Yalnız Mesajı Göster

Empire: Total War Demo İncelemesi

Eski 10-25-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Empire: Total War Demo İncelemesi

ULTRA DETAY MI?
Ben herhangi bir yeni oyun yüklediğimde adettendir ilk başta ayarlara (options) girerim Bunda da öyle yaptım ve yersiz bir heyecanla (insan bir oyunun grafik seçeneklerine girerken heyecanlanır mı yahu?) grafik ayarlarına baktım ETW, Dx10 ile birlikte gelen 4 nesil shader modellemesini (Shader model 40) desteklemiyor Dx10 için ortalığı tarumar etmeye gerek var mıydı bilmiyorum? Satış politikası sanırım…
Neyse tüm seçeneklerde artık yüksekten de öte bir ayar var, Ultra… M2TW de bazı ayarlar çok yüksek seçilebiliyordu ama bazı ayarlar Empire'da ise hepsinin bir Ultrası var
Grafik bölümünde aşağıda yer alan özel seçenekler ise artmış Daha gerçekçi ışık etkilerini sunan, Yüksek Değişken Aralık diye çevirebileceğim HDR (High Dynamic Range) ve Dikey Eşleme (Vsync) gibi önceden var olan görsel etkilere ek olarak Hacimsel Sis (volumetric effects), donanımsal yani ekran kartının devreye girerek oluşturduğu Donanımsal Gerçekçi Gölge (hardware shadows), Bozunma etkileri diye çevirebileceğim Distortion Effects (top ateşlerinde etrafında ısınmış hava dalgası çıkması gibi), Alan Derinliği (Depth of Field) ise arka plandaki ve uzaktaki nesnelerin flulaşmasını bir nevi buğulu görünmesini sağlıyorken SSAO (Çevresel gölge) seçeneği bize çevredeki nesnelerin ışık ve gölgelerinin gerçek zamanlı olarak doğru yansıtılmasını sağlar diyeyim Tam etkili bir anlatım olmadı ama aşağıdaki resim ne olduğunu daha iyi anlatıyor

Bunların hepsi bize daha iyi görsellik sağlıyorken sistemi de yoruyor tabii farklı oranlarda Açıp açmamak size kalmış artık Ben oyunu önce Yüksek (high) detaylarla oynadım ve yine oldukça tatmin edici bir görsellik yakaladım Ultra ayarlar ise bu görsel ziyafeti biraz daha yukarı çıkarıyor, sisteminiz el veriyorsa varın deneyin artık

Tüm bu teknik zımbırtıların ekrandaki yansımasına geçecek olursak oldukça hoş diyebilirim Uzun süredir Medieval 2 ile haşır neşir olan gözlerim daha iyi grafikleri görünce sevindi elbet Arada uçurum fark yok tabii ama desteklenen yeni teknolojiler, yeni animasyonlar ve daha net, keskin dokular farkı açıyor Yine de esas görsel ziyafet denizlerde Denizde gemimizin nazlı gelinler gibi salına salına gidişi insanı mest ederken alıp hayallere götürüyor (evlilik?) Mürettabatın kalas gibi durmayıp sürekli çalışması, yelkenlerin rüzgarın etkisiyle şişmesi, gemimizin suda oluşturduğu akıntı gibi detaylar oldukça güzel Bir de gemi suyun üstünde değil de içinde yani suyu yara yara gidiyor etkisi çok güzel olmuş hele bir de rüzgarın denizde oluşturduğu dalgalardan dolayı gemimizin salınımlarda bulunması, ara ara suya batıp çıkması mükemmel kelimesiyle tam olarak örtüşüyor sanki
En aşağıda özelliklerini belirttiğim test sistemim ile oyunu 1280*1024 ultra detaylarda oynadım (4xAA ve 16xAF) Kara savaşlarında tatmin edici bir oyun deneyimi elde ettim diyebilirim Zaten Total War oyunları Counter Strike tarzı aşırı hareketlilik ve aksiyon içermediği için düşük fpsler pek sorun olmuyor 20-25 fps de bile normal seyrinde oynayabiliyorsunuz Ben ise bahsettiğim detaylarda 25-45 fps arası kara savaşını sorunsuz tamamladım Deniz savaşı ise ayrı bir alem, sistemi kara savaşlarına göre daha fazla yoruyor bu kesin aynı ayarlarda yaklaşık 15-30 fps arası oynayabildim deniz savaşlarını ama bunda maalesef yavaşlık zaman zaman hissedilir hale geldi Yani deniz savaşlarında ultra detaylar için benim sistemden biraz daha iyisine ihtiyacınız var
Geldik önemli bir hususa daha, yükleme süreleri… aslında bazı oyunlarda dikkat bile etmeyiz yükleme süresine ancak bazı oyunlarda da dikkat etmek zorunda kalırız çünkü yükleme süresi ızdırap verdirecek kadar uzun nerdeyse M2TW tahminen 7-8 saniyede yüklenirken, ETW'nin yükleme süresi 1 dakikaya kadar uzayabiliyor En azından 30 saniyeden daha aşağı olmadığı kesin Ölçüp söylemem lazım sanırım Yüklemelerde "kahve yapıp geleyim bari" diye düşündüm hatta Neyse bunun da demodan kaynaklı bir sorun olduğunu ve yapılacak iyileştirmelerle bu sürenin daha aşağı çekileceğini düşünüyorum
SESLER VE ANİMASYONLAR
Askerlerin animasyonları, hareketlerin yumuşaklığı ise (yumuşak derken akıcı yani) genel olarak iyi Birebir kapışmalarda hamle yapmalar, hamle savuşturmalar, korunmalar, ileri atılmalar falan bazen şık görüntüler ortaya çıkarıyor Ölüm ve vurulma animasyonları da hoş olmuş ayrıca, M2TW'ye nazaran gelişme var
Seslere geçecek olursam olmuş ile olmamış arasında kaldım gerçeği söylemek gerekirse Tamam tüfek ve top sesleri iyi, yakışmış, ortalık gürleyip duruyor, mermi vızıltıları duyuluyor, üstelik hareket halindeki birliklerden yükselen trampet ve trompet sesleri ortama sokuyor insanı ama askerlere tıkladığımızda ve özellikle yakın dövüşte falan daha farklı ve fazla ses istiyor insan Yakın dövüşlerdeki sesler çok yetersiz bence Hep aynı bağırışlar ve çan çun çin gibi abuk sesler geldi kulağıma, onlar kılıç şakırtısıydı sanırım Belki de benim ses sistemimi beğenmedi demo bilemiyorum çünkü özellikle trampet ve yakın mesafedeki top patlamalarında hoparlör biraz zorlandı ve çıt çıt sesler çıkardı nedense Demodandır deyip geçiyorum yine
Deniz savaşlarında ise paso top gürlemeleriyle inliyor ortalık ha bir de denizlerin dalgası Ne demişti güzel şair mısralarında? "Denizlerin dalgasıyım, ben bu işin ustasıyım…" Öhm neyse efenim deniz savaşlarında sesler kulağa daha dolgun ve iyi, net geliyor Karada ise bahsettiğim eksiklikler var sanki önceki Total War serilerine göre İnşallah demo olmasından kaynaklanıyordur…
Şöyle bir toparlayacak olursak Empire Total War daha önce denemediği bir sahada epey başarılı, eski sahası yani kara savaşları da aslında olmuş ama sadece alışmak mesele diye düşünüyorum Belki de yeni yüzyılın gerekleri, eski usule alışık oyuncuları biraz arada derede bıracak ama zamanla buna da alışılacak ve yeni Total War sadık hayranları tarafından benimsenecek tir
Test Sistemi
  • İşlemci: AMD Phenom X3 8750 @26ghz
  • Ekran Kartı: Sapphire Radeon HD 4850
  • Bellek: Corsair 2×1 gb DDR2
  • Ses sistemi: Altec Lansing FX4021 21 ses sistemi
  • Ses kartı: Creative Audigy Value

Alıntı Yaparak Cevapla