10-28-2012
|
#3
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuru Bakla Favası Tarifi
KURU BAKLA EZMESİ (FAVA)
400 gram kuru bakla
300 gram soğan (3 büyük)
115 gram zeytinyağı (1/2 bardak)
8 bardak su
1/2 demet dereotu
1/2 çorbakaşığı toz şeker
Tuz
ÜSTÜNE:
60 gram zeytinyağı (1 kahve fincanı)
1 adet limonun suyu
1/2 demet dereotu
1 Bir tencereye; sadece yıkanmış 400 gram iç kabukları çıkmış halde satılan kuru bakla, dörde bölünmüş 3 büyük baş soğan, yarım bardak zeytinyağı, 8 bardak su, yarım çorba kaşığı toz şekerle, 2 tatlı kaşığı da tuz koyarak kapağını kapatmalı ve baklalar iyice pişip de dağılır gibi bir hal alıncaya kadar ortadan daha az kuvvetteki ateşte aşağı yukarı 2 saat pişmeye bırakmalıdır
2 Pişince, baklaları bir kevgir, ya da süzgeçten geçirerek püre haline getirdikten sonra bunlara; kıyılmış yarım demet de dereotu koymalı ve tekrar ateşe oturtarak, ancak bir taşım daha kaynattıktan sonra " emen 'tabağa dökmeli ve iki saat kadar bir tarafa bırakarak, iyice donduktan sonra üstüne; 1 kahve fincanı zeytinyağı gezdirmeli ve yanında limon olduğu halde servis yapmalıdır
NOT: Küçükçe kesilmiş soğanlar, zeytinyağında pembeleştirildikten sonra, 8 - 10 saat suda yatırılmış ve süzülmüş baklaları koyarak bir iki dakika kavurduktan sonra su ve benzeri şeyleri koymak suretiyle de baklayı pişirebilirsiniz Bu tarzda pişirilen baklalar daha lezzetli, fakat ağırca olurlar
|
|
|