10-28-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Her Güne Bir Ayet Bir Hadis..
İtikâf
Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede şöyle buyurur:
“İbrahim ve İsmail’e: Tavaf edenler, itikâfa girip ibadete kapananlar, rükû ve secde edenler için Evim’i temiz tutun, diye emretmiştik ” (Bakara, 125)
* * *
Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyururlar:
“Kim Ramazan’da on gün itikâfa girerse, iki hac ve iki umre yapmış gibi olur ” (Taberânî, Kebîr, III, 128/2888; Beyhakî, Şuab, III, 425)
* * *
Ramazan’ın son on günü girince, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-, kendini ibadete verir, geceleri ihyâ eder ve âilesini uyandırırdı Vefat ettiği sene yirmi gün itikâf yaptı (Buhârî, Leyletü’l-Kadr, 5; İ‘tikâf, 17; Müslim, İ’tikâf, 7; Ebû Dâvûd, Savm, 78)
Abdullah bin Abbâs -radıyallahü anh-, bir gün Efendimiz’in mescidinde itikâfta iken bir kimse yanına gelerek selâm verdi ve oturdu İbn-i Abbâs -radıyallahü anh-:
“–Kardeşim, seni kederli ve mahzûn görüyorum” dedi ve konuşmaları şöyle devam etti:
“–Evet ey Rasûlullah’ın amca oğlu, kederliyim! Falan şahsın benim üzerimde hakkı var Fakat şu kabrin sahibi (Allah Rasûlü) hakkı için söylüyorum ki borcumu ödeyemiyorum ”
“–Senin için onunla konuşayım mı?”
“–İstersen konuş ” İbn-i Abbâs -radıyallahü anh- ayakkabılarını giyerek mescidden çıktı Adam ona:
“–İtikâfta olduğunu unuttun mu, niçin mescidden çıktın?” diye seslendi İbn-i Abbâs -radıyallahü anh-:
“–Hayır, ben şu kabirde yatan ve henüz aramızdan yeni ayrılmış olan muhterem zâttan işittim ki, (bu esnâda gözlerinden yaşlar akıyordu):
“–Her kim, din kardeşinin bir ihtiyacını karşılamak için gayret eder ve o işi görürse, bu kendisi için on yıl itikâfta kalmaktan daha hayırlıdır Hâlbuki bir kimse Allah rızâsı için bir gün itikâfa girse, Cenâb-ı Hak o kimse ile cehennem arasında üç hendek yaratır ki, her bir hendeğin arası, doğu ile batı arası kadar uzaktır ” (Beyhakî, Şuab, III, 424-425 Ayrıca bkz Heysemî, VIII, 192)
|
|
|