| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Diksiyon , Fonetik , Artikülasyon 

VURGU
 Konusma sirasinda kelimelerin tüm heceleri ayni tonda ve ayni vurgu ile okunmaz
  Tüm dillerde kelimelerin farkli hecelerine vurgu yapilir ve bu vurgular konusmanin dogalligini olustururlar  Tek düze ve tek tonda çikan bir konusma akisini düsünün  Bilgisayar makinelerine okutulan konusma metinlerini dinlemisseniz bu vurgu monotonlugunu açik bir sekilde gözlemlemissinizdir  Her dilde kelimelere yapilan vurgu yerleri degisebilir  Burada Türkçede vurgularin yerleri konusunda bize yardimci olacak bazi kurallari aktariyoruz: 1
  Her kelimenin bir hecesi üzerinde mutlaka ses baskisi (vurgu) vardir  Örnegin “heyecan” kelimesinde vurgu son hecededir  2
  Türkçede kural olarak vurgular son hece üzerindedir  Istisnalar hariç kelimeye ekleme yapildikça vurgu son heceye dogru kayar   hece-- heceler-- hecelerde -- hecelerdeki
 3
  Bazen vurgu sondan önceki hecelerden birine yapilir  Bu tür istisna durumlari asagida gösterelim: --Ilk heceye: Il, bölge, semt adlari
 Il: Ankara, Samsun, Erzurum, Izmir, Konya, Rize, Urfa, Paris, Sofya, Moskova
 Bölge: Akdeniz, Marmara, Ege, Karadeniz
 Semt: Dikmen, Çankaya, Etlik, Bahçecik, Topkapi
 --Ortadaki hecelerden birine: Il, bölge, semt adlari
 Erzincan, Edirne, Trabzon, Sakarya, Denizli, Anadolu, Keçiören, Dusambe,
 --Zarf ve baglaçlarda ilk heceye:
 Niçin, ancak, önce, sonra, ayrica, yalniz, belki, henüz, ansizin, nasil, hangi
 --Türkçe kelimelerin aldigi bazi ekler vurguyu bir önceki heceye kaydirir
  Bu ekler: “ ce, le, me/ma, se/sa, im/sin” “Sence, benimle, okuma, yazdirma, giderse, bilirsin”
 4
  Dilimizde bulunan Arapça- Farsça kökenli bazi kelimelerde uzun heceler vardir  Uzun seslerde istisna bir durum, vurgu uzatilan hece üzerinde görünür  Bu kelimeleri ögrenmek gerekiyor  Bu uzatmalar kelimelerin basinda, ortasinda veya sonunda olabilir  Bu kelimeler için genel bir kural yoktur  her birinin kendine özel bir vurgusu bulunur  Bu kelimelerin uzatilan hecelerinin yerine göre vurgu basta, ortada veya sonda bulunur  Vurgu basta: kâtil, câhil, sâmi
 Vurgu ortada: teâmül, mukâbil, hazîne, mücâdele,
 Vurgu sonda: Ziyâ, katî, denî, zekî, hafî,
 5
  Türkçede “g” her zaman, “y” ise bazi durumlarda vurguya benzer bir degisim olusturur  “G” ünsüzü bulundugu hecede kendinden önce gelen ünlünün uzatilmasina yol açar  Ayni uzatma durumu “y” için de geçerlidir  Söz konusu uzatma seslendirmede vurgu gibi yansimaktadir  (yan yana iki ünlü uzatmayi belirtmek için kullanilmistir  ) “G” ünsüzü ile: yagmur= yaamur, ögretmen=ööretmen, ögle=ööle, agabey=aabey, kogmak=koomak
 “Y” ünsüzü ile: böyle=bööle, söylemek=Söölemek, öyle=ööle
 6
  Sert ve gürültülü çikan bazi ünsüzler vurguyu bulunduklari heceye tasirlar  Bunun için söz konusu ünsüzün hecenin son harfi olmasi gerekir  Bu ünsüzler “ç, k, p, r, s, z” kaçtim, yokmus, sapti, ordu, sasti, ezdi
 7
  Abarti amaciyla kullanilan bazi heceler vurguyu kendi üzerlerine alirlar  simsiki, koskoca, büsbüyük, büsbütün, bambaska, binbir
 ALISTIRMA: VURGU
 1
  Asagidaki siirde kelimeler üzerindeki vurgulu heceler alti çizili -veya koyu olarak- olarak gösterilmistir  Bu vurgularin özellikleri üzerinde çalisin ve ardindan dogru vurgulari yaparak metni okuyun  HAYALIYLE CENNET OLDU BU BATAK
 1)
 Bir izdirap verdin bana
 Iç dedin
 Gözlerimden yudum yudum içmisim
 Daracik dünyaya saçilmis kalbim
 Saçlarimdan püfür püfür dumanlar
 Tutam tutam, avuç avuç saçlarim 2)
 Bir dag yaptin yollarimda
 Geç dedin
 Tepe taklak, bas üstünde geçmisim
 Zulüm kustu zalim mahluklar bana
 Yüregim kan, cigerim alev alev