Yalnız Mesajı Göster

Koruma Karakteri Taşıyan Sosyal Yardımlar

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Koruma Karakteri Taşıyan Sosyal Yardımlar

KORUMA KARAKTERİ TAŞIYAN SOSYAL YARDIMLAR

1)Tüm muhtaç vatandaşlara yapılan sosyal yardımlar

Beveridge (İngiliz) tipi sosyal güvenlik sistemlerinde tüm nüfus, vergilerle finanse edilen, tek düze edimlerden oluşan bir koruma kapsamındadır Bismark (Alman) tipi sosyal güvenlik sistemlerinde ise çalışanların birimleriyle finanse ettikleri sosyal sigorta koruma sağlar Çalışmayan ve muhtaç konumda olan nüfus ise devletin yardımına ihtiyaç duyar Varolan bu açık sistemde sosyal yardımlarla kapatılmaya çalışılır Nitekim ülkemizde aynı amaçla 29 Mayıs 1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Yasası kabul edilmiştir[4] Yasanın amacı 1 maddesinde şöyle açıklanmıştır: “Bu kanunun amacı fakru zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunan kişilere yardım etmek, sosyal adaleti pekiştirici tedbirler alarak gelir dağılımını adilane bir şekilde tevzi edilmesini sağlamak, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik etmektir”

a)Yardım Koşulları

3294 SY nin “kapsam” başlıklı 2 maddesi incelendiğinde yardım koşulları sosyal güvenlik kuruluşlarıyla herhangi bir ilginin olmaması, muhtaçlık veya sosyal teşvike ihtiyaç duymak ve Türkiye’de ikamet ediyor olmak şeklinde tasnif edilebilir

Alıntı Yaparak Cevapla