10-24-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yetiştirme Yurtlari Ve Korunmaya Muhtaç Gençler
KORUNMA/TEDBİR KARARLARININ ALINMASI, SÜRESİ ve KALDIRILMASI
Korunmaya muhtaç çocukların araştırılıp-bulunması, durumlarının incelenmesi görevi İl Müdürlüklerinin sorumluluğundadır Korunmaya muhtaç çocukların duyurulmasında;
a) Mahalli mülki amirler,
b) Sağlık kurum ve kuruluşları,
c) Köy muhtarları,
d) Genel kolluk kuvvetleri,
e) Belediye zabıta memurları görevlidir Ayrıca, basın yayın organlarında çıkan haberler ihbar kabul edilir Bununla birlikte eğitim kuruluşları, sivil toplum örgütleri v b herkes korunma ihtiyacı olan çocuğun durumunu Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bildirmekle görevlidirler
İl Müdürlüklerinde görevli sosyal çalışmacı tarafından incelemesi yapılan ve korunma altına alınması uygun görülen çocuklara yetkili ve görevli mahkemeden korunma/tedbir kararı alınır ve öncelikle kendi ilinde değerlendirilir, yaş ve cinsiyetine uygun kuruluş bulunmaması halinde ise en yakın ildeki bir kuruluşa yerleştirilir
Korunma kararı genel olarak çocuk reşit olana kadar devam eder Ancak bu karar, korunma/ tedbir kararına neden olan şartların ortadan kalkması halinde kurum yetkililerinin önerisi üzerine ilgili mahkemece çocuk reşit olmadan önce kaldırılabileceği gibi, reşit olduktan sonra da çocuğun rızası alınmak şartıyla devamı hususunda karar verilebilir Reşit olduktan sonra korunma kararının devamı aşağıda belirtilen şartlara bağlıdır;
a) 18 yaşını tamamlamış olan korunmaya muhtaç çocuklardan;
1- Orta öğretime devam edenlerin 20 yaşına kadar,
2- Yüksek öğrenime devam edenlerin 25 yaşına kadar,
b) Öğrenime devam etmeyen 18 yaşını doldurmuş çocukların bir iş veya meslek sahibi edilerek kendi kendilerine yeterli olabilmelerinin sağlanması amacıyla 20 yaşına kadar,
c) Bedensel, zihinsel ve ruhsal engelleri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda bulunan ve bu engellerinden dolayı çalışmayan çocukların korunma kararları uzatılabilir
Bunlardan korunma kararı kalkmış, ancak tek başına yaşamını sürdüremeyecek durumda bulunan kız çocukları, Kurumca himaye olunur Bu çocukların emek karşılığı iaşe, ibate ve harçlıkları Kurumca karşılanmak kaydıyla Kurum hizmetlerinde çalışmaları da sağlanabilir
Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bağlı Halen 113 (48 kız, 65 erkek) yetiştirme yurdunda 3751 kız, 6692 erkek olmak üzere 10443 (2007 Haziran ayı itibariyle) çocuk koruma altındadır
Yasanın da öngördüğü biçimde söz konusu çocukların, Türk örf, adet, inanç ve milli ahlakına sahip, kendine güvenen, insan sevgi ve saygısıyla dolu Atatürkçü düşünce ve Atatürk İlke ve İnkılâplarına uygun olarak yetiştirilmelerine, bir iş ve meslek sahibi olmalarına, 18 yaşından sonra da izlenip desteklenmelerine özen gösterilmektedir
Korunmaya muhtaç çocuklarımızın öğrenim görerek bir iş ve meslek sahibi olmaları ve kendi kendilerine yeterli hale gelmeleri amaçlanmaktadır
Yüksek öğrenime devam eden çocukların Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurtlarında ücretsiz olarak kalmaları, yemek yardımı ve öncelikli olarak kredi almaları sağlanmaktadır
İlköğretim ve ortaöğrenime devam eden çocukların eğitim gerekçesi ile korunma altına alınmaları yerine, MEB’e bağlı YİBO ve PİO’larda eğitim görmeleri ve hakkında korunma kararı bulunan çocuklarımızın bursluluk sınavlarında kontenjandan yararlandırılmaları sağlanmaktadır
Çeşitli nedenlerle öğrenimlerine devam etmeyen çocuklar ise gerek kuruluş döner sermaye atölyelerinde gerekse özel iş yerlerinde çalışmakta ve 3308 sayılı kanun gereği Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Çıraklık Eğitim Merkezlerine devamları sağlanmaktadır
Tablo I- Öğrenime devam eden çocukların devam ettikleri öğrenim kurumlarına göre dağılımı (2007 Haziran Ayı):
ÖĞRENİM DURUMU KIZ
ERKEK
TOPLAM
İlköğretim Okulu
1502
2849
4351
Ortaöğretim (Lise ve Dengi)
1295
2327
3622
Yüksek Öğrenim
227
466
693
TOPLAM
3024
5642
8666
2292 çocuk ayni-nakdi yardımla ailesi yanında bakılmakta, 188 çocuk ise koruyucu aile hizmetinden yararlandırılmaktadır
Korunmaya muhtaç çocukları topluma kazandırmak, öğrenimini veya 18 yaşını tamamlayarak yurttan ayrılma aşamasına gelen gençleri sosyal güvenceye kavuşturmak ve üretim sürecine katmak amacıyla 3413 Sayılı Yasa gereği her yıl ortalama 1200 dolayında gencimiz çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında işe yerleştirilmektedir Bununla amacımız; gençlerimizin bir iş veya meslek sahibi edilerek, kendi kendilerine yeterli olabilmelerinin sağlanması ve kurumdan ayrıldıktan sonra güvenli bir işe yerleştirilmeleri, yaşamlarını devam ettirecek geliri kazanmaları ve böylece topluma yararlı bireyler olmalarıdır
3413 sayılı Kanun ve ilgili tüzük hükümlerinden, korunma kararı alınmış olup da;
a) Reşit oluncaya kadar sosyal hizmet kuruluşlarında kalmış,
b) Bir koruyucu aile yanına yerleştirilmiş,
c) Ayni ve nakdi yardım yapılarak ailesinin yanına gönderilmiş korunmaya muhtaç çocuklar yararlanırlar
3413 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği 1988 yılından bugüne kadar (2007 Ağustos) 27 640 gencimiz işe yerleştirilmiştir
İşe yerleştirilen gençlerimize ilişkin son 4 yılın istatistikî verileri şu şekildedir (2004 – 2007Temmuz):
ÖĞRENİM DURUMLARINA GÖRE İŞE GİREN GENÇLERİMİZ KIZ
ERKEK
TOPLAM
İlkokul
31
214
245
Ortaokul
484
1328
1812
Lise ve Dengi
402
1250
1652
Yüksek Okul
55
115
170
Üniversite
16
73
89
TOPLAM
988
2980
3968
Yurtlarımızda korunma altında bulunan gençlerimize reşit olmadan önce 3413 ve 657 sayılı Kanunlar konusunda bilgi verilmekte ve çocukların bu şekilde çalışma hayatına hazırlanmasına ilişkin çalışmalar yapılmaktadır
2828 sayılı Kanunun 32 maddesi gereğince yetiştirme yurtlarımızda korunma kararı devam eden kız çocuklarından evlenenlere çeyiz ihtiyaçlarını karşılamak ve bir defaya mahsus olmak üzere en yüksek Devlet Memuru aylığının bir buçuk katı tutarında evlenme yardımı yapılır Bu yardım hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir
|
|
|
|