10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlıklı Beslenmenin İp Uçları
Sağlıklı Beslenmenin İp Uçları
Besinlerden aldığınız enerji mutlaka dengeli olmalıdır Bir günde alacağınız enerjinin % 50-60ı karbohidratlardan (tahıllar), % 30u yağlardan, %10-15i de proteinlerden (et ve süt ürünleri, kuru baklagiller) karşılanmalıdır

Öğünlerinizi önceden belirleyin Yediklerinizi 3 ana ve 3 ara öğüne bölün, az ve sık beslenin
Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına, erken yaşlanmaya neden olur
Günde 1-3 defa fındık ve ceviz yiyin
Günde en az yarım saat yürüyüş yapmaya çalışın Egzersizin ne kadar yararlı olduğunu asla unutmayın
Ekmeği kızartmak ya da pastörize sütü kaynatmak, vitamin kaybına ve proteinlerin bozulmasına neden olur
Satın alacağınız ambalajlanmış gıdaların üzerindeki etiketleri mutlaka okuyun Paketin üzerinde, içindekiler, enerji ve besin öğeleri ile üretim ve son kullanma tarihleri yazmayan ürünleri almayın
Yağlar yaşamak için ihtiyacımız olan 6 temel besin maddesinden biridir Enerji verirler ve A, D, E, K vitaminlerinin vücudumuza alınarak faydalı olmasını sağlarlar
Günde en az 2 litre su içmeye gayret edin
Yarım yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri kullanın
Günlük tükettiğiniz besinlerin arasına daha fazla sebze ekleme yollarını düşünün
Yemeğe salata ya da deniz ürünleri gibi iştah açıcılar ya da sebzeli ve az yağlı, sıcak bir çorba ile başlayabilirsiniz İçecek olarak su, soda, taze meyve suyu ya da düşük kalorili içecekler tercih edin
Etlerin görünür yağlarını temizleyin Tavuk ve balığın yağlı olan derisini yemekten kaçının
Porsiyonları mümkün olduğunca küçük tutun, az az ve sık sık beslenin
Ekmek olarak mümkünse kepekli buğday ekmeğini tercih edin Çünkü kepek bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı olur
Yemeği ağır tatlılar yerine meyve, komposto ya da hafif tatlılar ile tamamlayın Tereyağlı ve kremalı tatlıları tercih etmeyin
Mide doluyken alınan meyveler midede kalarak, besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar
Salatalar karbohidrat, vitamin ve lif açısından zengin besinler olduğu için bol miktarda tüketilmelidir Tatlandırmak için sos ve krema yerine çok az sıvı yağ, sirke ya da limon kullanın
|
|
|