Yalnız Mesajı Göster

Güllü/Gül Şerbeti

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Güllü/Gül Şerbeti



Gül Şerbeti Yapımı

Gül çiçeğinin pembe yapraklarını kopardıktan sonra dip taraflarındaki beyaz bölümlerini makasla kesmeli Böylece hazırlanan yarım kilo gül çiçeği yaprağını temiz bir süzgeçte bol suyla ve birkaç defa güzelce yıkayıp üzerindeki tozları ve yabancı maddelerle ilâçları temizlemeli Sonra bir kavanoza koyup üzerine 1/4 litre suyla limon tuzunu kattıktan sonra sıkılmış bir limonun suyunu dök-meli ve kavanozun ağzını sıkıca kapamalı Gülün kokusunu ve rengini suya vermesi için kavanozu bir kenara koyup bir hafta bekletmeli (Güneşe konursa üç gün beklemesi yeterlidir)

Gül çiçeği yaprakları renklerini verip solgunlaşınca bunları kavanozdan çıkarıp atmalı Elde kalan kırmızı ve ekşimtırak suya bir ölçüye iki ölçü hesabiyle şeker katmalı Yani 1/4 litre suya 1/2 kilo şeker katıp erimeye bırakmalı, Beri yanda kalan yarım kilo şekeri de 1/4 litre suda eritmeli Sonra bu suyu güllü şerbetle iyice karıştırmalı
Karışımı tülbendi bir huniden geçirerek süzdükten sonra ya temizce yıkanıp kurulanmış olan eski kavanoza veya 1 litrelik bir şişeye koymalı Hava almayacak biçimde ağzını sıkıca örtüp şurubu serin bir yerde saklamalı
Misafirlere gül şerbeti ikram edileceği vakit limonata bardaklarına gül şerbetinden iki parmak kadar koymalı İçine birer parça buz attıktan sonra bardakları soğuk suyla doldurmalı Uzun bir kaşıkla karıştırdıktan sonra servis yapmalı
Eğer bu gül şurubu, uzun bir süre bozulmadan saklanılmak istenirse şekerin miktarı iki kiloya çıkarılmalıdır
Daha koyu renkli şerbet için ise okka gülüne veya öbür güllere bir miktar da koyu renkli ve çok kokulu gül katılmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla