Konu: Et Yemekleri
Yalnız Mesajı Göster

Et Yemekleri

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Et Yemekleri



Rus Mutfağından Kiev Tavuğu

Malzemeler :
4 parça tavuk göğsü
3 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı galeta unu
1 çay bardağı un
1 demet maydanoz
2 yumurta
1 limon
Sıvı yağ
Tuz, karabiber

Hazırlanışı :
Piliç göğüslerini bir bıçak yardımıyla açtıktan sonra inceltmek için dövün ve üzerine tuz, karabiber serpin

Bir kapta çırparak hazırladığınız tereyağı, maydanoz, limon suyu karışımını tavuk parçalarının arasına yarım çorba kaşığı kadar koyup, tavukları rulo yapın ve buzluğa atıp bir saat kadar donmasını bekleyin

Buzluktan çıkardığınız tavukları sırasıyla una, yumurtaya ve galeta ununa bulayarak bol kızgın yağda kızartın
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Şehriyeli İncik Kebabı :
Malzemeler






İncik Kebap İçin
  • 6 adet incik
  • Karabiber, pulbiber, kekik
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Pilav İçin
  • 1 paket şehriye
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 lt kaynar su
Yapılışı[*]İncikleri kemiklerinden ayırıp, büyük parçalara bölün İncikleri düdüklü tencereye koyun Üzerine tuz, karabiber, pulbiber ve kekik serpip karıştırın Ağzını kapatıp yarım saat pişirin[*]Yarım saat sonunda düdüklüyü açın ve suyunu salmış olan etleri, tencerenin ağzı açık olarak, suyunu çekene kadar kavurun[*]Bu esnada şehriye pilavına başlayabiliriz Bir teflon tencerede 1 paket arpa şehriyeyi 1 çay bardağı kadar sıvı yağda kavurun İyice kavrulan şehriyenin üzerine 1,5 lt kaynamış su ekleyin, üzerine 1 tatlı kaşığı tuz serpin Önce yüksek, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin[*]Pilav suyunu çektikten sonra, küçük bir tavada tereyağını kızdırın ve pilaın üzerine döküp harmanlayın[*]Bir tabağa şehriye pilavını alın, pilavın ortasına da etleri yerleştirin Afiyetle olsun ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Denizden gelen lezzet: Balık

Balığın hayatımızda önemli bir rolü olduğunu inkar edemeyiz Özellikle de lezzeti ve sağlığımıza olan yararları açısından ele alınca, balık sofralarımızın vageçilmezi arasında yer alır Ayrıca balık, sağlıklı bir vücut için; içinde A ve D vitamini yanı sıra, düşük oranda kalori ve beynimiz için son derece yararlı olan fosforu barındırır

İşte bu nedenle, özellikle de balığın bol olduğu bu mevsimde, sizler için balık hakkında bilmeniz gerekenleri araştırdık Ayrıca birbirinden lezzetli tarifler hazırladık

Balık satın alırken…

Taze ve iyi bir balık satın almak için yapmanız gereken tek şey sadece gözlerinize ve burnunuza güvenmektir Ancak onlara yeterince güvenemiyorum diyorsanız önerilerimize kulak verin;

Tazelik belirtileri:

Balığın derisi ve gözleri parlamalı

Balık sert olmalı (balıklar genellikle tutulduktan 10 ile 12 saat kadar sonra sertliklerini kaybederler)

Solungaçları kırmızı veya pembe olmalı

Balık taze ve tuzlu kokmalı

Dikkat gerektiren belirtiler:
Balık eğer pullarını kaybediyorsa…

Balık yumuşaklaşmaya başlamışsa…

Balık gözlerindeki parıltıyı kaybediyorsa…

Balık eğer kötü bir koku yaymaya başlamışsa dikkat etmeniz gerekmektedir Tazeliğini ya yitirmeye başlamıştır veya yitirmiştir Böyle durumlarda kesinlikle o balıkla yemek hazırlamayın

İyi bilmeniz gerekenler:
Bütün bir balık veya biftek balıkta kişi başına 250 ile 300 gr arasında hesap yapmalısınız Ancak bonfile balık ikram ediyorsanız kişi başına 200 gr ile 250 gr yeterlidir

Balığın hazırlanışı…

Kaynatarak
Bu pişirme yöntemi özellikle bütün halindeki balıklar için uygundur Bir tencerenin içine 4 bardak beyaz şarap, 2 tane ince kıyılmış soğan, ince dilimlenmiş bir limon ve 3 havuç, bir tane kereviz dalı, taze yeşillik ve baharat koyun Tuzlayıp karabiberleyin 30 dakika kadar pişirip, soğumaya bırakın Ardından balığı alıp genişçe bir tepsiye yerleştirin ve üzerine de hazırladığınız karışımı dökün Orta derecede fırına verip, pişirin

Fırında
Tuz ile: İri taneli tuzu bir tabağa alın ve pişireceğiniz balıkları una batırır gibi tuza batırın Ardından balığı pişirin ve sonra da üzerindeki tuz kırıntılarını keskin bir bıçakla kazıyıp, servis yapın

Sebzeli: Tuzlanmış ve karabiberlenmiş balığı, küçük karelere kesilmiş bir sebze (domates, soğan, patlıcan ve biber vs) tepsisine yerleştirin Üzerine bir bardak beyaz şarap dökün ve balığın büyüklüğüne göre pişirin

Kağıda sarılmış: kağıda sarıp pişirme yöntemi özellikle balık biftek veya bonfileleri için uygundur Balığı, limon dilimleri, domates kareleri ve biberle birlikte bir yağlı kağıda sarın Ayrıca tuzlayıp, karabiberleyin ve üzerine biraz zeytinyağı dökün ve fırına verin

Buğuda
Bu yöntem özellikle diyet yapanlar için idealdir Ayrıca bütün balık türlerine de uygulanabilir bir yöntemdir

Mangalda
Çiğ balığı önce zeytinyağı, limon suyu, beyaz şarap, soğan, domates, baharat ve yeşilliklerden oluşmuş bir karışıma yatırıp, biraz bekletin Ardından kızgın mangaldaki ızgaraya yerleştirip pişirin İsterseniz aynı işlemi fırındaki ızgara üzerinde de yapabilirsiniz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Balık Filetosu Pane
Malzemeler

1 kgbalık filetosu
2 su brun
3su brgaleta unu
2 çorba kaşığı tereyağı
3 yumurta
tuz karabiber
4 limon
1 fincan sıvı yağ

yapılışı
Filetoları 1-2 cm kalınlığında porsiyonlar halinde kesin Dar bir kaba un koyun Çukur bir kaba da yumurtaları kırıp üzerine biberi atın ve çırpın Düz bir kaba ise galeta ununu yayın Tuzlayıp biberledikten sonra, filetoları önce una, sonra yumurtaya batırın Yumurtadan çıkarıp galeta ununa bulayın ve her tarafını galeta unuyla kaplayın Balık filetolarının düzgün olması için, elinizle biraz bastırarak düzeltebilirsiniz
Balık tavasına, tereyağı ve sıvı yağı koyarak kızdırın Önce düzgün tarafları yağa koyarak 3-4 dakika kızartın Diğer taraflarını çevirerek 3-4 dakika daha pişirin Balıkları servis tabağına yerleştirin, yanına limon ve maydanoz yaprağı koyarak servis edebilirsiniz
Püf Noktası:
-Bayat ekmeklerle galeta unu yapılabilir -Tost ekmeği içini ufalıyarak, galeta unu yerine kullanmak, pane olan yemeklerin kalitesini artırır -Pane olan yemekler fritözde de pişebilir; ancak (çok yağ çektiği için) tavada kızartılan kadar leziz olmaz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zencefilli Tavuk Kanadı

Malzeme
- 1 paket tavuk kanadı
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı zencefil
- 1-2 tatlı kaşığı köri
- 4-5 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tabasko sos
- 2 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı ketçap
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Tuz, karabiber
- 15-20 adet taze kişniş yaprakları veya toz 1 tatlı kaşığı kişniş

Hazırlanışı
Bir fırın kabının içinde, tavuk kanatları, yoğurdu, balı, zencefili, tuzu, sarmısağı, köriyi, tabasco sosu, ketçabı, taze kişniş ve limon suyunu iyice karıştırınız En az bir saat marine ediniz

Kuru soğanları piyaz şeklinde doğrayınız

Derin bir tavada yağı kızdırıp, soğanları pembeleşinceye kadar sote ediniz

Sos içindeki tavuk kanatlarını, sos ile beraber olarak soğanlara ekleyiniz

15-20 dakika devamlı karıştırarak tavuk kanatlarını sote ediniz

En son olarak üstüne taze kişniş yaprakları veya toz kişnişi, tuzu ve karabiberi ekleyip tadlandırınız

Not : Bu yemeği yaparken Toz zencefil yerine -Taze kök zencefil / Toz kişniş - Taze yaprak kişniş / Tavuk kanadı yerine Tavuk göğsü veya Tavuk butu kullanabilirsiniz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dilbaligi Filetosu Somonlu

Malzemeler

1 kg Dilbaligi Filetosu
250 gr Somon Filetosu
1 Bag Pazi
1 Havuç
1 Kabak
1 Patates
3 Limon Suyu
Tuz, Karabiber
Feslegenli Sos Için:
1 Demet Taze Feslegen
2 Yemek Kasigi Zeytinyagi
2 Yesil Sogan
2 Dis Sarmisak
1 Dal Maydanoz
1 Kahve Fincani Su
Tuz, Karabiber

Yapilis Tarifi

Dilbaligi filetolarinin yarisini yagli kagidin üzerine dizin
Pazi yapraklarini kaynar suya atip 1 dakika beklettikten sonra çikarin Damarlarini temizleyip dil baligi filetolarinin üzerine dizin Tuz, karabiber ve limon suyunu ekleyin Diger filotolari pazili karisimin üzerine kapattiktan sonra yagli kagitla birlikte rulo haline getirin
Alüminyum folyaya sikica sarip 15 dakika buharda veya suda haslayin
Feslegenli sosu hazirlamak için; bütün malzemeyi blenderden geçirin Suyu ekleyip 10 dakika kaynatin Feslegen sosunu servis tabagina alin Pismis baligi folyo ve yagli kagittan çikarip keskin bir biçakla verevine dilimleyin Sosun üzerine yerlestirin
Kabak, havuç ve patatesleri sekilli keserek haslayin Balik rulolarinin etrafina dekoratif sekilde yerlestirin Sicak olarak servis yapin

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Arapkir Kızarması
Malzemeler:
2 kg kemikli et, kuzu budundan
3 adet soğan , ince doğranmış
3-4 yemek kaşığı salça
125 gr margarin
1 kutu yoğurt
karabiber
tuz

Yapılışı:
Margarini ılıtıp, yumuşatın Bütün malzemeyi bir kapta kanştın ve etlere iyice yedirin Sıvanmış et parçalarını tencereye koyun ve artan malzemeyi etlerin üzerlerine dökün Ağır ateşte kendi suyunu çekene kadar pişirin İki bardak su ilave edin, malzemeler suyu çekinceye dek pişirin Yanında pilav ile servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla