10-24-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İdarenin Genel Nitelikleri Ve Tc Devletinin İdari Kuruluşları
2) İl Genel İdaresi :
Halen il idarelerini düzenleyen yasa 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunudur Bu kanuna göre, il idaresi üç bölümden oluşur Bunlar vali, il idare şube başkanları, il idare kuruludur
(a) Vali :
İl yönetiminin başı olan vali, ilde devletin, hükümetin ve ayrı ayrı her bakanlığın temsilcisidir Vali illeri yetki genişliği ilkesine göre yönetir İlde kamu düzeninden, emniyet ve asayişten birinci derecede sorumludur Bu amaçla bütün kolluk güçlerinden ve olağanüstü durumlarda askeri birliklerden yararlanır Vali, genel ve özel kolluk kuvvetlerinin mülki amiridir Valiler mülki görevi olan uzman jandarma çavuşlara sicil verirler (Uz J Kan md 13) İlde Jandarmanın mülki (idari) görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı yargılanabilmesi için vali tarafından soruşturma izni verilmesi gerekir
(b) İl İdare Şube Başkanları :
İldeki genel idare kuruluşlarının başında bulunan yüksek memurlara "İl İdare Şube Başkanları" ya da "İl Müdürü" denilmektedir Bunlar valinin emri altındadır, görevlerinden valiye karşı sorumludurlar ilde bulunan idare şube başkanları; defterdar, jandarma komutanı, emniyet müdürü, milli eğitim müdürü, sağlık müdürü, bayındırlık müdürü, tarım müdürü gibi görevlilerdir
(c) İl İdare Kurulu :
İlde valinin başkanlığında hukuk işleri müdürü, defterdar, milli eğitim müdürü, sağlık müdürü, bayındırlık müdürü, tarım müdürü ve veteriner müdüründen oluşur İl idare kurulu, idari alanda valiye yardım eden bir kuruldur
(3) İlçe İdaresi :
Mülki idare bölümünden ikincisi ilçelerdir Her ile bağlı birden çok ilçe vardır İl merkezi ile, bir ilde hiçbir ilçeye bağlı olmayan bucak ve köylerin oluşturduğu birime de merkez ilçe denir Merkez ilçeler vali tarafından idare edilirler
İlçe idaresi; kaymakam, ilçe idare şube başkanları, ilçe idare kurulundan oluşur
(a) Kaymakam :
İlçe yönetiminin başı kaymakamdır Kaymakam görevlerini valinin gözetimi ve denetimi altında yapar ilçede kamu düzeninden, emniyet ve asayişin sağlanmasından, ilçede dirlik ve düzenden kaymakam sorumludur Bütün kolluk güçleri ilçede kaymakamın emri altındadır kaymakam kolluğun mülki amiridir Kaymakamlar mülki görevi olan uzman jandarma çavuşlara sicil verirler (Uz J Kan md 13) İlçede Jandarmanın mülki (idari) görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı yargılanabilmesi için kaymakam tarafından soruşturma izni verilmesi gerekir
(b) İlçe İdare Şube Başkanları :
İlçe idaresi içinde yer alan kuruluşların başında bulunan yöneticilere ilçe idare şube başkanları denir ilçe idare şube başkanları; jandarma komutanı, emniyet amiri, mal müdürü, hükümet tabibi, veteriner, ziraat mühendisi, milli eğitim müdürü gibi memurlardır
(c) İlçe İdare Kurulu :
İlçe İdare Kurulu : Kaymakamın başkanlığında yazı işleri müdürü, mal müdürü, hükümet tabibi, milli eğitim müdürü, tarım müdürü ve veterinerden oluşur
İlçe idare kurulunun görevleri, esas itibariyle il idare kurulunun görevlerine benzemektedir Bu kurul kaymakama yardımcı olmakta ve kendisine verilen bazı idari görevleri yürütmektedir
e Yerinden Yönetim Kuruluşları :
(1) Genel Esaslar :
Ülkemizde yerel nitelikli birçok hizmetlerin görülmesini sağlayan ve demokratik yaşamın bir parçası olan yerel yönetim kuruluşları "il özel idaresi", "belediye idaresi" ve "köy idaresi" olmak üzere üçe ayrılır
Yerel yönetim kuruluşlarının en önemli özelliği, tüzel kişilikleri olması ve karar organlarının seçimle iş başına gelmeleridir Yerel yönetim kuruluşlarına mahalli idareler de denilir Özerk kuruluşlardır
|
|
|
|