10-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Koruma Karakteri Taşıyan Sosyal Yardımlar
cc - TC Vatandaşı Olma
2022 SY ile sağlanacak sosyal yardım vatandaşlık koşuluna bağlanmıştır (md 1) Bu koşul sadece talep anında değil hak sahibi olduğunda da geçerlidir Nitekim, Türk vatandaşlığından çıkma ve çıkarılma halinde yardım kesilmektedir (31 08 1983 T ’li yön md 15/1-b)
dd - Başvuru
2022 SY ’ ye göre Sosyal Yardım sağlanabilmesi için ilgilinin bir dilekçe ile TC Emekli Sandığı’na başvurması gerekir Başvuruda dilekçeye mal bildirim belgesi, muhtaçlık belgesi, ikametgah il muhabiri, vukuatlı nüfus kâğıdı örneği, sağlık kurulu raporu ve üç adet fotoğraf eklenecektir (31 08 1983 T ’li yön md 9)
Mal bildirim belgesi yardım isteyence düzenlenip imzalanacaktır İlgilinin imzası köy ve mahalle muhtarları, mal müdürlükleri veya defterdarlıkça tasdik edilir Bu belgeyi alan şahıs il veya ilçe idare kuruluna başvurur Mal bildirim belgesine ve ayrıca kendi yürüttüğü incelemeye dayanarak kurul gerekçeli bir muhtaçlık belgesi düzenleyerek müracaat sahibine verir
b-Sağlanan Yardımlar
aa - Aylık :
Yasada öngörülen koşullar gerçekleştiğinde başvuru sahibine 300 gösterge rakamının Devlet memurları kanunu esaslarına göre saptanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunarak miktarda aylık bağlanır [21] Evli çiftlerden her ikisi de muhtaçlık koşullarını taşıyorsa aylık bunlardan sadece aile reisine bağlanır ancak , ödenecek miktar %50 artırılır (2022 SY , md 1/1,2) ödemelerin başlangıç tarihi ilgilinin emekli sandığına yaptığı müracaatı takip eden aybaşıdır Aylıklar 1 Mart tarihinden başlamak üzere üçer aylık dönemler halinde ve peşin olarak ödenir (2022 SY , md 3; 31 08 1983 T ’li yön , md 12)
Aylıkların kesilmesi veya azalmasının gerektiren bir durum ortaya çıktığında ilgilinin bu gelişmeyi üç ay içinde T C Emekli Sandığına bildirmekle yükümlüdür (31 08 1983 T ’li Yön , md 19 ) Aylık alma koşullarının ortadan kalkması onun kesilmesine sebebiyet verecektir Örneğin, vatandaşlık bağının, sakatlık halinin kalkması, evlenme, iş bulma, huzurevinde bakılma imkanına kavuşma hallerinde durum böyledir Ayrıca, ölüm aylıklarının aralıksız olarak bir yıl boyunca tahsil edilmemesi de hakkın son bulma nedenleri arasındadır (31 08 1983 T ’li Yön , md 15) Eşin ölümü veya ondan boşanma aylığının %50 indirilmesine sebebiyet verecektir (31 10 1976 T ’li yön , md 14) Muhtaç bir eşle evlenme halinde ise aile reisinin aylığı %50 artırılacaktır (31 10 1976 T ’li Yön ,md 13)
Diğer yandan, aylık almakta olanların düzenledikleri belgelerin gerçeğe uymadığı saptandığında ilgililer hakkında ceza kovuşturması yapılır Ayrıca ödenen aylıklar Emekli Sandığı aracılığıyla %50 fazlası ile geri alınır (2022 SY , md 5; 21 10 1990 T ’li Yön , md 1)
|
|
|