Yalnız Mesajı Göster

Ne Renk Besleniyorsunuz?

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ne Renk Besleniyorsunuz?



Ne Renk Besleniyorsunuz?

DrHebere göre, sağlıklı beslenmenin ve kilo kontrolü sağlamanın sırrı her gruptan günde en az bir porsiyon tüketmek Tabii bunların yanısıra tahılları, proteinli gıdaları ve zeytinyağı gibi doymamış yağları da unutmamak İşte sebze ve meyvelerde bulunan bu maddeler ve özellikleri?

Lutein

Lutein, sebze ve meyvelerde bulunan karotenoid bir madde Lutein, antioksidant olarak hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı koruyor

Flavanoidler

Flavanoidler, kardiovasküler sistemin sağlığı için gerçek birer koruyucu olarak adlandırılabilir Antioksidant olarak görev yapıyor, sağlıklı dokuları ve hücreleri koruyorlar Kansere karşı da etkililer

Beta-karoten

Beta-karoten, yağda çözülebilen ve sebzelerde bulunan bir madde Vücut beta-karoteni A vitaminine dönüştürüyor ve öyle kullanıyor Güçlü bir antioksidant olan beta-karoten, hücreleri zararlı serbest radikallerden koruyor, göz ve cilt sağlığına katkıda bulunuyor

Likopen

Likopen, domates ve karpuz gibi kırmızı sebze ve meyvelerde bulunan antioksidant bir madde Kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlıyor Son günlerde prostat kanserine karşı önemli ölçüde koruma sağladığı ortaya çıkarıldı

Renklerine göre besinler ve yararları

Mor

Patlıcan, Böğürtlen, Kırmızı biber, Elma, Kırmızı lahana, Üzüm, Şarap, Mürdüm Eriği

Yararları

Mor ve kırmızı-mor renkteki besinler, çok güçlü antioksidant maddeler içeriyorlar Özellikleri ise kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riskinizi önemli ölçüde azaltması

Kırmızı

Domates, Karpuz, Kırmızı kan portakalı, Greyfurt

Yararları

Kırmızı renkteki besinler kansere karşı güçlü bir kalkan olan ?Likopen? maddesini içeriyorlar

Turuncu

Kayısı, Kavun , Havuç, Mango, Balkabağı ? Tatlı patates

Yararları

Turuncu renkli tüm besinlerde sağlıklı gözler ve sağlıklı bir cilt için gerekli olan beta-karoten maddesi var Ayrıca bazı kanser türlerine karşı koruma sağlıyorlar

Portakal rengi-Sarı

Limon, Portakal, Mandalina, Armut, Ananas, Greyfurt, Nektarin, Şeftali

Yararları

Portakal rengi / sarı besinler, beta-cryptoxanthin adındaki çok güçlü bir antioksidant maddeyi içeriyor ve hücreleri yaşlanmaya karşı koruyorlar

Sarı-Yeşil

Avakado, Kabak, Salatalık, Bezelye, Kivi, Kıvırcık salata, Armut, Ispanak, Bakla

Yararları

Lutein içeren sarı/yeşil besinler katarakt gibi çeşitli göz hastalıklarına karşı olan savaşta başta geliyorlar

Yeşil

Brokoli, Brüksel lahanası, Lahana, Karnıbahar

Yararları

Toksinlerden arındırıcı özellikleri olan yeşil besinler sayesinde karaciğerin salgıladığı faydalı enzimlerin miktarı artıyor Kansere karşı koruma sağlıyorlar

Beyaz

Kuşkonmaz, Pırasa, Turp, Mantar, Soğan, Sarmısak, Kereviz

Yararları

Alisin ve flavonoid gibi kimyasal bilişenler içeren beyaz renkli besinler, çeşitli hastalıklarla ve tümörlere karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyorlar

Alıntı Yaparak Cevapla