Yalnız Mesajı Göster

Anadolu Ateşi (Miyase Sertbarut)

Eski 10-24-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Anadolu Ateşi (Miyase Sertbarut)

II İNG SUBAYI
MEMDUH
ANNE
RIZA
SALİHA (60-65 yaşlarında)
ASKER
İZZET (16-17 yaşlarında)
ÖZET
ŞEFİKA : Ben Şefika 1919 yılında İstanbul'da yengemle birlikte kalıyorum Ağabeyim Binbaşı Suphi, Manisa'da askerî vazifesini devam ettiriyor Tarihin en kara günlerini yaşıyoruz Sokaklarda savaş sakatları, aç
dolaşan terhis edilmiş erler, işsiz güçsüz eski yedek subaylar Havada yalnızca düş kırıklığı, umutsuzluk, kin ve inilti Yabancı subaylarsa kendi evlerindeymişcesine keyfî davranışlar içindeler Sokağa rahat çıkamıyoruz Yeğenim Rıza evimizin bahçesinde dahi dilediği gibi oynayamıyor Komşumuz Üsteğmen Memduh Bey de benim gibi Anadolu ateşiyle yanıyor Onun nasıl bir vatansever olduğunu Sultanahmet Meydan'ındaki mitingde anladım Halide Edip Hanım, iki yüz bin kişiye coşkulu bir konuşma yaptı Ben, Üsteğmen Memduh Bey'le birlikte karışmıştım topluluğun arasına Tam oradan uzaklaşacaktık ki, iki İngiliz subayının bize doğru geldiğini gördük

EFEKT : GİRİŞ MÜZİĞİ
IİNG SUBAYI : (BOZUK TÜRKÇE'YLE) Hey! Siz ikiniz, bekleyin!
IIİNG SUBAYI : (BOZUK TÜRKÇE'YLE) Üsteğmen, sizin kumandanımız General Harrington'un emrinden haberiniz yok mu?
IİNGSUBAYI : (BOZUK) Bütün Türk subayları bize selam vermek zorunda, siz neden selamlamadınız?
MEMDUH : Sizi görmemiştim! Görsem de
IIİNGSUBAYI: (BOZUK) Görseydiniz bile selam vermeyecektiniz değil mi? Siz yenik düşmüş bir memleketin askerisiniz üsteğmen! Şu aptalca gururu bırakın ve dünyanın en büyük devletinin kumandanının emrine uyun
IİNGSUBAYI: Bizi görmemesi çok mantıklı dostum, yanındaki hanım o kadar güzel ki
MEMDUH : Terbiyesizlik etmeyin!
IİNGSUB : Terbiyesizlik mi? Ben hanıma iltifat ediyorum, sen terbiyesizlik diyorsun Bu sözü İngiltere'de söyleyecek olsak kadının yanındaki erkek bundan gurur duyar
MEMDUH : Ben Türk'üm ve benim geleneklerimde, kültürümde böyle şeyler hoş karşılanmaz
IIİNGSUBAYI: Doğrusu kültürünüz anlaşılır gibi değil, kibarlıktan çok uzak
ŞEFİKA : Bir başka milletin kültürünü küçümsemek kadar kaba bir davranış düşünemiyorum,
IİNGSUB : Şu an sizi tevkif edebilirim, bunu biliyor musunuz?
MEMDUH : Bizi tehdit etmeyin, hanımı bırakın ve beni tevkif etmek istiyorsanız, buyurun edin
IIİNGSUB : Bunu siz istediniz Yenilmiş bir ordunun subayı olarak daha alttan alabilirdiniz
ŞEFİKA : Memduh Bey!
MEMDUH : (FISILTIYLA) Siz hemen eve dönün Şefika Hanım, anneme merak etmemesini söyleyin Bu tutkluluk uzun sümez, anneme çok acele Anadolu'ya gönderildiğimi söyleyin rica ederim
ŞEFİKA : Sizi bekleyeceğiz Memduh Bey! Annenizle yakından ilgileniriz merak etmeyin
IİNG SUB : Hadi hanım, çok gevezelik ettiniz, yolunuza gidin
EFEKT : GEÇİŞ MÜZİĞİ
KAPI ÇALAR /AYAK SESLERİ /KAPI AÇILIR
ANNE : Nerede kaldın Şefika? Öyle merak ettim ki
ŞEFİKA : Çok kötü şeyler oldu yenge! Memduh Beyi'i İngiliz askerleri tevkif etti
ANNE : A! Neden yavrum?
ŞEFİKA : Onlara selam vermediği için
ANNE : Aman Allahım, hem gelip topraklarımızda diledikleri gibi gezip tozuyorlar hem de onlara kulluk etmemizi bekliyorlar
RIZA : Ah! Halacığım beni de götürseydiniz mitinge ben uyarırdım onu!
ŞEFİKA : Yakında gelirim dedi, ama bunların ne yapacağı hiç belli olmaz
ANNE : İnşallah sağ salim çıkar gelir Şefika! Sen kötü bir haber getirdin ama bende iyi bir haber var Bilmem bu olaydan sonra sevinebilecek misin?
RIZA : Babam geliyor hala! Yarın Pendik istasyonunda onu karşılamaya gideceğiz
ŞEFİKA : Sahi mi? Bu gerçekten iyi bir haber! Aylardır görememiştik ağabeyimi Bize Anadolu'dan güzel haberler getirir inşallah
ANNE : Ağabeyin belki Memduh Bey için de bir şeyler yapabilir değil mi Şefika?
ŞEFİKA : Onun İngiliz'lere gidip yalvarmasını bekleyemeyiz yenge
RIZA : Anadou'da zeybekler, efeler dağlara çıkmış, düşmanla çatışıyormuş, biz de burada yapsak ya hala Arkadaşım Ömer'in dayısı Aydın'da o efelerin içindeymiş Gider Memduh Amca'yı hapishaneden kaçırırdık
ANNE : Ah çocuk, ah! Senin kocaman bir yüreğin var, İstanbul efendilerinin yüreğinden daha büyük bir yürek
ŞEFİKA : Biraz daha büyüdükten sonra bu dediklerini yaparsın oldu mu Rıza?
ANNE : İnşallah sen büyümeden biter bu harp!
RIZA : Keşke hemen bitse, Manoli harp yüzünden bizimle oynamıyor Onlarla da düşmanmışız
ŞEFİKA : Çocuklar düşman olmaz Rıza, bunu Manoli'ye söyle Onlar bizim iyi komşularımızdan Biz durduk yerde kimseye düşmanlık beslemeyiz, ama topraklarımıza göz dikerlerse, savunuruz tabii
RIZA : Bilmiyorum, ama Manoli artık bize küsmüş gibi, hep pencereden bakıyor Hiç dışarı çıkmıyor
ANNE : Halanı duydun Rıza, bu çocukların harbi değil Manoli'yi de çağırın oyununuza
RIZA : Peki anne, çağıracağım Şimdi gidebilir miyim?
ANNE : İyi çık bakalım Dikkatli ol, tamam mı? Yabancı askerler görürseniz hemen eve girin
RIZA : Tamam anne!
EFEKT : KAPI AÇILIP KAPANIR
ŞEFİKA : Memduh Bey'i çabuk bırakırlar mı acaba? Türkleri tevkif etmek için en küçük fırsatı kaçırmıyorlar
ANNE : Şefika sana bir şey soracağım, ama çekiniyorum doğrusu
ŞEFİKA : Aman yenge, biz abla kardeş gibiyiz, kardeş kardeşten çekinir mi?
ANNE : Memduh Bey'la aranda bir gönül bağı var mı Şefika? Ayy! Pat diye sordum değil mi?
ŞEFİKA : (GÜLER) Ben de pat diye cevaplayayım yenge Aramızda konuşulmuş hiçbir şey yok, ama zannediyorum benden hoşlanıyor
ANNE : Peki sen?
ŞEFİKA : Ben de çok beğeniyorum yenge Fakat bu şartlar altında aşk meşk kaygısı taşımak ayıp geliyor bana
ANNE : Ayıp olur mu hiç? O ayrı bir şey, insanoğlu hangi şartlar altında olursa olsun, neslini sürdürmek zorunda değil mi Şefika? İnsan harp sırasında da evlenebilir, çocuk doğurabilir Bu topraklar sizin gibi vatansver insanların çocuklarıyla dolmalı ki, bir daha kötü, karanlık yıllar yaşanmasın
ŞEFİKA : Bilmiyorum yenge, belki de benimki boş bir kuruntu, belki o yalnızca komşu kızı olarak görüyor beni Sadece bir arkadaş! Hislerimi gidip ona ben açamam ya
ANNE : Tabii ki sen de açabilirsin, o da çekiniyor olabilir, senin sert bir görünüşün var çünkü, kız gibi değil, erkek gibi davranıyorsun çoğu zaman
ŞEFİKA : Dünyada söyleyemem yenge, beklerim o söylesin!
ANNE : Yeni nesil kızları anlayamıyorum, hem kadın erkek eşittir diyorsunuz, hem de evlenme teklifini karşı taraftan bekliyorsunuz
ŞEFİKA : Kapatalım bu konuyu yenge Ben Saliha Teyze'ye uğrayıp Memduh Bey'in dediklerini aktarayım da kadıncağız meraklanmasın
ANNE : (GÜLEREK) Git tabii, ne de olsa müstakbel kayınvaliden sayılır
ŞEFİKA : Yenge! Yine dereyi görmeden paçayı sıvıyorsun!
EFEKT : GEÇİŞ MÜZİĞİ
KAPI VURULUR
SALİHA : (UZAKTAN) Geliyorum geliyorum!
EFEKT : KAPI AÇILIR
SALİHA : Aaa! Sen miydin Şefika kızım! Kusura bakma, biraz geç açtım galiba!
ŞEFİKA : Rica ederim Saliha Teyze Uğrayıp hatırınızı sormak istemiştim
SALİHA : Geç yavrum! Memduh da biraz sonra gelir Bahçede oturalım mı? İçeriden kapıyı duymak zor oluyor Memduh gelince kapıda beklemesin
ŞEFİKA : Nasıl isterseniz Saliha Teyze
EFEKT : BAHÇE (KUŞ SESLERİ- YAPRAK HIŞIRTILARI)
SALİHA : Şu gölge tarafa otur yavrum Memduh'la oturur, dertleşiriz biz burada Siz de farkettiniz mi? Eridi bitti evladım son günlerde
ŞEFİKA : Evet, biraz yorgun görünüyor, üzülmeyin yeniden eski haline döner
sALİHA : Öyle ağırına gidiyor ki idarenin başkalarının eline geçmiş olması Tabaktaki yemeğini bile unutuyor Bazen sevdalandı mı diye düşünüyorum, ama değil Anladım ki vatan aşkı onu bu hallere düşürmüş
ŞEFİKA : Ben de size kendisinden haber getirmiştim Saliha Teyze
SALİHA : Kimden Memduh'dan mı? Gelmeyecek mi?
ŞEFİKA : Gelmeyecek Çünkü Anadolu'ya geçmeye karar verdi Bir grup arkadaşıyla sözleşmişler
SALİHA : Gitti ha! Sonunda dediğini yaptı
ŞEFİKA : Üzülmeyin Saliha Teyze, yakında tertemiz bir vatana kavuşacağız onların sayesinde
SALİHA : Ana yüreği bu kızım, üzülmez mi?
ŞEFİKA : Memduh Bey mukaddes bir amaç için mücadele edecek, bunu düşünün belki azalır üzüntünüz
SALİHA : Biliyorum kızım, bu dut ağacının altında çok anlattı bana İstanbul'un onu hasta ettiğini düşünüyordum artık Her gün yabancıların işledikleri cinayetleri anlatıyordu
ŞEFİKA : Diledikleri gibi at oynatıyorlar İstanbul'da
SALİHA : Anadolu kıpır kıpır anne diyordu O kıpırtının içinde ben de olmalıyım diyordu
ŞEFİKA : Vatansever bir insanın yapması gerekeni yaptı
SALİHA : Ne diyeyim, inşallah sağ salim döner yavrum evine
ŞEFİKA : Memduh Bey dönene dek sizi yalnız bırakmayacağız Saliha Teyze Dilediğiniz zaman bize gelebilirsiniz, ben de yengem de sık sık uğrarız size
SALİHA : Sağol Şefika kızım, sana baktıkça ben de oğluma bakmış gibi olacağım Biliyor musun Memduh'la senin hakkında konuşurduk bazen
ŞEFİKA : (UTANARAK) Benim hakkımda mı? Şey yani nasıl?

DEVAMI VAR

Alıntı Yaparak Cevapla