10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Türk Mutfağı
Türk Mutfağı
Dünyanın üç ünlü mutfağından birisi olarak kabul edilen Türk mutfağı, Çin ve Fransız mutfaklarından bir çok bakımdan üstün yanlara sahip oluşu ile öne çıkar
Fevkalade zengin yemek çeşidi, pişirme yöntemleri ve sofra ve servis düzeninin yanı sıra özgün mutfak araç ve gereçleriyle görülmeye ve tecrübe etmeye değer bir zenginliktir
Anadolu'da yaşamış olan Hitit, Pers, Bizans ve Akdeniz uygarlıkları gibi farklı kültürlerin gelenek ve göreneklerini yansıtan ürünlerle zenginleşmiş ve gelişmiş olan Türk mutfağı, Türk milli kültürünün bir başka boyutunu teşkil etmiştir Yiyecek ve içecek türlerinden bazıları, özel tadı ve yapılışından dolayı yabancılar tarafından Türk yemeği, Türk Tatlısı, Türk Lokumu, Türk Kahvesi, Türk Çayı olarak adlandırılmıştır Sebze ve meyve bolluğunun yanı sıra, malzemeleri çok taze kullanabilme olanağı da yemek çeşnisindeki güzelliğin ana faktörü olmuştur
Türkiye'de sevdiğiniz her şeyi bulma şansına sahipsiniz
Dört denizin sunduğu taze balık çeşitleri ve deniz ürünleri, kümes hayvanları, günlük kesilen ve doğal beslendiği için lezzetine doyum olmayan koyun, kuzu, dana etleri   Bu etlerden yapılan kuzu kapama, kavurga, saç kebabı ve yemek literatürüne geçmiş olan diğer ünlü kebapları, köfteleri  
Yine dünyaca ünlü sarma ve dolmaları, yaprağından, pazısından, pırasa ve enginarına kadar  Geleneksel kuru fasulye ve pilavı, tabi yanında turşu, Çerkez tavuğu ve imam bayıldı, yöresel mantı, çiğ köfte, içli köfte, herkesin bildiği börekler ve daha yüzlercesi  
Yemek, kuşkusuz tatilin önemli bir yanı, en zevkli sohbetlerin geçtiği anlardır Sofralarda sohbet ve yemek zevki yarışı vardır adeta  Bu tatlı anları renklendiren bunca çeşide sahip olunduğu için ayrı bir mutluluk duyulur Pastırma, tarama, humus, piyaz gibi ekstralar yemek keyfine neşe katar
Helvalar, sütlü tatlılar, aşure, hamur tatlıları, böreklerin yanına çok yakışan hoşaf ve kompostolar  
Ya geleneksel içecekler? Hangisini tercih etmeli? Yemeğin üstüne yudumladığınız Türk Kahvesi mi, özel demleme yöntemiyle herkesin beğenisini kazanmış Türk Çayını mı, sıcak günlerin kurtarıcısı ayranı mı?
Hepsinin yeri ayrı Gezip dolaşmaktan bitap düşmüşseniz bir bardak meyan şerbeti ya da şalgam suyu sizi ne güzel serinletir! Kahvaltıda ve akşamüstü keyfinde çaydan vazgeçebilir misiniz?
Akşam yemeklerinin üstüne bir fincan Türk Kahvesi içmeden, yemeğin tadını tam olarak alamayacağınız gibi 
|
|
|