Yalnız Mesajı Göster

Padova’Da Bir Matematik Öğretmeni Galileo Galilei, Kopernik’İn Yeni Dünya Sistemini Kanıtlamak İstiy

Eski 10-24-2012   #10
Prof. Dr. Sinsi

Padova’Da Bir Matematik Öğretmeni Galileo Galilei, Kopernik’İn Yeni Dünya Sistemini Kanıtlamak İstiy

XIIGALİLEO ENGİZİSYON MAHKEMESİ ÖNÜNDE DÜNYANIN DÖNDÜĞÜNÜ YADSIYOR
22 HAZİRAN 1633
Hiç unutmam bir haziran günüydü
Göz açıp kapamadan güneş söndü
Akıl karanlıkları yarıp geldi
Ama bütün gün eşikte bekledi
ROMA’DAKİ FLORANSA BÜYÜKELÇİLİĞİ SARAYI

(Galileo’nun öğrencileri haber beklemekte, bir köşede Virginia diz çökmüş dua etmektedir)
KKEŞİŞ : Papa görüşme isteğini kabul etmemiş Artık bilimsel tartışmalar bitti demek
FEDERZONİ : Son umudu Papa’daydı Yıllar önce Roma’da kardinalken, “Bize gereklisin sen,” demişti Barberini Doğru çıktı Ellerinde şimdi
ANDREA : Öldürecekler onu Kitabi yarım kalacak “Discorsi” hiç bitmeyecek
FEDERZONİ : (Kaçamak bir bakışla) Öyle mi diyorsun?
ANDREA : Dediğinden dönmeyeceğine göre (sessizlik)
KKEŞİŞ : Uykusu kaçınca insanın, önemsiz ayrıntılara takılıyor kafası Dün gece hep düşündüm: sürekli cebinde taşıdığı o ufak kanıtlama taşı şimdi yanında mıdır acaba?
FEDERZONİ : Götürüleceği yerde, insanın üstünde cebi olmaz
ANDREA : (Bağırarak) Yapamazlar, göze almazlar bunu Yapsalar bile, ölürde dönmez sözünden, “Gerçeği bilmeyen sadece aptaldır, ama bilip de yalandır diyen düpedüz alçaktır” Demişti bir gün
FEDERZONİ : Bende inanmıyorum sözünden döneceğine; zaten dönerse hiç görmeyeyim, öleyim"daha iyi Ne vaki güçlü olan onlar
ANDREA : Zorbalıkla elde edilmeyecek şeylerde vardır
FEDERZONİ : Kimbilir, vadır belki
KKEŞİŞ : (Yumuşak) Tam yirmi üç gün oldu bugün, içeri gireli Görebilmek için gözlerini verdi bu adam (Sessizlik) ANDREA : (Virginia’yı göstererek) Sözünden dönsün diye dua ediyor
FEDERZONİ : Bırak kızı Onunla konuştuklarından bu yana aklı başında değil Floransa’dan, günah çıkardığı papazı getirmişler (Floransa Dukası’nın sarayında Galileo’yu izlerken gördüğümüz adam gelir)
ADAM : Bay Galileo biraz sonra burada olacak Bir yatak gerekebilir
FEDERZONİ : Bıraktılar mı?
ADAM : Biraz sonra Engizisyon Mahkemesi önünde sözünden dönmesi bekleniyor Saat tam beşte San Marko kilisesinin büyük çanı çalacak ve Bay Galilei’nin açıklaması kamuya duyurulacak
ANDREA : İnanmıyorum
ADAM : Yollar kalabalık Onun için arka taraftan, bahçe kapısından getirecekler buraya (Gider)
ANDREA : (Birden bağırarak) Ayda dünya gibidir, kendi ışığı yoktur Venüs’ün de kendi ışığı yoktur Dünya gibi, o da, güneşin çevresinde döner Jüpiter’in dört uydusu vardır Çevresinde dönerler Yıldızlar kristal bir kubbeye çakılı değildir Güneş evrenin merkezidir, olduğu yerde durur Dünya merkez değildir, kımıldamadan durmaz yerinde Bütün bunları o gösterdi bize
KKEŞİŞ : Gözle görülen gerçek de zorbalıkla yok edilemez (Sessizlik)
FEDERZONİ : (Bahçedeki güneş saatini bakar) Saat beş (Virginia daha yüksek sesle dua eder)
ANDREA : Bekleyemeyeceğim artık Gerçeği boğazlayıp öldürüyorlar! (Elleriyle kulaklarını tıkar Küçük Keşiş de tıkar Ama çan sesi duyulmaz Virginia ‘nın dua mırıltısıyla dolu bir aradan sonra Federzoni başını “Hayır” anlamına sallar Ötekiler ellerini indirirler
FEDERZONİ : (Boğuk bir sesle) Çan çalmıyor Beşi üç geçti
ANDREA : Direniyor
KKEŞİŞ : Dönmüyor sözünden
FEDERZONİ : Dönmüyor Ne mutlu bize, ne mutlu!(Birbirlerine sarılırlar Çok sevinçlidirler)
ANDREA : Demek zorbalıkla olmuyormuş Bazı şeylere güç yetmiyormuş Demek aptallık alt edilebilirmiş, dokunulmazlığı yokmuş İnsanoğlu ölümden korkmuyormuş demek
FEDERZONİ : İşte şimdi gerçekten başladı bilim çağı Doğum saatini yaşıyoruz Düşünün, ya dönseydi sözünden
KKEŞİŞ : Bir şey söylemedim, ama çok korkuyordum İnançsızın biriymişim
ANDREA : Ben biliyordum
FEDERZONİ : Gün doğarken gece karanlığı çökmüş gibi olacaktı
ANDREA : Sanki dağ kalmış da: Ben denizim, demiş gibi
KKEŞİŞ : (Diz çöker, ağlayarak) Tanrı’m, şükürler olsun
ANDREA : Ama her şey değişti bugün Ezilen insanoğlu başını kaldırıp “Yaşaya bilirim artık” diyecek Ne çok şey kazanılıyor bir ek insanın dikilip “Hayır” demesiyle (Tam bu sırada San Marko kilisesinin çanı çalmaya başlar Hepsi donmuş gibi kalırlar)
VİRGİNİA : (Ayağa kalkar) San Marko’nun çanı! Kurtuldu! (Sokaktan Galileo’nun demecini okuyan tellalın sesi duyulur )
SES : Ben, Galileo Galilei, Floransa’da matematik ve fizik öğretmeni, bugüne kadar söylediklerimin doğru olmadığını açıklarım Güneşin evrenin merkezi olup yerinden kımıldamadığı, dünyanın merkez olmayıp güneşin çevresinde döndüğü düşüncesi bütünüyle yanlış ve dine aykırıdır Bu ve bunun gibi yanlış ve Kutsal Kilisenin öğretisine karşı olan her düşünceyi tüm yüreğimle, inançla ve içtenlikle lanetliyorum (Sahne kararır) (Aydınlandığında çan çalmaktadır daha, sonra kesilir Virginia gitmiştir Galileo’nun öğrencileri oradadır)
ANDREA : (Kahramanları olmayan ülkeye yazıklar olsun! (Galileo girer duruşma onu bütünüyle değiştirmiş, tanınmaz hale gelmiştir Andrea’nın sözünü duymuştur Birkaç saniye eşikte durur, ona selam vermelerini bekler İçerdekiler yüz çevirir ondan Galileo iyi görmediği için ağır aksak yürür, öne gelir, bir iskemle bulur, oturur)
ANDREA : Görmek istemiyorum yüzünü Söyleyin gitsin buradan
FEDERZONİ : Toparla kendini
ANDREA : (Galileo’ya bağırarak) Şarap fıçısı! Obur herif! Kurtardın mı tatlı canını? (Oturur) Ben iyi değilim
GALİLEO : (Soğukkanlı) Bir bardak su verin şuna (Keşiş koşar, dışardan bir bardak su getirir Ötekiler Galileo’yla ilgilenmezler Galileo uzaktan gelen tellalın sesini dinler)
ANDREA : Yardım ederseniz yürüyebilirim(Yardım ederek kapıya götürürler Kapıdan çıkarken Galileo konuşur)
GALİLEO : Hayır Kahramanlara gerek duyan ülkeye yazıklar olsun

Alıntı Yaparak Cevapla