10-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mesleki Eğitim Ve Rehabilitasyon Hizmetleri
MESLEKİ EĞİTİM VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ
SHÇEK Genel Müdürlüğü özürlülere yönelik mesleki eğitim ve rehabilitasyon hizmetler kapsamında iş atölyeleri oluşturulmuştur
İş Atölyesi: Özürlülere belli iş dallarında temel bilgi ve beceri kazandırıp, bir iş edinebilmelerine ve bağımsız yaşayabilmelerine yardımcı olan atölyeyi ifade eder
İş Becerisi Kazandırma: İş atölyelerinde yeteneklerini geliştirici ve beceri sahibi olmalarına yardımcı olacak faaliyetlerin öğretilmesidir
Yatılı ve gündüzlü hizmet verilen rehabilitasyon merkezlerinde özellikle yetişkin özürlülerin mesleki rehabilitasyonu amacıyla iş atölyeleri oluşturulmuştur İş atölyelerinde ahşap işletmeciliği, oyuncak imalatı, galoş yapımı, santral operatörlüğü, çiçekçilik vb iş kollarında çalışmalar yapılmaktadır Özellikle görme özürlüler rehabilitasyon merkezlerinde, spastik çocuklar rehabilitasyon merkezlerindeki iş atölyeleri gelişmiş durumdadır İstanbul Metin Sabancı Spastik Çocuklar ve Gençler Eğitim, Rehabilitasyon ve Üretim Merkezi bu konuda örnek teşkil etmektedir Ankara Saray Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde de mesleki rehabilitasyona yönelik çalışmalar sürdürülmektedir Bu çalışmalar kapsamında galoş, makrome, anahtarcılık, mum imalatı, kumaş boyama, oyuncak yapımı, tahta-oyma işleri, santral operatörlüğü, çiçekçilik, dokuma, bilgisayar vb mesleki eğitim programları uygulanmaktadır Ankara Kızılay Merkezinde hizmete açılan “Café Down” bünyesinde 13 zihin engelli 1ortopedik engelli bireyimiz istihdam edilmiştir Bu özürlüler ücret karşılığı çalışmakta olup sosyal güvenceye kavuşturulmuştur Halka açık olan ve merkezi bir yerde bulunan bu café aracılığıyla özürlülerin mesleki rehabilitasyonu ve sosyal hayata uyumu çalışmaları birlikte sağlanmaktadır
Saray ve Emirgan Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezlerinde dönemler halinde görme engellilere; daktilo, paketleme, masörlük, bilgisayar, santral operatörlüğü, telsiz kullanımı, trikotoj, çorapçılık, anahtar yapımı alanlarında mesleki eğitim verilmektedir Ayrıca Eskişehir Tarımsal Rehabilitasyon Merkezi’nde 20 yaşın üzerindeki engelli bireylere kültür mantarı, süt ve süt ürünlerinin değerlendirilmesi, tavuk ve yumurta üretimi ve sera çiçekçiliği alanlarında meslek eğitim verilmektedir
Bugüne kadar rehabilitasyon merkezlerinden yararlanan özürlülerin, temel yaşam becerilerini kazanmalarına ve psiko-sosyal gelişimlerine yönelik çalışmaların başarıyla tamamlanması sonucunda topluma kaynaştırılması ve üretime kazandırılması yönündü önemli adınlar atılmıştır Yatılı Merkezlerimizin hemen hepsinde mesleki ve tarımsal rehabilitasyon çalışmaları yapılmakta olup bağımsız yaşam üniteleri kurulmuştur
|
|
|