Prof. Dr. Sinsi
|
Et Yemekleri
ET YEMEKLERİ
SUSAMLI KADINBUDU KÖFTE
Malzemeler:
- 500 gr yağsız kıyma,
- 1/2 demet maydanoz,
- 1 adet kuru soğan,
- 1 kahve fincanı pirinç,
- Tuz, karabiber,
- 5-6 yemek kaşığı un,
- 4 adet yumurta,
- 1 kase susam,
- 2 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
Pirinci haşlayıp süzün Soğanı rendeleyin Maydanozu ince kıyın Kıymayı, soğan, maydanoz, pirinç, tuz ve karabiber ile yoğurun Uzun köfte biçimine getirip, üzerine parmakla şekil verin Önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, sonra susama bulayıp, kızdırılmış sıvı yağda arkalı önlü kızartın Sıcak servis yapın
Afiyet olsun
SOSİSLİ DOMATES DOLMASI
Malzemeler:
- 6 adet iri domates,
- 6 yumurta,
- 4 adet sosis,
- 2 çorba kaşığı tereyağ,
- 2-3 adet sivribiber,
- 6 yemek kaşığı rende kaşar peyniri,
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
Domateslerin üst kısımlarından kapak kaldırılır İçi kaşıkla boşaltılıp, biraz tuz konur Sosisler ince doğranıp domateslere pay edilir Biberler ince uzun kesilir ve domateslerin kenarlarına yerleştirilir İçlerine birer yumurta kırılır Tuz, karabiber serpilir Domateslerin üzerine fındık kadar tereyağı konur ve üzerine rende kaşar peyniri serpilir Fırında yumurtalar pişinceye kadar 20 dakika tutulur Sıcak servis yapılır
Afiyet olsun
ET BOHÇASI
Malzemeler:
- 6 dilim ince dövülmüş biftek,
- 3 adet yumurta,
- 6 dilim pastırma,
- 6 dilim kaşar peyniri,
- 1/2 su bardağı un,
- 1/2 su bardağı galeta unu,
- Tuz, karabiber,
- Kızartmak için sıvı yağ,
- Kürdan
Yapılışı:
Çok iyi dövülmüş eti tuzlayıp biberleyin Etlerin arasına birer dilim pastırma ve kaşar peyniri yerleştirin İkiye katlayıp, uç taraflarından kürdanla tutturun Önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulayıp, kızgın sıvı yağda kızartın Sıcak servis yapın
Afiyet olsun
ORMAN KEBABI
Malzemeler:
- 1/2 kg kuşbaşı et,
- 2 çorba kaşığı margarin,
- 2 adet soğan,
- 2 adet patates,
- 2 adet havuç,
- 1 su bardağı konserve bezelye,
- 1 çorba kaşığı salça,
- 1 çay kaşığı kekik,
- Tuz
Yapılışı:
Küçük doğranmış soğan, et ve margarin tencereye konur Ateş üzerinde karıştırılarak kavrulur Salça konur Biraz daha karıştırılıp üzerine 1,5-2 su bardağı sıcak su ilave edilip, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir Patatesler soyulur, havuçlar kazınır Küçük küçük doğranıp, yumuşayan ete ilave edilir Sebzeler pişince konserve bezelye ve tuz katılır 5-10 dakika sonra kekik serpilip servis yapılır
Afiyet olsun
MATLUBE
Malzemeler:
- 400 gr kuşbaşı koyun eti,
- 4 adet patlıcan,
- 2 adet domates,
- 2 adet soğan,
- 5-6 diş sarmısak,
- 3 adet sivribiber,
- 2 su bardağı pirinç,
- 1/2 su bardağı zeytinyağı,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 1 tatlı kaşığı toz şeker,
- 2 5 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
Yağı tencerede kızdırın Etleri ilave edin 3-4 dakika çevirin İnce doğranmış soğanı, sarmısakları, biberleri, domatesleri ilave edip 7-8 dakika pişirin Alaca soyduğunuz patlıcanları boyuna dörde bölün Ortadan üçe kesin Etlerin üzerine dizin Yarım bardak sıcak su ilave edip 15 dakika pişirin Pirinci ayıklayıp üzerine tuz atıp sıcak suda 15 dakika bekletip yıkayın Patlıcanların üzerine pirinçleri yayın Tuz ve şekeri ekleyin 2 bardak sıcak su koyup göz göz oluncaya kadar pişirin 15 dakika demlendirip geniş bir tabağa ters çevirip servis yapın
Afiyet olsun
TEPSİ KÖFTE
Sos Malzemesi:
- 2 adet domates,
- 2-3 adet sivribiber,
- 250 gr mantar,
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ,
- 1 fincan su,
- Kırmızı pulbiber, tuz
Malzemeler:
- 500 gr yağsız köftelik kıyma,
- 2 dilim bayat ekmek içi,
- 2 diş sarmısak+1 adet kuru soğan,
- 1 adet yumurta,
- 1/2 demet maydanoz,
- 75 gr kaşar peyniri rendesi,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1 tatlı kaşığı kimyon,
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber,
- 1 tatlı kaşığı kekik,
- Tuz
Yapılışı:
Derince bir kaba kıymayı, rendelenmiş soğanı, dövülmüş sarmısağı, ıslatılıp suyu sıkılmış ekmek içini, yumurtayı, zeytinyağını, kaşar peyniri rendesini, tuzu, karabiberi, kekiği, kimyonu koyup iyice yoğurun Yağlanmış fırın kabına elle bastıra bastıra 1 cm kalınlığında yayın Önceden ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirin Sos ile birlikte servis yapın
Sosun Yapılışı:
Sıvıyağı derince bir tavaya alın İnce doğranmış mantarı ve sivribiberleri sote edin Doğranmış domates, tuz, kırmızı pulbiber koyun Suyunu ilave edin Kaynatın
Afiyet olsun
ÇÖKERTME
Malzemeler:
- Yarım kilo bonfile (Beaf straganof olarak hazırlanmış),
- Bir buçuk kilo patates,
- Yarım kilo yoğurt,
- 3-4 diş sarmısak,
- Yeteri kadar tuz,
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber,
- 3-4 kaşık tereyağ
Yapılışı:
Teflon tavada etler yağsız olarak kızartılır Et suyunu bıraktığı anda içine tuz ve çok az karabiber ilave edilir Suyunu çekene kadar kavrulur ve bir kenara alınır Patatesler parmaktan biraz daha ince, cipsten biraz daha kalın olacak şekilde doğranır ve sıvıyağda kızartılır Geniş bir kayık tabağın tabanını kaplayacak şekilde patateslerin üçtebiri yayılır Üzerine etin yarısı ikinci kat olarak yayılır Sonra bir kat patates ve bir kat etin üzerine patatesler kapatacak şekilde kaplanır En üste sarmısaklı yoğurt dökülür ve tabağın tamamı kapanacak şekilde yayılır Son olarak tereyağ ateşte kızdırılır Kırmızı biber ilave edilir ve sos olarak tabağın üzerine gezdirilir Servis yapılır
Not:
Bu yemek bazı restaurantlarda var çentik kebabı olarak veriliyor ama patatesler fazla ince ve yoğurt çok az olduğundan aynı lezzet olmuyor Özelliği sarmısaklı yoğurdun bol olması ve mantı lezzetini vermesidir
Afiyet olsun
ŞEHRİYE TARATORU (BONFİLELİ)
Bonfile İçin
- 4 dilim bonfile,
- 2 adet çarliston biber,
- 1 çay kaşığı biberiye,
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz, karabiber
Malzemeler:
- 1 5 su bardağı arpa şehriye,
- 3 çorba kaşığı mayonez,
- 1 su bardağı yoğurt,
- 4 diş sarmısak,
- 100 gr ceviz içi,
- 1 çorba kaşığı nane,
- 1 çorba kaşığı fesleğen,
- 1 tatlı kaşığı sumak,
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı,
- Tuz
Bonfilenin Yapılışı:
Bonfileleri ince kıyın Biberleri ince kıyın Tereyağı ile kavurun Tuz, karabiber ilave edip, üzerine biberiye serpip, şehriye taratorunun yanında servis yapın
Yapılışı:
Bir tencereye 6 su bardağı su koyup kaynatın Tuz atıp şehriyeyi ekleyin Hafif diri kalacak şekilde 6 dakika haşlayıp, süzün Bir kasede yoğurt, mayonez, dövülmüş sarmısak, ceviz içi ve tuzu karıştırın Şehriyeyi, naneyi, fesleğeni ve sumağı ekleyip karıştırın Buzdolabında biraz dinlendirin Taratoru servis tabağına alıp, üzerine zeytinyağı gezdirin Bonfile ile servis yapın
Afiyet olsun
KAĞIT KEBABI
Malzemeler:
- 1 kg kuşbaşı kuzu eti,
- 2 adet havuç,
- 2 adet patates,
- 2 adet domates,
- 2 adet sivribiber,
- 250 gr arpacık soğan,
- 1 su bardağı bezelye,
- 3 yemek kaşığı tereyağı,
- 5 adet defne yaprağı,
- Tuz, karabiber, kekik,
- 2 tabaka yağlı kağıt
Yapılışı:
Patates, havuç ve domatesleri küp şeklinde doğrayın Arpacık soğanları ayıklayın Sivribiberi kıyın Bir kapta et, havuç, domates, patates, biber ve bezelyeyi karıştırın Tuz, kekik, karabiber ekleyin Yağlı kağıdı 5 parçaya bölün Karışımdan kağıtlara paylaştırın Birer parça tereyağı ve defne yaprağı koyup, kenarlarını kıvırın Üzerine fırça ile sıvıyağ sürüp, ısıtılmış fırında 40-50 dakika pişirin
Afiyet olsun
s
ÇANAK KEBABI
Malzemeler:
- 1 kg kuşbaşı kuzu eti,
- 15-20 adet arpacık soğan,
- 15 adet kiraz domates,
- 5 adet sivri biber,
- 5 diş sarmısak,
- Tuz, karabiber, kekik,
- 6 adet milföy hamuru,
- 2 yemek kaşığı margarin
Yapılışı:
Eti tencereye koyup, kapağını kapatın Kısık ateşte kendi suyunda yarım saat pişirin Yağı ilave edin Arpacık soğanları, sarmısakları biraz kavurun Etleri ilave edip, 5 dakika kavurun Domates ve sivribiberleri ekleyin Kekik, tuz, karabiber ilave edin Fırına dayanıklı kaselerin içine etleri paylaştırın Milföy hamurlarını üzerine kapatıp, fırına sürün Hamurlar kızarınca ters çevirip servis yapın
Afiyet olsun
HAVUÇ GARNİTÜRLÜ BİFTEK SARMASI
Malzemeler:
- 6 dilim dana biftek,
- 2 adet tavuk göğüs bonfile,
- 3 diş sarmısak,
- 1/2 demet maydanoz,
- 1 yemek kaşığı soya sosu,
- 5 yemek kaşığı krema,
- Tuz, karabiber
Garnitür İçin:
- 3 adet havuç,
- 2 diş sarmısak,
- 4-5 dal maydanoz,
- 2 yemek kaşığı tereyağı,
- Tuz
Garnitürün yapılışı:
Havuçları kibrit çöpü biçiminde kıyın Sarmısağı ezin Maydanozu kıyın Tereyağını tavada kızdırın Sarmısağı ve havuçları ilave edip, 5 dakika kavurun Kıyılmış maydanozları ilave edip, karıştırın Tuz ekleyin Etin yanında servis yapın
Yapılışı:
Tavuk göğsünü robotta kıyın İçine kıyılmış maydanoz, ezilmiş sarmısak, krema, soya sosu, tuz, karabiber ekleyip, karıştırın Biftekleri yayın Üzerine ince bir kat tavuklu harç yayın Rulo haline getirin Yağlanmış fırın kabına yerleştirin Yarım çay bardağı su ilave ederek, 180°C ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin
Afiyet olsun
BULGURLU KÖFTE
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur,
- 250 gr yağsız kıyma,
- 1 adet kuru soğan,
- 6-7 dal maydanoz,
- Tuz, karabiber, kırmızıbiber,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 2 diş sarmısak,
- 3 yemek kaşığı tereyağı,
- 3-4 yemek kaşığı un,
- 1 su bardağı nohut,
- 2 yemek kaşığı sirke,
- 1 adet yumurta
Yapılışı:
Bulguru sıcak suyla yıkayıp, bırakın Soğanı rendeleyin Kıyma, şişmiş bulgur, yumurta, soğanın yarısı, tuz, kırmızıbiber ve karabiber ekleyip iyice yoğurun Tepsiye un serpip, hamurdan, cevizden küçük parçalar koparıp, yuvarlayın Tereyağını tencerede eritip, kalan soğanı, dövülmüş sarmısağı kavurun Salçayı ilave edin Nohutları akşamdan ıslatıp, haşlayın Haşlanmış nohutları salçalı sosa ilave edin Köfteleri unlu tepside yuvarlayıp, 3 su bardağı su ilave ettiğiniz kaynar salçalı suya atıp, fazla karıştırmadan 10-12 dakika pişirin Üzerine kıyılmış maydanoz serpip, servis yapın
Afiyet olsun
PELERENLİ PİRZOLA
Malzemeler:
- 6 adet kemikli kuzu pirzola,
- 4 adet milföy hamuru,
- 2 adet domates,
- 3 adet sivri biber,
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ,
- Kekik, tuz, karabiber,
- 1 yumurta sarısı
Yapılışı:
Pirzolaları yağsız tavada arkalı önlü kızartın Tavaya sıvıyağı ilave edip, ince doğranmış biberleri kavurun Küp doğranmış domatesleri ilave edip, sos haline gelince ateşten alıp, kekik, karabiber, tuz ilave edin Milföyleri üçgen halinde 2'ye bölün Her bir parçaya 1 pirzola ve sos ilave edin Milföyü üzerine sarın Kalan hamurdan çiçek kesip, üzerini süsleyin Yumurta sarısı sürüp, 180°C ısıtılmış fırında pişirin
Afiyet olsun
KAZAN KEBABI
Malzemeler:
- 400 gr kıyma,
- 4 adet düzgün kemer patlıcan,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 1 adet kuru soğan,
- 2 adet domates,
- Karabiber, kimyon,
- 3-4 adet sivribiber,
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ,
- 3 diş sarmısak
Yapılışı:
Patlıcanların baş kısmını kestikten sonra yıkayın Alt kısmı bütün kalacak şekilde üstünü 1 cm kalınlığında verev kesin Soğanı ince kıyın Karabiber, kimyon, tuz katıp, kıymaya ilave edin Salçayı 1 fincan suda ezerek, kıymaya katıp yoğurun Yuvarlak köfteler hazırlayın Bu köfteleri patlıcanların arasına yerleştirip, tencereye dizin Domatesleri rendeleyip, sarmısakları ezin 3 yemek kaşığı sıvıyağla karıştırın Yemeğin üzerine gezdirin Sivribiberleri arasına koyup, kısık ateşte 30 dakika pişirin
Afiyet olsun
ÇİFTLİK KÖFTESİ
Malzemeler:
- ½ kg köftelik kıyma,
- 1 su bardağı iç bezelye,
- 2 dilim bayat ekmek içi,
- 2 adet yumurta,
- 1 adet soğan,
- 1 kahve fincanı kaşar peynir rendesi,
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 2 yemek kaşığı susam,
- Tuz, karabiber, kekik
Garnitür için:
- 1 su bardağı pirinç,
- 1 kahve fincanı mısır konserve,
- 1 kahve fincanı dilimli yeşil zeytin,
- 1 adet kırmızı biber,
- 1 kahve fincanı zeytinyağ,
- ½ limon suyu, tuz
Garnitürün Yapılışı
Pirinci yıkayıp 2 su bardağı sıcak su ile diri haşlayıp süzün Biberi ince kıyın Bütün malzemeleri karıştırın Köftenin yanında servis yapın
Yapılışı:
Kıymayı çukur bir kaba alın Rendelenmiş soğan, ufalanmış ekmek içi, 1 yumurta, sıvıyağ, tuz, karabiber, kekik, kaşar peyniri rendesi ile iyice yoğurun Bezelyeyi az haşlayıp süzün Yoğurduğunuz kıymaya ilave edip bezelyeleri ezmeden karıştırın Köfte hamuruna rulo şekli verip fırın kabına yerleştirin Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin Bir çay bardağı sıcak su ilave edip fırında 15-20 dakika pişirin Dilimleyip servis yapın
Afiyet olsun
İSTANBUL KEBABI
Malzemeler:
- 750 gr yağsız kuşbaşı koyun eti,
- 4 adet domates,
- 8 adet sivri biber,
- 6-7 dal taze soğan,
- 1 demet maydanoz,
- 1 tatlı kaşığı kekik,
- Karabiber, kırmızı biber, tuz,
- 2 tabaka yağlı kağıt,
Garnitür için:
- 5 adet patates,
- 1 fincan zeytinyağı,
- ½ limon suyu,
- 1 tutam muskat,
- 1 çay bardağı susam,
Garnitürün Yapılışı:
Garnitür için patatesleri haşlayıp soyun Rendeleyin Limon suyu, tuz, zeytinyağı katıp iyice yoğurun İri iri yuvarlayın Kavrulmuş susama bulayıp etin yağıyla servis yapın
Yapılışı:
Yeşil soğanları yarım el kalınlığında doğrayın Biberleri ve maydanozu ince kıyın Domatesi küp şeklinde doğrayın Hepsini etlere ilave edin Tuz, karabiber, kırmızı biber, kekiği katıp hepsini harmanlayın Yağlı kağıtları 4 parçaya bölün Her parçaya eşit miktarda harcı bölüştürün Bohça gibi katlayıp fırın tepsisine yerleştirin 200°C fırında, kağıtların üzeri kızarıncaya kadar pişirin Fırından çıkarıp kağıtla birlikte, garnitürle servis yapın
Afiyet olsun
PATATESLİ KÖFTE
Malzemeler:
- 500 gr kıyma,
- 3 adet patates,
- 1 su bardağı zeytinyağı,
- 3 adet havuç,
- Tuz, karabiber, kimyon
Yapılışı:
Patatesleri soyup yıkayın Sonra rendeleyip suyunu sıkın Kıymanın içine tuz, karabiber, kimyon serpin Patatesleri iyice yoğurun Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp köfteler hazırlayın Sıvı yağı kızdırıp her iki tarafını kızartın Havucu rendeleyip az yağda soteleyin Servis tabağının altına havuç serin Üzerine köfteleri koyup servis yapın
Afiyet olsun
ORUK
Malzemeler:
- 750 gr dana kıyma,
- 2 su bardağı ince bulgur,
- 2 adet yumurta,
- 1 adet kuru soğan,
- 4-5 diş sarmısak,
- 4-5 yemek kaşığı kuru nane,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- 1 yemek kaşığı tuzot,
- 1 su bardağı sıvı yağ,
Garnitür için:
- 3 adet patates,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1 yemek kaşığı tuzot,
- 1 çay kaşığı pul biber,
- 1 küçük top salata,
- 1 adet kırmızı biber
Garnitürün Yapılışı:
Patatesleri küp şeklinde doğrayın Zeytinyağını tavada kızdırın Patatesleri ekleyip kızartın Pulbiber ve tuzotu ilave edip karıştırın Top salatayı ve biberi ince kıyın Patatesleri harmanlayın Oruğun yanında servis yapın
Yapılışı:
Bulguru 1 5 su bardağı kaynar su ile ıslatın 20 dakika bekletin Soğanı ve sarmısağı rendeleyin Bulgurun üzerine yumurtaları kırın Soğan, sarmısak, nane, tuzot ve karabiberi ekleyip karıştırın Kıymayı ilave edip çok iyi yoğurun Uzun köfteler hazırlayın Kızdırılmış sıvıyağda kızartın
Afiyet olsun
KANDİL KEBABI
Malzemeler:
- 750 gr kuşbaşı koyun eti,
- 4 adet soğan,
- 2 adet domates,
- 2 yemek kaşığı margarin,
- 2 tatlı kaşığı kekik,
- 1 demet maydanoz,
- 1 yemek kaşığı tuzot,
- 3 adet yufka,
- Karabiber,
- 3 adet patates,
- 1 çay bardağı zeytinyağı,
- 1 adet yumurta,
Yapılışı:
Ufak ufak doğranmış koyun eti, margarin, rendelenmiş soğan ile etleri suyunu çekinceye kadar pişirin Doğranmış domates, kekik ve kıyılmış maydanoz ilave edin 1 bardak sıcak su ilave ederek pişirin Yufkaları 4'e bölün Zeytinyağı ile yağlayın Ortalarına etli harçtan koyup bohça şeklinde katlayın Uçlarına ve üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derece ısıtılmış fırında pişirin
Afiyet olsun
PİDELİ YAYLA KEBABI
Malzemeler:
- 500 gr dana kıyma,
- 5 adet pide,
- 1 su bardağı yoğurt,
- 2 diş sarımsak,
- 4 adet domates,
- 2 yemek kaşığı salça,
- 1 adet kırmızı soğan,
- 1 tatlı kaşığı sumak,
- 1 yemek kaşığı tuzot,
- 3 yemek kaşığı tereyağ,
- 1 adet patlıcan,
- 6 adet sivri biber
Yapılışı:
Pideleri küp küp kesin 1 5 kaşık tereyağında soteleyin Kalan yağ ile kıymayı kavurun Salça ve rendelenmiş 2 domatesi ilave edin Tuzotu ekleyin Sarımsağı ezip yoğurda katın Patlıcan, domates, sivri biberleri dilimleyip ızgarada pişirin Kırmızı soğanı piyazlık doğrayıp sumakla ovun Pidelerin üzerine önce sosu sonra yoğurdu gezdirin Izgara sebzeler ve soğanla süsleyip servis yapın Arzuya göre üzerine kırmızı biber eklenmiş kızdırılmış tereyağ gezdirin
Afiyet olsun
Adana Kebap
Adana is a city in Turkey Recently, Adana province has been host to the NATO air-base at Incirlik -- so frequently in the news since Saddam Hussein began 'acting up' against western interests in the Middle-East
The people of this region have a passion for spicy hot food By far its best-known dish is the namesake Adana Kebap -- a hot, grilled meat specialty And when the cooking of it begins, guests gather round the 'mangal' grill to engage in pleasant conversation
Serve the grilled meat, tomato, and green peppers on an oblong platter surrounded by chopped parsley and fine onion slivers seasoned with sumac If you like your meal extra spicy, sprinkle on some pul biber (hot red pepper flakes) If you'd like to cool it down, have some yogurt handy And don't forget the lavas or pide (pita) bread, always at the ready
Malzeme
1 Pound (500 gr) Kiyma,
1 Ortaboy Sogan,
4 Ortaboy Domates,
1 Demet Maydanoz,
1 Cay kasigi Pulbiber,
1 Cay kasigi Aci Toz Biber,
1 Cay kasigi Kimyon,
8 adet uzun veya carliston biber(Anaheim Peppers),
Istenilen miktarda Pide ve Yassi Sis lazim olacak
Yapilisi:
Kiymayi bir kaba koyun, Sogani soyduktan sonra ince ince dilimleyip kiyma,toz aci biber,pulbiber,kimyon ve tuz ile beraber yogrup 10 dakika dinlendirin
Izgarayi onceden yakarak hazirlayin
Sisleri yagladiktan sonra, kiymayi 8 veya 10 porsiyona bolup, her birini uzunlamasina sucuk gibi sislere dizerek izgara edin
Yikanmis Domatesleri ve biberleri temizleyip ikiye bolun, izgaranin kenarlarina dizin
Bir yandanda pideleride kizartin Kebaplari Maydanoz ile pide icinde servis yapin
Afiyet olsun
Adana Kebap: Spicy Grilled Ground Veal and Lamb Patties
Adana is a city in southeastern Turkey in the middle of the fertile Cilician (Çukurova) Plain Its history is ancient; this was the area of the Hittite empire (c 1800 B C ) The cuisine of Adana has some influence from nearby Syria, but its most famous contribution to Turkish cuisine is the Adana kebap or köfte, a spicy hot mixture of ground lamb that is grilled When you come across very spicy Turkish food in western Anatolia, it is a sure sign that it is ******ed from eastern Anatolia, where they enjoy hotter foods Adana's interest in spicy foods might have a medieval origin for in the time of Marco Polo the nearby port of Ayas was an ******ant transhipment place for Asiatic spices and wares; the Venetians, perpetually mesmerized by spices, even had a bailo (consul) there I've changed the basic recipe so one is using ground meat instead of chunks of meat
ELBASAN TAVA
Malzemeler:
- 1 kg kuşbaşı doğranmış et,
- 4 adet yumurta,
- 2,5 su bardağı yoğurt,
- 1 adet soğan,
- 2 yemek kaşığı margarin,
- ½ limon suyu,
- 1 yemek kaşığı tuzot
Yapılışı:
Eti yıkadıktan sonra tencereye alın Tereyağ, 2 su bardağı su ve bütün soğanı içine atarak orta hararetli ateşte etler pişip suyunu çekinceye kadar pişirin Tuzot ve karabiber ekleyin Eti ısıya dayanıklı bir kaba yerleştirin Yoğurda yumurtaları teker teker kırarak boza kıvamına gelinceye kadar çırpın Limon suyu ve biraz tuzot ekleyip etlerin üzerine dökün Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yumurtalı yoğurtlu karışım koyulaşıp üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirilir Hemen servis yapılır
Afiyet olsun
LEZZET ÜÇGENİ
Malzemeler:
-5 kaşık margarin
-1 orta boy soğan
-700 gr koyun kıyma
-4/5 su bardağı et suyu
-3 adet yumurta sarısı
-700 gr civarında patates püresi
Yapılışı:
Soğanları ince şekilde kıyın Bir yanda da etsuyunu bir taşım kaynatın Başka bir tencerenin içine 3 kaşık margarini eritin yağ kızınca soğanları ilave edip hafif örseleyin sonra kıymayı da katıp sık sık karıştırarak birkaç dakika kavurun Sıcak olarak etsuyunu ilave edin Tencerede ki malzemeyi 10 dakika kadar kısık ateşte pişirin Sonra derince bir fırın kabına tenceredeki pişmiş soğanlı kıymayı yayın Yumurta sarılarını patates püresine katıp karıştırın Bu püreyi sıkma torbasına doldurup kıymanın üzerini tamamen örtecek şekilde sıkın Üzerine kalan eritilmiş 2 kaşık margarini sürün Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına sürün Pürenin üzeri kızarıp yer yer kahverengi lekelere benzemiş altın sarısı bir renk alıncaya kadar pişirin Piştikten sonra üçgen parçalar halinde kesin Sıcak servis yapın
Afiyet olsun
FİLEMİNYON
Malzemeler:
- 6 dilim bonfile,
- 6 dilim tost ekmeği,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 4 adet domates,
- 1 adet soğan,
- 2 adet çarliston biber,
- 2 yemek kaşığı margarin,
- 250 gr mantar,
- 6 dilim çedar peyniri,
- 1 yemek kaşığı tuzot,
- 1 çay kaşığı kekik,
- 1 çay bardağı zeytinyağ
Yapılışı:
Tost ekmeklerini zeytinyağında hafifçe kızartın 1 su bardağı suda salçayı eritip kekik ve tuzotu katın Fırın tepsisine ekmekleri dizin Etleri de aynı yağda kızartın Ekmeklerin üzerine yerleştirin Soğanı piyazlık doğrayın Margarinde kavurup ince doğranmış biber ve küp doğranmış domatesi ekleyin Kıyılmış mantarları ve unu ilave edin İyice karıştırıp pişirin Bu sosu etlerin üzerine dökün Üzerlerini peynir dilimleri ile kaplayın 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya dek pişirin
Afiyet olsun
HASANPAŞA KEBABI
Malzemeler:
- 600 gr dana kıyma,
- 1 soğan,
- 3 dilim bayat ekmek içi,
- 2 yumurta,
- 3 yemek kaşığı margarin,
- Karabiber,
- 1 yemek kaşığı tuzot
Püresi için:
- 3-4 adet patates,
- 2 yemek kaşığı margarin,
- 1 yumurta,
- 1 yemek kaşığı tuzot,
- 3-4 yemek kaşığı süt,
- 2 yemek kaşığı salça
Yapılışı:
Soğanı rendeleyin Ekmek içini ufalayın Kıymayı yoğurma kabına alın Yumurtaları kırın Karabiber, tuzotu ekleyin Ekmekleri ekleyip iyice yoğurun Etten yumurta büyüklüğünde parçalar alıp ortasını parmakla bastırıp çukurlaştırın Bir fırın kabına dizip her köftenin üzerine minik yağ parçaları koyun Sıcak fırında kızarana kadar pişirin Patatesi haşlayıp püre yapın Yumurta, süt, tuzot, margarini ekleyip iyice karıştırın Köftelerin ortalarını bu harçla doldurun Salçayı bir çay bardağı su ile ezip köftelerin üzerine gezdirin Tekrar fırına verin 10 dakika sonra fırından alıp servis yapın
Afiyet olsun
NOHUTLU BULGUR KÖFTESİ
Malzemeler:
- 2 su bardağı ince bulgur,
- 250 gr yağsız dana kıyma,
- 1 yumurta,
- ½ su bardağı un,
- 1 tatlı kaşığı biber salçası,
- 1 yemek kaşığı tuzot,
- Karabiber, kimyon,
- 1 su bardağı haşlanmış nohut,
- 1 adet kuru soğan,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 2 limon suyu,
- 3 yemek kaşığı tereyağ,
- 1 yemek kaşığı kuru nane
Yapılışı:
Bulguru 1 su bardağı sıcak su ile ıslatın Tuzot, karabiber, kimyon, yumurta, biber salçası ve unu ilave ederek iyice yoğurun Kıymayı da katarak yoğurmaya devam edin Cevizden küçük parçalara bölüp yuvarlayın Diğer yanda ince kıyılmış soğanı 3 kaşık yağda kavurun Salçayı ilave edin Kaynayınca köfteleri atın 10 dakika kaynatıp limon suyu ve naneyi ilave edin Sıcak servis yapın
Afiyet olsun
BUĞU KEBABI
Malzemeler:
- 500 gr kuzu kuşbaşı,
- 2 adet soğan,
- 3 yemek kaşığı tereyağ,
- 2 adet havuç,
- 1 küçük karnabahar,
- 6 diş sarımsak,
- 2 yemek kaşığı salça,
- ½ demet dereotu,
- 1 çay kaşığı kimyon,
- 1 çay kaşığı fesleğen,
- 1 yemek kaşığı tuzot,
- 1 tabaka yağlı kağıt
Yapılışı:
Soğanları küp şeklinde doğrayın Yağı tencerede eritip soğanları kavurun Etleri ilave edip yumuşayana dek soteleyin Salçayı ekleyin Ardından küp şeklinde doğranmış havuçları ekleyin Karnabaharı küçük çiçekler halinde ayırın Etlere az sıcak su ekleyip susuz kalana kadar pişirin Karnabaharlar, tuzot, fesleğen, kimyon katıp karıştırıp ocaktan alın Yağlı kağıdı istenilen büyüklükte kesin Pişen etli yemeği porsiyon olarak yağlı kağıdın ortasına koyun Üzerine doğranmış sarımsakları, ince kıyılmış dereotlarını ekleyip kağıdı bohça gibi kapatın Üzerini hafifçe yağlayın Fırın tepsisine yerleştirip 200 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin Kağıdıyla servis yapın
Afiyet olsun
SUCUKLU KURU FASULYE
Malzelemeler:
- 2 su bardağı kuru fasulye (Haşlanmış)
- Yarım kangal hindi sucuk
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 adet soğan
- 1 yemek kaşığı tuzot
Garnitür için:
- 2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı susam
- 2 yemek kaşığı tuzot
- 3 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Kuru fasulyeyi ılık suda akşamdan ıslatın Sabah hafif haşlayıp süzün Sucuğu 1 cm kalınlığında dilimleyin Soğanı ince kıyın Tereyağında pembe kavurun Fasulyeleri üzerine yayın Üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin Tuzotu ekleyip servis yapın
Pilavı için:
Pirinci tuzlu kaynar suda bekletip yıkayın Tereyağını tencerede kızdırıp susamı ilave edin Kavrulunca pirinci ekleyin Tuzot ve 3 su bardağı kaynar su ilave edip suyunu çekinceye kadar pişirin Dinlendirip sucuklu kuru fasulye ile servis yapın
Afiyet olsun
|