|  10-24-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Ahmet Saraçoğlu İle Denizaltında Altı Tahammülfersaa Oyunu 

Ahmet Saraçoğlu ile Denizaltında Altı Tahammülfersaa Oyunu

03 Mayıs 2009EYLEM BİLGİÇ
 'Yaprak Dökümü'nün Tahsin'i Ahmet Saraçoğlu, 'Denizaltında Altı Tahammülfersaa' oyunuyla tiyatroseverlerle buluşuyor
  Saraçoğlu, oyunda taktığı siyah perukla görenleri şaşırtıyor  
 İstanbul Kraliyet Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu 'Denizaltında Altı Tahammülfersaa' izleyiciyi gülmekten kırıp geçiriyor
  Mart ayından beri tiyatroseverlerle buluşan oyun, izleyicinin büyük ilgisini görüyor  'Yaprak Dökümü' dizisinde oynadığı Tahsin rolüyle dikkat çeken Ahmet Saraçoğlu da, oyunda ikinci kaptan rolüyle yer alıyor  Dizide seyrek saçlarıyla görmeye alışık olduğumuz Saraçoğlu, Ferhan Şensoy Ses Tiyatrosu'nda sahnelenen oyunda taktığı siyah peruğuyla seyircileri şaşırtıyor  İzleyicilerin başta kendisini tanımadıklarını belirten Saraçoğlu, "Sonra beni tanıyınca kıkırdamaya başlıyorlar" şeklinde konuşuyor  
 * Allah aşkına bu oyunun adını çok aradınız mı?
 Oyunun ismini yazar arkadaşlarımız Saygın Delibaş ile Fethi Kantarcı koydu
  Tahammülfersaa, tahammül edilemez demek  Biz de, altı tane tahammül edilemeyen adamın bir denizaltıyı Türkiye'den Hindistan'a qötürememe hikayesini anlatıyoruz  Zaten oyuna gelen seyirciler de 'Denizaltı oyununa geldik' demekle yetiniyor  Seyirci oyunun adını kafasına göre kısalttı yani! 
 * Oyunun adını tam olarak söyleyebilen çıkıyor mu?
 Valla söyleyebilene bedava bilet veriyoruz! (gülüyor)
  Evet, uzun ama akılda kalıcı bir isim, ben seviyorum  Denizaltı kısmının akılda kalması yeter zaten    
 * Sahneye ilk çıktığınızda sizi başınızda perukla gören seyirci çok şaşırıyor
  Siz seyircinin o şaşkınlığını fark ediyor musunuz? Evet (gülüyor)

PERUĞUN SÜRPRİZİ VAR
 * Çünkü sizi dizide, kel demek istemiyorum ama
     Öyle öyle
  Ama seyrek saçlı diyelim istersen  (Gülüyor) Evet, dizide öyle görüyorlar, tiyatroda da birden karşılarına simsiyah saçlı çıkınca tabii ki şaşırıyorlar  Ama peruğun oyunun içinde bir sürprizi var, o yüzden kullanıyoruz  Bunu yaparken amacımız biraz da seyirciyi şaşırtmak    Beni o halde görünce bir kıkırdama oluyor tabii, önce 'Bu kim yaa' diye bakıyorlar, sonra tanıyınca kıkırdamaya başlıyorlar  
 BİRİLERİNİ DÜRTMEK İSTEDİK
 * Oyunda, dizideki yüz ifadenizden çok farklı, sert bir ifadeyle oynuyorsunuz
  O da seyirciyi şaşırtıyor olabilir   Oyunda ikinci kaptanı oynuyorum ve gemide iş çığırından çıkınca, her şeyi kontrol altına almak amacıyla sertleşiyorum
  Hatta darbe yapmaya kadar gidiyorum  Evet, 'Yaprak Dökümü'ndeki Tahsin'e göre biraz daha sert bir karakteri oynuyorum  Taktığım siyah peruk da ifademi bayağı bir değiştiriyor herhalde  
 * Oyun çok güldürüyor ama aslında politik mesajlar da içeriyor
     Evet öyle
  İkin ci perdede özellikle, 1950'den başlayıp 2000'lere kadar Türkiye'nin politik panoromasını gözler önüne seriyoruz  Seyirci buna hem şaşırıyor, hem de Türkiye'nin 1950'lerden bugüne gelen durumuna baktığında üzülüyor  Özellikle orta yaş üzeri seyircilerde oluyor bu  Gençler ise daha farklı tepkiler veriyor  Bu politik tavrın olmasını özellikle istedik aslında  Bir şey diyen, sözü olan, bir şeylere dokunan, dürten, belki biraz daha rahatsız eden tarafları olan bir oyun  
 * Son dönemde tiyatroların, tiyatrocuların politikaya bulaşmadığı, etliye sütlüye karışmadığı söyleniyor
  Ama siz, İstanbul Kraliyet Tiyatrosu olarak tam tersi bir tavır sergiliyorsunuz bu oyunda     İlk oyunumuz 'Hastasıyız'da böyle bir şeyin gereği ve yeri yoktu
  Ama bu oyunda hem hikayenin gidişatından, hem de ülkedeki birtakım şeylere değinme ihtiyacı duymamızdan dolayı böyle bir tavır sergiledik  Ama dediğiniz doğru; politik tiyatro artık ülkemizde çok az yapılıyor  Eskiden neredeyse komedilerin hepsi politikken, şimdi hiç öyle bir şey yok  Biz ise bu oyunda, söylemek istediğimizi söylemeye karar verdik  
 KADIN OYUNCULARI YOK
 * Oyunda Samantha adlı bir kadın karakter var ama ortada kadın oyuncu yok
  Neden? Samantha oyunun sürprizi, burada o sürprizi açıklamayalım

* Siz zaten ekip olarak kadın oyuncu almıyorsunuz aranıza benim bildiğim kadarıyla
     Biz bu tiyatroyu dokuz erkek kurduk, bir de dekorlarımızı yapan Gamze Kuş var
  İlk oyunda kadın rolü yoktu  Bu oyunda kadın olması düşünüldü ama sonra yazarlarımız öyle bir tekst getirdiler ki, oyunu okuduğumuzda kadın oyuncu eksikliğini hissetmedik  Samantha adlı kadın karakter için de dediğim gibi bir sürpriz hazırladık  Yani bir kadın oyuncumuz var ama yok aslında (gülüyor)  
 * Peki aranıza hiç kadın oyuncu almayacak mısınız?
 Öyle bir kural yok
  Ayrıca kadınlarla anlaşamıyoruz gibi bir şey de yok  Bizim bir sürü de kadın oyuncu arkadaşımız var  Zaten çalışırsak da onlarla çalışırız  Çünkü bu ekipte herkes çok eski arkadaş, herkes birbirine çok açık ve net olarak her şeyi söyleyebiliyor  O nedenle ileride bir kadın oyuncu alınacak olursa, onunla ilişkimiz de öyle olmalı   

| 
	|  |   |