Yalnız Mesajı Göster

Koruma Karakteri Taşıyan Sosyal Yardımlar

Eski 10-24-2012   #15
Prof. Dr. Sinsi

Koruma Karakteri Taşıyan Sosyal Yardımlar

Ay içinde işe giren işçi için yardım, ertesi ayın başında başlar Ay içinde işten ayrılan işçinin yardımı tam olarak yapılır Ayrıca iş veren işten ayrılan işçiye kendisi için ödenmiş yardım miktar ve sürelerini gösteren tasdikli bir belge vermek zorundadır Çeşitli iş yerlerinde çalışmış ve yardımdan yararlanmış işçiler için kalan sürelerde yapılacak yardım ve yardımların birleştirilmesi işlemi SSK’ca yapılır (Yönm13)

İşverenler konut edindirme yardımı bildirimi süresi içinde doldurup kuruma vermezse kurum yardım miktarını işçi sayısına göre resen tahakkuk ettirerek işvereni tebliğ eder Bu tebligata işveren bir ay içinde kuruma itiraz edebilir, İtiraz tahsilatı durdurur Kurumun kararlarına karşı yargı yolu açıktır (Yönm15 )

Emeklilere yapılacak yardımda TC Emekli Sandığı emeklileri SSK’u emeklilikleri ve sandık emeklileri için ayrı ayrı düzenlemiştir (Yönm16-25)

5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanunu ile ek ve değişikliklere emekli olanlar kendi adlarına bağımsız konutu bulunmayanlara, konut yardımı yapacaktır Emekli olmadan adlarına konut yardımı yapılmaya başlanmış olanlara emekli olduktan sonra, yardım 180 aydan artan süre için yapılır İştirakçi iken yardım, kurumlarınca, emekli olduktan sonra ise Emekli Sandığınca yapılır(Yönm16)

Vazife malulü aylığı almakta olanlara yardım, aylık bağlanan ayı izleyen ay başlar ve TC Emekli Sandığınca yapılır(Yönm16/IV)

Emekli olanlar yardımdan yararlandıkları süreye ve yardım miktarına ilişkin bilgileri kurumlardan alacak belgelerle TC Emekli Sandığına bildirirler

Emekli sandığı, emekli adi malul ve vazife malullerine ait yardımları, yardımın ilişkin olduğu ayı izleyen ayın sonuna kadar toplu olarak TÜRKİYE EMLAK Bankasındaki hesaba yatırır yardım süresine ve miktarına ilişkin bilgiler TC Emekli Sandığınca tutulur (Yönm17 )

Kendi adına bağımsız konutu bulunmazsa bile, 36 ay yardımdan yararlanmış olanlara, kalan süreye ilişkin yardım, TC Emekli Sandığı tarafından yapılacaktır (Yönm7/son)

SSK emeklileri de bağımsız konut sahibi değil iseler, konut yardımından yararlanırlar Çalışırken adlarına konut yardımı yapılmış olanlar için, kalan sürenin konut yardımı kurumca yapılır Sigortalı olarak çalışırken 36 ay konut yardımından yararlanmış olanlar, konut sahibi olsalar da kalan süre için konut yardımından yararlanırlar (Yönm7/son) Yardım, ait olduğu ayı izleyen ayın sonuna kadar kurum tarafından TC Emlak bankasındaki hesaba yatırılır (Yönm20)

Emekli aylıkları kesilmeksizin, “Sosyal Güvenlik Destek primi ) ödenmek suretiyle sigortalı bir işte çalışanlar için konut yardımı işverenlerce yapılır Ancak ondan az işçi çalıştıran bir işyerinde çalışan emekli sigortalılar, bu nedenle yardımdan faydalanamıyor ise, bunlar adına yardım ilgili sosyal güvenlik kurumunca yapılacaktır (Yönm21/III)

SSK Emeklilerine yapılacak yardımın toplamı, aylık olarak maliye ve gümrük bakanlığına, hazine ve dış ticaret müsteşarlığına bildirilir Bu yardımların toplamı, bildirimin yapıldığı ay içinde hazinece SSK’ya ödenir (Yönm22)

506 sayılı kanunun geçici 20 maddesine tabî banka, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları,sanayi odaları, borsalar ve bunların oluşturduğu birlik personeli sosyal sigorta sandıkları da diğer resmi sonuc

Alıntı Yaparak Cevapla