Yalnız Mesajı Göster

Yemek Pişirme Biçimleri Nelerdir

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yemek Pişirme Biçimleri Nelerdir



YEMEKLERİN PİŞİRME BİÇİMLERİ

Genellikle yemekler türlerine göre onbir ayrı biçimde pişirilirler Bu onbir pişirim yolunu şöyle sıralayabiliriz:

1 — Haşlamalar: Böl su içinde haşlanarak pişirilen yemeklerdir
2 — Izgaralar: Genellikle odun kömürü üstüne ızgara oturtarak susuz ve yağsız pişirilen yemeklerdir
3 — Tavalar: Kızdırılmış bol yağ İçinde kızartılarak pişirilen yemeklerdir
4 — Soteler: Tava içinde ve hafifçe kızdırılmış az yağda, birkaç defa karıştırılarak 3-4 dakika içinde pişirilen yemeklerdir
5 — Kavurmalar: Çok az suyla veya altında kaynatılan suyun buhariyle pişirilen yemeklerdir
6 — Kızartmalar: Pek az suyla veya susuz yalnız yağla üstü kapatılmadan fırında pişirilen et yemekleridir Bunlara roti de denir
7 — Ragüler: Tencere yemeği olarak de-yimlenen, ateş üstünde azca su ya da yağla pişirilen yemeklerdir Yahni, bastı gibi yemekler bu türdendir
8 — Brezeler: Az su, yağ ve üstü bir kapakla örtülmüş olarak fırında pişirilen et yemekleridir
9 — Gratanler: Herhangi bir biçimde pişirilmiş, ısısı üstten verilmiş fırına sürülerek üstleri kızartılmış yemeklerdir
10 — Fırın pişirmeleri: Hafif ıslatılmış ya da yağlanmış bir tepsi içinde üstleri nar gibi oluncaya kadar kızartılarak fırında pişirilen börek ve benzeri hamur işleridir
11 — Benmari usulü pişirmeler: İçinde su kaynayan bir kabın içine ikinci bir kabı oturtarak kaynayan suyun ısısıyla pişirilen yemeklerdir (Genellikle içine yumurta karıştırılmış sütlü ve salçamsı yemekleri örnek olarak gösterebiliriz)

Alıntı Yaparak Cevapla