Yalnız Mesajı Göster

A'dan Z'ye Yemek Sözlüğü

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

A'dan Z'ye Yemek Sözlüğü



Fiske;
Çoz az anlamda kullanılan fiske*baş parmağı ile işaret parmağı arasında kalan miktardırBazen bir "çimdik" ya da bir "tutam" diye de tabir edilirGenellikle tuz ve baharat ölçüsü olarak kullanılır

Flambe;
Masa önünde misafirlerin karşısında hazırlanan alevli yemek veya tatlılara verilen addırÖrneğin bazı krepler hazırlanırken son anda krebin üzerine alkol dökülerek tava alevlendiriliBöylece hem sıcak bir tatlı* hem de gösterişli bir çeşit elde edilmiş olur
Böttürme;
Sebzelerin kızgın yağda çok az kızdırılmasına "böttürme" denirÖrneğin zeytinyağlı taze fasulye pişirilirken*fasulye yeşilliğini muhafaza etsin diye kızgın yağdan geçirilir
Beze;
Hamur yoğrulduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanarak elde edilen toplara beze denir

Gril;
Izgara etlerin ya da balıkların ızgarada pişirme usulüdürElektrikli ızgara ya da fırın ızgarasında gril yapılır

Közleme;
Sebzelerin ızgarada*kömür ateşinde kabuklarıyla birlikte pişirilme işlemidirPatlıcan*biber*domates gibi sebzeler közlendikten sonra kabukları kolayca soyulmaya uygun hale gelir

Gratine;
Etin*sebzenin üzerini çeşitli malzemelerle kaplayarak kızgın yağda kızartılmasına verilen addırFransızcadan gelen bir terimdir

Aroma;
Meyvelerdeki güzel ve hoş kokuya verilen addırPasta ve tatlılara güzel koku vermek amacıyla vanilya veya likör ilave edilerek bu güzel koku sağlanırPortakal veya elma rendesi kullanıldığında da aromatik*doğal bir koku ve lezzet verir

Gato;
Düğün*nişan*kutlama gibi özel günler için hazırlanan büyük pastaların pandispanyasına verilen addır

Çeşni;
Yemeklerde değişik tat vermek amacıyla ilave edilen çeşitli baharatlara verilen addırBunların dışında sarmısak*limon ve taze otlar yemeklerin tadına değişiklik kattığı için çeşni olarak adlandırılır

Alıntı Yaparak Cevapla