10-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Koruma Karakteri Taşıyan Sosyal Yardımlar
Muhtaç sanatçılara yapılan yardımlar
23 OCAK 1986 T ’li 3257 sayılı sinema, video ve müzik eserleri yasasının amacı sinema sanayi ve müzik sanatının gelişmesine katkıda bulunmak ülkenin tanıtılmasını sağlamak ve “Türk sinema müzik sanatı sahasında çalışanlara destek vermek  ”dir [28]
a) Yardım Koşulları
aa - Sinema veya müzik sanatçısı olmak
Kişini sanatçılığı meslek olarak seçmiş olması gerekir Söz konusu sanatçılar yönetmelikte “filmlerde rol alan oyuncu, kameraman, yönetmen, görüntü yönetmeni, senarist, dublaj yapan, bestekar, söz yazarı, aranjör, icracı ve müzik aleti kullanan sanatçılar” olarak belirtilmiştir Yasada sınırlayıcı bir hüküm olmadığı için yönetmelikte belirtilen sanatçılar örnek olarak sayılmıştır denilebilir Bu itibarla örneğin figüranlarda yardıma hak kazanmış kişiler arasında sayılabilir
bb- Ortaya koyduğu eserle toplumda tanınmış olmak
Yasada olmayan bu koşul yardımı ağırlaştırıcı niteliktedir Örneğin görüntü yönetmeni, figüran ve kameramanlar diğer sanatçılar kadar ön planda değillerdir Bu itibarla onları böyle bir koşul nedeniyle kapsam dışı bırakılmaları makul olmaz
cc- Muhtaç olmak
Muhtaç kavramı yasada açıklanmamıştır bu konuda 2022 sayılı kanunu muhtaçlık kavramı esas alınabilir
dd- Belirli suçlardan mahkum olmamış olmak
Yüz kızartıcı suçlarla devlet aleyhine işlenen suçlardan hüküm giymemiş olmak yardımın diğer bir koşuludur (sinema yön md Cool
ee- Türkiye'de ikamet belgesine sahip olmak
Düzenlemede “Türkiye'de ikamet belgesine sahip olmak” ifadesi ile ikamet belgesi almış yabancı sanatçıların da yardım isteyebileceği belirtilmektedir
b) Sağlanan yardım
Yasada sanatçılara destek vermekten (md 1) yardım yapmaktan (md 10/II,b) söz edilmekte, benzer terimler ayrıca yönetmelikte kullanılmakla birlikte her iki düzenlemede yardımların niteliği konusunda bir açıklık bulunmamaktadır Bu yardımlar sinema ve müzik sanatını destekleme fonundan sağlanacak ve maddi olacağı sonucuna varılmıştır Bu yardım muhtaçlığın niteliğine göre bir seferlik nakdi ödeme veya süreklilik gösteren aylık ödemeler şeklinde yapılabilir
c) Yardımın sağlanması
3257 Sy 'dan ön görülen hizmetlerin yerine getirilebilmesi amacıyla bir değerlendirme komisyonu kurulması ön görülmüştür “Muhtaç sinema ve müzik sanatçılarına yapılacak yardımlar için müracaatları incelemek, miktarını belirlemek” ( Sinema yön , md 11/d ) kurulun görevleri arasındadır Bu kurul Kültür Bakanı’nın “görevlendireceği müsteşar veya yardımcısının başkanlığında, fondan sorumlu birim başkanı ile bakanın iki yıl süre için seçeceği iki bakanlık temsilcisi, bir filim yapımcısı, bir ses taşıyıcısı yardımcısı ve bir sanatçıdan teşekkül eder” Komisyonun kararları bakanın onayı ile yürürlüğü girer (sinema yön ,md 10)
|
|
|