Yalnız Mesajı Göster

Padova’Da Bir Matematik Öğretmeni Galileo Galilei, Kopernik’İn Yeni Dünya Sistemini Kanıtlamak İstiy

Eski 10-24-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Padova’Da Bir Matematik Öğretmeni Galileo Galilei, Kopernik’İn Yeni Dünya Sistemini Kanıtlamak İstiy

II
GALİLEO VENEDİK CUMHURİYETİ’NE YENİ BULUŞUNU SUNUYOR
Galileo’da da kusur çok
İyi yemek ister canı lop lop
Dinleyin bir kez: ama kızmaca yok
Nedir, ne değildir şu teleskop

VENEDİK LİMANINDA BÜYÜK TERSHANE

(Bir yanda Venedik kentinin ileri gelenleri, senatörler Öte yanda Galileo’nun arkadaşı Sagredo ile Galileo’nun onbeş yaşındaki kızı Virginia Elinde kadife bir yastık, üstünde altmış santim uzunluğunda kırmızı deriyle kaplı teleskop Galileo kürsüdedir Arkasında teleskopun ayaklığı Yanı başında mercek ustası Federzoni)
GALİLEO : Venedik kentinin saygıdeğer büyükleri! Senatörler: Padova Üniversitenizde matematik öğretmeni ve Venedik Tersanesi’nin yönetmeni olarak, bugüne değin, öğretmenliğin yanı sıra, yararlı buluşlarımla Venedik Cumhuriyeti’ne parasal çıkar sağlamayı da kendime görev bildim Bugün yepyeni bir buluşumu sunmak üzere derin saygıyla çıkıyorum karşınıza Dürbün, ya da teleskop adını verebileceğimiz bu araç, bilimsel ve dinsel yüce ilkelerin ışığı altında, dünyaca ünlü büyük tersanenizde, yılmadan, usanmadan sürdürülen on yedi yıllık çalışma sonucu gerçekleştirilmiştir(Kürsüden iner, Sagredo’nun yanına gelir Alkışlara eğilerek selam verir)
GALİLEO : (Usulca Sagredo’ya) Boşa ne çok zaman harcıyoruz
SAGREDO : (Usulca) Kasabın borcunu ödeyebileceksin, dostum
GALİLEO : Öyle İyi para getirecek bunlara (Alkışlara eğilir, selam verir)
PRİULİ : Saygıdeğer Senatörler! Sanat alanında, bu yeni buluşumla Venedik kenti gene parlak bir sayfanın altına imzasını atmış bulunuyor (Hafif alkış) Bugün dünyaca ünlü bir bilgin, büyük gelir sağlayabilecek buluşunu, dilediğiniz gibi üretip satmak üzere size, yalnız size sunuyor (daha güçlü alkış) Üstelik, düşmanlarımızda olmayan bu araç savaşta da ayrıcalık sağlayacak bize, düşman gemilerini, onların bizi görmesinden en az iki saat önce görüp önlem alabileceğiz (çok şiddetli alkış) Sayın senatörler, Bay Galilei, güzel kızının eliyle sunduğu buluşunu lütfen kabul buyurmanızı diliyor
(Müzik başlar Virginia önce çıkar, eğilir, teleskopu Priuli’ye uzanır, Priuli de Federzoni’ye verir Federzoni teleskopu ayaklığın üstüne yerleştirir Senatörler teleskoptan bakmaya başlarlar)
1 SENATÖR : İnanılır gibi değil! Santa Rosita’nın surları bile görünüyor
GALİLEO : (Usulca) Kârlı bir oyuncak bulduk diye seviniyorlar ya, onun çok ötesinde bir şey bu
SAGREDO : Ne gördün?
GALİLEO : Ayın kendi ışığı yok
SAGREDO : Ne?
2 SENATÖR : Gemide balık yiyorlar Ağzım sulandı
GALİLEO : Şöyle bir araç olsaydı bin yıldır yerinde saymazdı gök bilimi
3 SENATÖR : Tanesi on dukadan rahatça satılır bunlar Bay Galilei (Galileo eğilir selamlar)
4 SENATÖR : Rezalet! Hanıma söylemeli Bundan böyle balkonda güneşlenmek yok
VİRGİNİA : (Ludovico’yu Babasının yanına getirir) Baba, Ludovico kutlamak istiyor seni
LUDOVİCO : (Utanmış) Sizi kutlarım efendim
GALİLEO : Biraz geliştirdim
LUDOVİCO : Evet efendim Kılıfını kırmızı yapmışsınız Hollanda'daki yeşildi
GALİLEO : (Sagredo'ya) Samanyolu'nun nelerden oluştuğunu biliyor musunuz?
SAGREDO : Yoo
GALİLEO : Ben biliyorum
PRİULİ : (Galileo'nun yanına yaklaşır) Eh Beş yüz dukayı cebinizde bilin Bay Galilei
SAGREDO : (Yaklaşır) Bilginlerinize biraz para verebilmek için böyle bahaneler yaratmak zorundasınız Ne yazık!
PRİULİ : Böylece yaratıcı güçlerini kamçılamış oluyoruz, değil mi efendim? (Senatörler Galileo'nun çevresini sararak, kutlarlar)
VİRGİNİA : (Ludovico'ya) Nasıldım? Yüzüme gözüme bulaştırmadım ya?
LUDOVİCO : Yok canım
VİRGİNİA : Nen var?
LUDOVİCO : Yok bir şey Kılıfı yeşil olsaydı ne farkederdi, onu düşünüyorum
VİRGİNİA : Babamdan herkes pek hoşnut galiba
LUDOVİCO : Ben de bilimin ne olduğunu biraz biraz anlamaya başladım galiba

Alıntı Yaparak Cevapla