Konu
:
Urfa Usulü Çığ Köfte Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Urfa Usulü Çığ Köfte Tarifi
10-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Urfa Usulü Çığ Köfte Tarifi
Urfa usulü çığ köfte tarifi
Malzemesi
1/2 kg yağsız koyun eti
1 kg köftelik bulgur
200 gr kırmızı biber
2 baş soğan
4 demet maydanoz
1 demet taze nane
200 gr taze soğan
yeteri kadar biber salçası
yeteri kadar domates
yeteri kadar baharat, karabiber ve tuz
birkaç marul (veya kıvırcık) yaprağı
Hazırlanısı
Bulgur bir tepsiye yayılır
Kuru soğanlar ince ince kıyılarak bir kaba konur
Kabuğu soyulan domates ezilir veya domates salçasına biraz su katılarak sulandırılır
Naneyle maydanoz ince ince kıyılır
Taze soğan ince ince doğranır
1 kg koyun eti tahta tokmakla taşta dövülerek macun durumuna getirilir (etin dövülemediği durumda üç defa çekilmiş kıyma kullanılır)
Macun durumuna gelen et tuzlanır ve bir tepsiye alınarak yoğurulmaya başlanır
Kıyılmış kuru soğan, kırmızıbiber, baharat, karabiber, biber salçası azar azar kıymaya katılır
Bir süre yavaş yavaş elle su verilir ve bu da ete yedirilir
Yoğurmaya devam edilirken bulgurun katılmasına başlanır
Bulgur tamamen ete karıştırıldıktan sonra bir süre su alınmadan ve bulgur bulgura sürülerek karışım kuvvetle ve iki elle yoğurulur
Bulgur, etin ve evvelce katılmış suyun rutubetiyle yumuşar
Kıvama gelince azar azar ve elle serpilmek suretiyle yoğurulmakta olan karışıma su, daha önce hazırlanan ezilmiş domates veya sulandırılmış domates salçası katılır
Çiğ köftenin arada sırada tuzuna ve kıvamına bakılır
Uygun safhaya gelince yani ağıza alınan bulgur dağılınca kıyılmış taze soğanla nane ve maydanoz eklenir ve biraz daha su katılır
Birkaç defa daha karıştırılır
Sonra köfte, küçük lokmalar halinde marul (veya yeşil salata) yapraklarıyla kaplanmış tabaklara sıralanır
Üzerlerine bir-iki maydanoz yaprağı serpiştirildikten sonra servis yapılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul