Yalnız Mesajı Göster

Aile İçi Şiddet Nasıl Çözülür

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çatışmayı çözme becerisi

Tabii, bu faydalar çatışmaların adil ve uygun bir biçimde çözüme kavuşturulabilmesi hâlinde geçerlidir Tüm mesele, çatışmaların doğru biçimde çözümlenmesinde düğümlenmektedir Sorunlu evlilikler genellikle çatışmaların çözüme ulaşamadığı ve giderek evliliğin bir girdabın daireleri gibi üzücü sona doğru ilerlediği evliliklerdir Sorunların bir çözüme kavuşturulması ise elbette bir dizi şartın yerine getirilmesine bağlıdır

Bir defa, çatışmaların sağlıklı bir biçimde çözüldüğü ailede, eşler birbirlerini iyi tanır ve duygular karşılıklı olarak hissedilir ve paylaşılır Duygu ve düşünceler olduğu gibi, yani abartılmadan ortaya konur Daima sükûnet korunur Taraflar kendileri için önemli olan hususları serbestçe ifade ederler

Sorunlar şimdiki bağlam içinde ele alınır ve eski birikimler işin içine sokulmaz Kesinlikle öğüt verme gibi karşı tarafa yanlış yaptığı ve anlaşılmadığı hissi yaşatacak davranışlardan sakınılır

Keskin biçimde yargılamaya gidilmez Kişiler kendi duygu ve düşüncelerini ifade edebilir Duygu ve düşünceler, ne az ne eksik, olduğu gibi ifade edilir Karşı tarafın beklentisine ya da ‘en mükemmel’e göre ayarlanmaz

Konunun özü ile konuya ilişkin olmayan ayrıntılar birbirinden ayırd edilir Örneğin, aile içinde biri eve geç geldiğinde, ne kadar geç kalındığı değil, niye geç kalındığı, hatta niyetin ne olduğu üzerinde durulur

Çatışmanın çözümünde, taraflar birbirlerini pozitif bir tutum içinde dinler “O sussun da, ben ona ne diyeceğimi çok iyi biliyorum,” şeklinde, saldırgan bir tutum sergilemez ya da sözünü kesmez Böylece taraflar birbirlerine “seni dikkate alıyorum ve seni önemsiyorum,” mesajını verir

Bir konuşma sırasında yalnız bir çatışma üzerinde durulur; başka çatışma konuları çatışmaya katılmaz Örneğin, “Hem geç kalıyorsun, hem de bana yardım etmiyorsun,” diyerek, iki konu birden ortaya atılmaz

Tek kişinin haklı çıkması yerine, iki tarafın da üzerinde anlaşabileceği bir çözüme yönelinilir “Ben haklıyım, sen yanlış hareket ediyorsun,” tarzında davranılmaz Çözümlerin, her iki tarafın da kabul edebileceği, gerçekçi ve gerçekleştirilebilir ölçüde belirgin ve dengeli olmasına dikkat edilir “Sen” yerine “Biz,” “Sen yapmalısın!” yerine “Biz yapmalıyız,” biçiminde ifadelerin kullanılmasına özen gösterilir

Alıntı Yaparak Cevapla