Yalnız Mesajı Göster

Evet Dedirtme Sanatı

Eski 10-24-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

Evet Dedirtme Sanatı

Seçenek oluşturmada dört temel adım vardır:

1Adım: Problemi tanımak

2Adım: Analiz etmek ( Teşhis, belirtiler, eksikler, engeller)

3Adım: Yaklaşım ( Strateji, çareler, fikirler)

4Adım:Hareket (yapılması gerekenler)

Çok sayıda seçenek üretmenin bir yolu da olaya çeşitli uzmanların gözleriyle bakmaktır

Düşündüğünüz anlaşma modeli gerçekleşmediği takdirde değişik ağırlıklı anlaşma modelleri oluşturun veya öne sürülmüş bir anlaşmanın kapsamını değiştirin

Ortak kazancı araştırın

Ortak çıkarları tanımlayın Kuramsal olarak, ortak çıkarların anlaşmaya varılmasını kolaylaştırdığı açıktır Farklı çıkarlar hususunda da portakal örneğini hatırlayın

Çıkarları birleştirmenin bir yolu karşınızdakine tercihlerini sormaktır Çıkarlardaki öncelikte, inançta, tahminde ve riske karşı tutumlardaki farklılıklar, çıkarların birleşmesine olanak verir Bir tartışmacının parolası "Yaşasın farklılık "olmalıdır

Karşınızdakilerin karar vermesini kolaylaştırın

Sizin için bir tartışmada başarı, karşı tarafın sizin hoşunuza gidecek bir karar almasıdır

Kimi etkilemek istiyorsanız kendinizi onun yerine koyun Uygun kararın seçilmesinde bol seçenekle kolaylaştırmanın yollarını arayın

5BÖLÜM: OBJEKTİF KRİTERLER KULLANILMASINDA ISRAR EDİN

Farklılıkları arzuya göre uzlaştırmanın ciddi bedeli vardır Eğer kendi talebinizi karşı tarafa rakip olarak sürerseniz bir uzlaşmaya varamazsınız Ya siz geri çekilirsiniz ya da onlar Çıkarlardaki farklılıkları arzuya göre uzlaştırmaya çalışmanın bedeli bu kadar yüksekse, çözümü arzulardan tamamen uzak yerlerde aramak gerekir - yani objektif kriterlerde…

Objektif kriter kullanma korkusu

Bir tartışmada dikkatinizi tarafların hamlelerine değil problemin değerleri üzerinde toplayın Akılcı fikirlere açık, tehditlere kapalı olun

İlkeler üzerinde tartışmak akılcı anlaşmalar sağlar Birden fazla gurubun bulunduğu tartışmalarda, objektif kriterler, ortak bir paydada anlaşmayı sağlar ve bu şekilde zaman israfı önlenmiş olur

Objektif kriterlerin geliştirilmesi

İlkeler üzerindeki bir tartışmanın sürdürülmesinde iki soru akla gelir: Objektif kriterler nasıl geliştirilir ve tartışma sonunda nasıl kullanılır

Hangi tartışma yöntemi kullanırsanız kullanın, önceden hazırlanmakla iyi edersiniz Önceden seçenekli standartlar geliştirin ve onları kendi davanızda nasıl kullanacağınızı tasarlayın

Adil standartlar kullanın Bir sınır tartışmasında bir nehrin sınır kabul edilmesi, nehir kenarından 10 metre uzaktaki hayali bir çizgiyi kabul etmekten daha sağlıklıdır

Adil işlemler kullanın Bir problem için adil standartlar ya da karmaşık çıkarları çözümlemek için adil işlemler kullana bilirsiniz Bir pastayı iki çocuk arasında paylaştırmak için eskiden beri uygulanan usulü bir düşünün: Biri pastayı keser, öteki alacağı parçayı seçer İkisi de bölüşmenin adil olmadığından bahsedemez "Biri keser diğeri seçer "işlemini beğenmeyen guruplar için "hakemlik " en son çaredir fakat bunun da sakıncaları vardır

Objektif kriterlerle tartışma

Objektif kriterlerle tartışmada hatırlanacak üç temel nokta vardır:

1Her konuyu, objektif kriterler için yapılan birer ortak araştırma olarak niteleyin

2Hangi standartların uygun olacağı ve nasıl uygulanacağı konusunda tartışmalara açık olun

3Baskı karşısında eğilmeyin, sadece ilkeler karşısında evet

Sözün kısası, dikkatinizi objektif kriterler üzerinde toplayın ama esnek olun

Alıntı Yaparak Cevapla