Yalnız Mesajı Göster

Aylara Göre Balık Mevsimi

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Aylara Göre Balık Mevsimi



Aylara göre balık mevsimi

Balıkların en lezzetli oldukları devreye, yenme zamanına ait bilgilerle, lezzetleri, şekil ve görünüşleri ile ilgili bilgiler özetle şöyledir :

Ocak Ayı: Hamsi'nin en iyi zamanıdır Haşlaması en iyi yapılacak balık kırlangıç'tır Mezgirt'in haşlaması yapılır Uskumru'nun ızgara ve tavası yenir İstavrit, az yağlıdır, ızgarası yenir Barbunya ve Tekir'in yalnız tavası tercih edilmelidir

Şubat Ayı: Levrek yağlıdır Gelincik'in tavası yapılır Kefal yumurtalı ofmasına rağmen yenir Öteki balıkların çoğu yumurtada olduğu için bu ay yenecek durumda değillerdir

Mart Ayı: Barbunya ve Gelincik'in tavası; Karagöz, Mercan, Sinarit, İskorpit ve Dülger balığının haşlaması yapılır Kefal, yumurtalı fakat yağlıdır, ızgarası yenirLevrek iyidir, yenebilir

Nisan Ayı: Balıkların hemen hemen hepsinin haşlamalarının iyi olduğu aydır

Mayıs Ayı: Pisi balığı yağlı ve lezzetlidir Karagöz'ün iyi zamanıdır Kalkan balığı yağlanmaya başlamıştır, yenir Kaya balığı da yenebilir Barbunya'nın ise, yağsız olmasına rağmen, tavası yenir

Haziran Ayı: Barbunya, yağlıdır, en iyi ızgara zamanıdır Mersin'in haşlaması iyi olur Tekir yağlıdır, her türlü yemeği yapılır Levrek'in de kuyruk tarafı tava olur

Temmuz Ayı: Barbunya, tekir, izmarit ve lüfer'in ızgarası yapılır

Ağustos Ayı: Barbunya'nın en iyi zamanıdır İzgarası olur Tekir'in hem ızgarası, hem tavası, kofana ile lüfer'in de ızgarası yapılır Öteki balıkların haşlamaları tercih edilir

Eylül Ayı: Kofana, lüfer, tekir, barbunya, izmarit ve ispari'nin ızgarası, kırlangıç, karagöz, sinarit, mercan, kefal, dülger, tekir mezgit ve is-korpit'in haşlamaları olur Kıhç'ın, şişte, defne yaprağı ile ızgarasının zamanıdır

Ekim Ayı: Genel olarak bütün balıkların yenme mevsimidir Palamut, barbunya, tekir, lüfer ve kofana'nın en iyi zamanıdır Yalnız lüfer'in sadece ızgarası yapılmalıdır Kılıç'ın yağlı ve lezzetli dönemidir Bunların ve diğer balıkların haşlamalarının da zamanıdır

Kasım Ayı: Lüfer'in ızgara ve haşlama, barbunya'nın ızgara mevsimidir Torik ve palamut'un da yağlı dönemidir Öteki balıkların haşlamaları daha iyi olura

Aralık Ayı: Uskumru, hamsi ve gümüşün zamanıdır, uskumrunun ızgarası, tekir'in tavası iyi olur İstavrit'in de zamanıdır, daha cok tavası tercih edilir Diğer balıkların da haşlamaları iyi olur

Alıntı Yaparak Cevapla