Konu
:
A'dan Z'ye Yemek Sözlüğü
Yalnız Mesajı Göster
A'dan Z'ye Yemek Sözlüğü
10-28-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
A'dan Z'ye Yemek Sözlüğü
Fiske;
Çoz az anlamda kullanılan fiske*baş parmağı ile işaret parmağı arasında kalan miktardır
Bazen bir "çimdik" ya da bir "tutam" diye de tabir edilir
Genellikle tuz ve baharat ölçüsü olarak kullanılır
Flambe;
Masa önünde misafirlerin karşısında hazırlanan alevli yemek veya tatlılara verilen addır
Örneğin bazı krepler hazırlanırken son anda krebin üzerine alkol dökülerek tava alevlendirili
Böylece hem sıcak bir tatlı* hem de gösterişli bir çeşit elde edilmiş olur
Böttürme;
Sebzelerin kızgın yağda çok az kızdırılmasına "böttürme" denir
Örneğin zeytinyağlı taze fasulye pişirilirken*fasulye yeşilliğini muhafaza etsin diye kızgın yağdan geçirilir
Beze;
Hamur yoğrulduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanarak elde edilen toplara beze denir
Gril;
Izgara etlerin ya da balıkların ızgarada pişirme usulüdür
Elektrikli ızgara ya da fırın ızgarasında gril yapılır
Közleme;
Sebzelerin ızgarada*kömür ateşinde kabuklarıyla birlikte pişirilme işlemidir
Patlıcan*biber*domates gibi sebzeler közlendikten sonra kabukları kolayca soyulmaya uygun hale gelir
Gratine;
Etin*sebzenin üzerini çeşitli malzemelerle kaplayarak kızgın yağda kızartılmasına verilen addır
Fransızcadan gelen bir terimdir
Aroma;
Meyvelerdeki güzel ve hoş kokuya verilen addır
Pasta ve tatlılara güzel koku vermek amacıyla vanilya veya likör ilave edilerek bu güzel koku sağlanır
Portakal veya elma rendesi kullanıldığında da aromatik*doğal bir koku ve lezzet verir
Gato;
Düğün*nişan*kutlama gibi özel günler için hazırlanan büyük pastaların pandispanyasına verilen addır
Çeşni;
Yemeklerde değişik tat vermek amacıyla ilave edilen çeşitli baharatlara verilen addır
Bunların dışında sarmısak*limon ve taze otlar yemeklerin tadına değişiklik kattığı için çeşni olarak adlandırılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul