10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurban Etlerini Nasıl Saklamalı
Kurban Etlerini Nasıl Saklamalı
Etleri parça parça dondurarak saklayın
Kurban Bayramı'nda eve giren et miktarı genellikle çok fazla olduğu için etin bir kısmını buzdolabında saklamak gerekir
* Etler büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılıp, poşet veya yağlı kağıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır
* Dondurulmuş eti oda sıcaklığında ya da kalorifer üzerinde çözdürmeyin
* Etin çabuk çözülmesi amacıyla uygulanan kalorifer üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler; sağlık açısından tehlikeli sonuçları beraberinde getirebilir
* Kullanılmak istenen et, buzdolabının alt bölümüne konulmalı ve burada çözülmesi beklenmelidir Mikrodalgada çözdürme yöntemi de uygulanabilir
* Kurban etlerinin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden, saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir Doğru saklama yöntemleri ile hem mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş, hem de besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş olur 2-4 derecedeki buzdolabında parça etler 5-6 gün, kıyma 1-2 gün, sakatatlar ise yine 1-2 gün saklanabilir
TUZLAMAMAK GEREKİR!
* Isı derecesi daha aşağıya düştüğü zaman, besinin bileşimindeki su donar ve uzun süre saklanabilir Bu çeşit saklama, mikropları öldürmez fakat üremelerini önler
* Etler derin dondurucuda - 18 derecede 3-6 ay saklanabilir Dondurma süresi uzadıkça ette renk değişimi, etin yüzeyinde kuruma ve etin yağında oksitlenmeye bağlı olarak acıma olabilir
* Eti uzun süre buzdolabında beklettikten sonra dondurmak, saklama süresini kısaltır Aynı şekilde tuzun yağ oksidasyonunu hızlandırdığı, biberin yavaşlattığı bilinmektedir Bu yüzden, dondurulacak et tuzlanmamalıdır
* Etler pişirildikten sonra da dondurulabilir Eti pişirmek dondurulmasını kolaylaştırır Ancak piştikten sonra dondurulan eti, soğuk tüketmekte fayda vardır
Amerikan Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Zuhal Güler Çelik, bayram boyunca dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgiler aktardı:
|
|
|