10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yöresel Peynir Ve Özellikleri!
Yöresel peynir ve özellikleri!
Abaza peyniri:
Elastiki, orta sertlikte, örgü biçiminde ve kendine has hafif tuzlu bir tadı vardır
Adana Toros keçi peyniri:
Toros Dağlarında yetişen keçi sütünden yapılan, az yağlı, tuzlu, sert bir peynirdir
Antakya çörekotlu çömlek peyniri:
Kulplu büyük küpler içinde peynir, çökelek ve çörekotu bastırılarak külün içine gömülür ve 3 – 4 ay olgunlaştırılır
Antakya kesme peyniri:
Antakya yöresinin tuzlu, az yağlı, geleneksel bir peyniridir Kızartılarak ve/veya sade olarak kahvaltılarda kullanılmaya uygundur
Antakya sıkma peyniri:
Az yağlı, az tuzlu kaynamış bir peynirdir
Tuzsuz Çerkez peyniri:
Tam yağlı koyun sütünden yapılan, hem yağlı, hem de az tuzlu diyet yapanlar için ideal bir peynirdir Kahvaltılarda, böreklerde ve kızartılarak yenilmeye uygundur
Diyarbakır örgü peyniri:
Sütün bol olduğu, bahar aylarında, tuzsuz peynir kellerinin, dilimlere bölünüp yoğrulması ile yapılan peynirdir Bir süre suda bekletilerek kahvaltılarda yenir
Edremit sepet peyniri:
Zeytin dallarından yapılan, örme sepetlerle kalıplanan, genellikle karışık sütlerden yapılan (koyun, keçi, inek sütleri) az tuzlu bir peynirdir Salatalarda, kahvaltılarda ve başlangıç olarak şarap ile birlikte kullanılabilir
Ermenek tulum peyniri:
Tam yağlı koyun sütünden yapılan, az tuzlu, çok lezzetli bir tulum peyniridir
Erzurum Civil peyniri:
Yağı az, proteini bol, bir çeşit tel peyniridir
|
|
|