Konu
:
Selanik Mutfağı
Yalnız Mesajı Göster
Selanik Mutfağı
10-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Selanik Mutfağı
Selanik Mutfağı
Tarihi ve coğrafi yapısından kaynaklanan birçok farklı mutfak kültürünü barındıran kozmopolit bir yeme-içme kültürüne sahiptir Selanik
Yunanistan ve Türkiye arasında gerçekleşen nüfus mübadelesinin izleri derinlemesine hissedilir orada
Diğer taraftan binlerce insanın karşılıklı değişimi doğal olarak var olan Selanik mutfağına farklı zenginlikler de katılmıştır
Hatta İstanbulda erozyona uğramış veya terk edilmiş bazı yemek ve tatlıların hâlâ Selanikte yapılıp satıldığını görmek mümkündür
Hem de Türkçe isimleriyle
Özellikle İstanbuldan göçen Rumlar büyük bir gururla İstanbul mutfağını günlük yaşantılarında devam ettirmektedirler
Karadenizden göçenler genellikle burada da inşaat sektörüyle uğraşmalarına rağmen Laz baklavasının başka bir türü olan “trigona” tatlısını geleneksel olarak üretmektedirler
Egenin ikliminde Akdeniz vurgularının taçlandırdığı Selanik merkezinde bulunan gıda pazarı, ufak fakat Egenin gerçek karakterini derinlemesine sergileyen bir lezzet şölenidir
Özellikle pazarı doya doya dolaşıp iyice acıktıktan sonra eski ve geleneksel “Nea Smyrnia”(Yeni İzmir) lokantasında gösterişte alçak gönüllü fakat lezzette muhteşem bir haz yaşanır
Hemen sonrasında “Atatürk Evi” Müzesi karşısında büyük ada kahvesinde yudumlayacağınız bir “Türk Kahvesi” bir anda insanı anılara yönlendirir
Selanikte hem İstanbulu hem de İzmiri aynı anda yaşamak mümkündür
İspanyadan göçen Yahudilerin (seferad) beraberinde getirdikleri mutfak kültürleri ve balkan mutfak kültürlerinin zenginliklerini de Selanik mutfak kültürleri içinde görmek mümkündür
Bu nedenle Selanik mutfak kültürlerinde tarihin tüm boyutlarını bulabilirsiniz
Kentsel özellikleri içinde kırsal naif lezzetleriyle tarihin ayak izlerine de ulaşabilirsiniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul