Yalnız Mesajı Göster

Sağlıklı Beslenmenin İp Uçları

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sağlıklı Beslenmenin İp Uçları



Sağlıklı Beslenmenin İp Uçları

Besinlerden aldığınız enerji mutlaka dengeli olmalıdır Bir günde alacağınız enerjinin % 50-60ı karbohidratlardan (tahıllar), % 30u yağlardan, %10-15i de proteinlerden (et ve süt ürünleri, kuru baklagiller) karşılanmalıdır



Öğünlerinizi önceden belirleyin Yediklerinizi 3 ana ve 3 ara öğüne bölün, az ve sık beslenin

Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına, erken yaşlanmaya neden olur

Günde 1-3 defa fındık ve ceviz yiyin

Günde en az yarım saat yürüyüş yapmaya çalışın Egzersizin ne kadar yararlı olduğunu asla unutmayın

Ekmeği kızartmak ya da pastörize sütü kaynatmak, vitamin kaybına ve proteinlerin bozulmasına neden olur

Satın alacağınız ambalajlanmış gıdaların üzerindeki etiketleri mutlaka okuyun Paketin üzerinde, içindekiler, enerji ve besin öğeleri ile üretim ve son kullanma tarihleri yazmayan ürünleri almayın

Yağlar yaşamak için ihtiyacımız olan 6 temel besin maddesinden biridir Enerji verirler ve A, D, E, K vitaminlerinin vücudumuza alınarak faydalı olmasını sağlarlar

Günde en az 2 litre su içmeye gayret edin

Yarım yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri kullanın

Günlük tükettiğiniz besinlerin arasına daha fazla sebze ekleme yollarını düşünün

Yemeğe salata ya da deniz ürünleri gibi iştah açıcılar ya da sebzeli ve az yağlı, sıcak bir çorba ile başlayabilirsiniz İçecek olarak su, soda, taze meyve suyu ya da düşük kalorili içecekler tercih edin

Etlerin görünür yağlarını temizleyin Tavuk ve balığın yağlı olan derisini yemekten kaçının

Porsiyonları mümkün olduğunca küçük tutun, az az ve sık sık beslenin
Ekmek olarak mümkünse kepekli buğday ekmeğini tercih edin Çünkü kepek bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı olur

Yemeği ağır tatlılar yerine meyve, komposto ya da hafif tatlılar ile tamamlayın Tereyağlı ve kremalı tatlıları tercih etmeyin

Mide doluyken alınan meyveler midede kalarak, besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar

Salatalar karbohidrat, vitamin ve lif açısından zengin besinler olduğu için bol miktarda tüketilmelidir Tatlandırmak için sos ve krema yerine çok az sıvı yağ, sirke ya da limon kullanın

Alıntı Yaparak Cevapla