Prof. Dr. Sinsi
|
Et Yemekleri
Bayram Yahnisi
Malzemeler:
1 kilo iri kuşbaşı koyun eti
20 adet arpacık soğanı veya 2 baş iri soğan
3 çorba kaşığı margarin
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 demet dereotu
Yapılışı:
Kalın dipli bir tencereye üç çorba kaşığı margarinle beraber iri kuşbaşı etleri koyun Et suyunu salıverip tekrar çekinceye kadar arada bir karıştırmak suretiyle ortadan daha az hararette pişmeye bırakın Et suyunu çekince ayıklanmış 20 adet arpacık soğanı veya çentilmiş iki baş soğanı ete katarak soğanlar pembeleşinceye kadar çevirin Pul biberi ve bir bardak sıcak suyu ilave ederek, etler yumuşacık oluncaya kadar, arada yarım bardak su ve ateşten indirmenize 10 dakika kala da tuzunu ilave edip, ateşten çekin Servis yaparken üzerine ince kıyılmış dereotu serpebilirsiniz Etin yanında kızarmış patates veya haşlanmış patates verebilirsiniz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Beşamelli Nuar
Malzemeler:
1 adet nuar
1 çorba kaşığı margarin
400 gr cheddar peyniri
250 gr dana jambon
2 çorba kaşığı un
4 adet domates
600 gr mantar
1 adet soğan
kekik
sarmısak
karabiber, tuz
Yapılışı:
Nuarı bütün olarak bitkisel yağda kızartın Domates, kekik, sarmısak, karabiber, tuz ilave edip pişirin Soğuduğunda ince ince dilimleyin Diğer yanda piyaz şeklinde doğradığınız soğanı, mantar ile sote edin 2 çorba kaşığı unu, 1 çorba kaşığı kaşık yağda hafif kavurun Buna sıcak nuar suyunu katın, boza kıvamında sos haline getirip, pişirin
Payreks kabın her iki yanına : bir nuar halkası, bir dana jambon, bir peynir dilimi dizin Ortaya sote mantarları koyup, hepsinin üzerine beşamel sosu dökün Fırında bir süre pişirip, sıcak servis yapın
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bonfile sote şasör
Malzemeler:
4 kişilik
4 adet sığır filetosu
4 çorba kaşığı rafine yağı
1 çay fincanı mantar piyaz doğranmış
2 çorba kaşığı tereyağı
3 kahve fincanı beyaz şarap
1 çay kaşığı çok ince kıyılmış soğan
2 adet orta boy kabukları soyulup ince kıyılmış domates
½ çay kaşığı un
1 bağ kıyılmış maydanoz
tuz
bir tutam karabiber
Yapılışı:
Küçük bir tencereye tereyağının yarısını koyup kızdırın Soğanı ekleyin bir kere karıştırın, mantarı ilave edin ve 1-2 dakika kavurup unu ekleyin Bir kere karıştırıp beyaz şarabı da ilave edin Şarabın yarısından fazlasını kaynatarak çektirip domatesi ilave edin Domatesler bırakacağı suyu çekinceye kadar 8-10 dakika pişirip ateşten alın Sıcak olarak muhafaza edin Sığır filetolarını tuzlayıp biberleyip bir tavada ortadan hızlı ateşte rafine yağı ile üçer dakika alt üst pişirip bir güvece veya servis tabağına çıkarın Domatesli mantarlı sosun içerisine tereyağını ilave edip karıştırarak yedirip maydanozunu karıştırın ve filetoların üzerine döküp servis edin
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bomonti Kebap
Malzemeler:
4 parça dana rosto haşlanmış
1 kg patates
200 gr taze kaşar
2 adet yumurta
yeşil biber
domates
Yapılışı:
Haşlanmış patatesleri ve rendelenmiş kaşarı iyice yoğurup hamur hazırlanır, dörde bölüp açılır içine rosto konulur ve yumurtalanıp kızgın yağa atılır sıcak veya soğuk servis yapılır domates, biber garnitür olarak kullanılır
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Buğu Kebabı - I
Malzemeler:
1 kg koyun eti ,kuşbaşı
2 adet domates
2 çorba kaşığı yağ
2 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
3 diş sarmısak
arpacık soğanı
tuz
Yapılışı:
Düdüklü tencereye et, soğan, sarmısak, tuz, karabiber, kekik, defne yaprağı ve rendelenmiş domates ile yağı kanşık olarak koyun Su koymadan tencerenin kapağını kapatın Hafif ateşte altmış dakika kadar pişirin Pilav ve salata ile servis yapabilirsiniz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Buğu Kebabı 2
Malzemeler:
1 kg koyun eti (but tarafından)
yarım su bardağı un
3 çorba kaşığı margarin
2 iri domates (veya 1 çorba kaşığı domates salçası)
2 kahve kaşığı kekik
1 defne yaprağı
300 gr arpacık soğanı
1 kahve fincanı su
2 kahve kaşığı karabiber
Yapılışı:
Yarım bardak unu , bir kahve fincanı suyla yoğrurarak hamur haline getirin Sonra orta boy bir güvece kuşbaşı kesilmiş 1 kg koyun etini, zarları soyulmuş arpacık soğanını, margarini, kabukları soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılıp küçük küçük doğranmış domatesi (veya 3 çorba kaşığı suda eritilmiş bir kaşık domates salçasını) koyun Kekik, karabiber ve yeteri kadar tuz serptikten sonra iyice karıştırın En üste defne yaprağını koyun, sonra güvecin kapağını kapatın, üzerine de bir ağırlık koyun
Önceden hazırladığınız hamurla, güveç ve kapağı arasındaki aralıkta, buğu çıkaracak hiçbir boşluk kalmayacak biçimde iyice sıvayın Güveci 15-20 dakika hafif ateşte pişirdikten sonra ocağın altını açın, orta ateşte 2-2 5 saat pişirin Kapağının kenarındaki hamurları kesip temizleyin ve güveci servis yapın
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bütün kuzu pirzolası persiye
Malzemeler:
6 kişilik
1 adet bütün bir yan kuzu pirzolası
1 diş sarımsak
bir tutam karabiber
tuz
2 kahve fincanı rafine yağı
1 diş ezilmiş sarımsak
1 su bardağı kalburdan geçmiş ekmek içi
1 çorba kaşığı toz hardal
1 kahve fincanı beyaz şarap yada su
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
Bütün pirzolayı tuzlayıp biberleyin, kendi büyüklüğünde bir tepsiye koyup üzerine rafine yağını döküp ortadan hızlı fırına sürün Zaman zaman tepsideki yağından alıp üzerine dökerek 35-45 dakika pişirip fırından çıkarın Başka bir tepsiye koyun Hardalı beyaz şarap veya su ile koyu bir bulamaç kıvamında ezin Küçük bir fırça ile bu bulamacı pirzolanın üzerine sürün Ekmek içini sarımsak ve maydanoz ile karıştırıp hardallı pirzolanın üzerine hepsini serpin Üzerine 1-2 kaşık tepsideki yağından serpip fırına sürün Üzeri kızarıncaya kadar 5-8 dakika kızartıp fırından çıkarın Bir servis tabağına dilimleyerek veya bütün koyup üzerine terayağını kızartıp döküp servis edin
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pantolonlu köfte
8 kişilik
* 1 kg patlıcan (ufak boy)
* 500 gr kıyma
* 1 çay bardağı haşlanmış pirinç
* 2 yumurta
* 1/2 demet maydanoz Tuz, karabiber
* Kızartmak için sıvıyağ
Sosu için:
* 4 tane domates
* 1 tatlı kaşığı ketçap
* 1 kesme şeker
* 4 diş sarımsak
* Tuz
Patlıcanları ortadan ikiye bölün Üstünde ve altında 1 parmak kalınlığında kabuk kalacak şekilde soyun Limonla ovup, tuzlu suda yarım saat bekletin Bolca yıkayıp, sıktıktan sonra kabak oyacağı ile içlerini oyun Kıymayı, yumurtayı, tuzu, karabiberi, maydanozu ve haşlanmış pirinci iyice karıştırıp, patlıcanların içine doldurun Bol yağda pembeleşinceye kadar kızartın Bu arada sosu hazırlayın Bunun için domatesi rendeleyin 1 kaşık tuz, şeker, ketçap ve sarımsak ekleyip, ateşte iyice pişirin Bu sosu arzu ettiğiniz başka yemeklerde de kullanabilirsiniz Hazırladığınız patlıcanları servis tabağına alıp, üzerine domates sosunu dökün Kuskus makarna veya bulgur pilavı ve cacıkla servis yapın
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Patatesli çiğ köfte
10 kişilik
* 6 adet patates (haşlanmış, ezilerek püre yapılmış)
* 2 su bardağı bulgur (köftelik)
* 2 su bardağı su (kaynar)
* 1 çorba kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
* 2 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
* 1 demet taze soğan (ince kıyılmış)
* 2 sap taze sarımsak (ince kıyılmış)
* 1 adet limonun suyu
* 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı kimyon
* Tuz (arzu edilen miktarda) 10 yaprak kıvırcık marul
* 2 adet kırmızı turp (dilimlenmiş)
Bulguru derin bir kaba koyun, üzerine kaynar su gezdirip, kapak kapatın ve 30 dakika dinlendirin Dinlendirilmiş bulguru karıştırın, patates, tereyağı, zeytinyağı, maydanoz, taze soğan, sarımsak, limon suyu, toz kırmızıbiber, karabiber, kimyon ve tuzu katıp, iyice yoğurun Avucunuzu ıslatıp, ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, sıkarak köfte şekli verin ve marul yapraklarının üzerine yerleştirin Turp dilimleriyle süsleyerek servis yapın
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yemek Adı:Kemalzade Kebabı
Tür:Kebaplar
Süre:orta
Tarif:500 gr yağsız kuşbaşı dana eti
500 gr domates
1 çorba kaşığı margarin
500 gr patlıcan
100 gr yeşil sivribiber
1 baş soğan
250 gr dil peyniri
HAZIRLANIŞI:
Kuşbaşı etleri az suda, bir baş soğan ile, kısık ateşte yumuşayıncaya dek pişirin Domatesleri rendeleyip, bir kaşık yağ ilave ederek, suyu azalana dek kaynatın Patlıcanları halka halka doğrayın, kızgın yağda önce biberleri (bütün olarak), sonra patlıcanları kızartın
Dikdörtgen şeklinde bir payreks kaba, pişirilen kuşbaşı etleri dizin Üzerine patlıcanları, biberleri ve domates sosunu ilave edip, en üste de ince dilimler halinde koparılmış dil peynirini döşeyin Bir folyo kağıdıyla kapatıp, orta hararetli fırında peynirler eriyinceye dek pişirin Sıcak servis yapın
AFIYET OLSUN!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yemek Adı:Fırında Poşet Kebabı
Tür:Kebaplar
Süre:orta
Tarif:700 gr küçük tike doğranmış et
6-7 adet arpacık soğanı
3 adet orta boy havuç
4 adet orta boy patates
1/2 kg bezelye
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı sıvı yağ
karabiber
tuz
1 yemek kaşığı un
HAZIRLANIŞI:
Bir kabın içine; (küp küp doğradığınız) patatesleri, (dörde bölüp doğradığınız) havuçları, eti, sıvı yağı, arpacık soğanları (bütün olarak), karabiber ve (suda eritilmiş) domates salçasını karıştırın Eğer bezelyeniz konserve ise en son karıştırın, değil ise bu karışımla birlikte onuda karıştırın Sonra bir fırın poşetinin içine unu dökün ve poşetin ağzını kapatarak unun poşetin her yerine dağılacak şekilde çalkalayın Yaptığınız karışıma biraz da tuz ekleyip poşete doldurun ağzını bağlayın poşetin içi hava dolduğundan ve buharının az da olsa dışarı çıkmasını istediğimizden dolayı bıçakla poşete 4-5 defa küçük delikler açıp 220 derece sıcaklıkta 45 dakika pişirin
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yemek Adı:Şiş Kebap
Tür:Kebaplar
Süre:orta
Tarif:1 kg kuşbaşı et
1 baş soğan
3-4 diş sarmısak
2 kaşık yoğurt
1 kaşık salça
kimyon,karabiber,tuz,pulbiber
HAZIRLANIŞI:
Verilen malzeme karıştırılıp bekletilecek (en az 2 saat) Şişe dizerken etin boyuna boyuna dizilecek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PATLICANLI KÖFTE

MALZEMELER:
1 kg kıyma
Çekilmiş yarım ekmek içi
2 soğan (rendelenmiş)
1 yumurta
Kimyon, karabiber, tuz
1 kg patlıcan (küçük)
Sıvıyağ
200 gr taze kaşar peyniri

YAPILIŞI:
Kıyma, ekmek içi, soğan, yumurta ve baharatları yoğurarak köfte harcını hazırlayın Patlıcanları soyup bütün olarak sıvıyağda kızartın (Karnıyarık için hazırladığınız gibi) Patlıcanların saplarını folyoyla sarın

Bir tabağa köfte harcından alıp yuvarlak olarak açın ve ortasına patlıcanı koyun Patlıcanı ortasından bıçakla keserek içine kaşar peynirini doldurun ve sonra köfte harcını patlıcanın üstünü tamamen kaplayacak şekilde sarın Tüm patlıcanları hazırladıktan sonra bir fırın tepsisine dizip (tepsiyi yağlamanıza veya üstüne sos dökmenize gerek yok)150 derecede yarım saat kadar (köfteleri pişene kadar) pişirin
Patlıcanlı bütün yemekler gibi bu da benim favorilerim arasında Hem göze hem mideye en iyi şekilde hitap ettiğinden misafirler için de çok uygun bence ;)
Afiyet olsun!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
HÜNKAR BEĞENDİ

Malzemeler:
1 kg kuşbaşı et
1 kg patlıcan /1 kavanoz közlenmiş patlıcan
2 soğan
1 domates
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
3 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı süt
5 kaşık un
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Kırmızıbiber, karabiber , nane, tuz
Yapılışı
Etleri, ince kıyılmış soğan ve karabiberle suyunu salıp çekene kadar, ara sıra karıştırarak kısık ateşte pişirin Rendelemiş domates, 1 bardak suyla karıştırılmış salça, kırmızıbiber ve naneyi ekleyin Yumuşayana kadar pişirin Gerekirse azar azar su ekleyebilirsiniz
Patlıcanları fırında veya ocakta közleyin Közlenmiş patlıcanların kabuklarını soyun Bu işlemi yapacak vaktiniz veya haliniz yoksa markette, kavanozda satılan hazır közlenmiş patlıcanlardan alabilirsiniz Bir kavanoz kullanmanız yeterli olur ve böylece bu yemek de birden kolay bir yemek haline gelir
Başka bir tencerede unu tereyağıyla kavurun Oda sıcaklığındaki sütü yavaş yavaş ve karıştırarak ekleyin Muhallebi kıvÃmına gelince içine közlenmiş patlıcanlarınızı ekleyip karıştırın ve kısa bir süre daha kısık ateşte pişirin Ateşten aldıktan sonra rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip karıştırın
Tabağa patlıcanlı karışımı koyup üzerine, ortaya eti koyun
afiyet olsun 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kızarmış soğan dilimli hamburger (4 kişilik, 30 dakika)
Malzemeler:- 500 gr
kıyma
- İnce kıyılmış 2 soğan
- 8 orta boy patates
- 50 gr
tereyağ
- 2 diş sarımsak
- 2 ince dilimlere kesilmiş kırmızı soğan
- 4 galeta unu
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 100 gr
karışık salata
- 2 yemek kaşığı hardal
- 5 yemek kaşığı ketçap
- 4 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 8 yemek kaşığı çiçek yağı
- Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
1 Soğanları, dövülmüş sarmısak ile birlikte tereyağında hafifçe kavurun Ardından kıymayla birlikte bir kaseye koyup, geri kalan malzemeleri ekleyip, iyice yoğurun Ardından kırmızı pul biber, tuz ve karabiberi de ekleyin Yoğurma işleminden sonra hamburger köftesi şekli verip, 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin
2 Hamburger köftelerini ve ince kırmızı soğan dilimlerini mangalda kızartın
3 Patatesleri haşlayın Ardından kabuklarını soyup, 4'e bölün ve mangalda pişirin
4 Salataları temizleyin ve keserek tabaklara dağıtın Sirke ve çiçek yağını karıştırıp, tuz ve karabiber katarak salataya ekleyin
5 Son olarak hamburgerin üzerine çok sayıda soğan dilimleri koyun, yanında patateslerle servis yapın
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Patlıcanlı kuzu sarması (4 kişilik, 30 dakika)
Malzemeler:- 600 gr kuzu bonfilesi
- 1 patlıcan
- 1 soğan
- 1 kırmızı biber
- 6 yemek kaşığı zeytinyağ
- 3 yemek kaşığı un
- 2 yumurta
- 100 ml süt
- 150 gr taze kaşa peyniri
- 125 gr tereyağı
- 8 taze fesleğen yaprakları
- 1 diş sarmısak
- Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
1 Un, yumurta ve biraz tuz karışımıyla hamur yapın Bir tavada biraz yağ kızdırıp, hamurdan bir miktar içine atıp, her iki tarafında da kızarana kadar pişirin
2 Soğanları iri parçalar halinde kesip, bir yemek kaşığı zeytinyağında pişirin Ardından patlıcanları da küp şeklinde kesip, 10 dakika kadar orta ateşte soğanlarla birlikte pişirmeye bırakın Patlıcanları, soğanı ve taze kaşar peynirini bir mikserde püre haline getirin Kırmızı biberi ufak parçalar, fesleğen yapraklarını da ince dilimler halinde kesip, tuz ve karabinber ile tatlandıktan sonra karışıma ekleyin
3 Dövülmüş sarmısak ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını kuzu bonfilesine sürün Ardından her iki tarafı da 2'şer dakika olmak üzere mangalda kızartın Son olarak da bir yerde dinlendirin
4 Hazırlanan hamura biraz tereyağı ve patlıcan karışımını sürün Ardından hamur parçasına kuzu bonfilesini yerleştirip, rolu halinde sarın Ve 10 dakika mangalda kızartın Ancak hamurları direkt mangala koymak yerine önce alimünyum folyoya sarıp kızartın
5 Ardından hamuru dilimleyin ve yanında güzel bir salatayla servis yapın
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Folyeli patates sürprizi (4 kişilik, 60 dakika)
Malzemeler:- 150 gr, 4 adet tavuz göğsü bonfilesi
- 8 büyük patates
- 2 demet taze soğan
- 125 gr
tereyağ
- Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Hazırlanışı 1 Patatesleri iyice yıkayıp, 20 dakika kadar haşlayın
2 Tavuk göğüslerini de yıkayın ve suları süzüldükten sonra tuz, karabiber ve kırmızı pul biberle karıştırın Tavuk göğüslerini mangalda ter düz ederek iyice kızartın ve ardından ince şeritler halinde kesin
3 Taze soğanları iyice temizleyip, halkalar halinde ince ince doğrayın Ardından patateslerin tepesini kapak şeklinde kesin ve dolma gibi içini biraz oyun Oluşan boşluğu taze soğan halkaları ve tavuk göğsü şeritleri ile doldurun Üzerine bir parça tereyağı ekleyin ve biraz baharat serpin
4 Ardından patatesleri folyoya sarın ve 10 – 15 dakika kadar mangalda kızarmasını bekleyin Kızarma işlemi bitince folyoları çıkarın ve isteğinize göre domates sosu ve maydanozla servis yapın
|