10-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Albert Einstein - 6 Kişilik Oyun
Beşikteki bebek ağlamaya başlar Einstein çalışmayı bırakır Dalgın kalkar Kemanını alıp çalmaya başlar )
MILEVYA – ( Çorba kasesini Hans’ın önüne bırakır ) Kendin yiyebilirsin Hans
( Beşiği sallamaya başlar ) Einstein !
EINSTEIN – ( Çalmayı bırakır ) Evet Milevya!
MILEVYA – ( Üzgün ) Sana söylemiştim… Almanya’yı sevmiyorum… Zürih’e dönmek istiyorum
EINSTEIN – Nasıl istersen Milevya ( Yeniden kemanını çalmaya başlar )
2 BÖLÜM
( Einstein’ın evi Oda bomboştur Yalnız yerde Einstein’ın bilimsel çalışmalarının kopyaları ve bir sürü kullanılmış kağıt vardır Odanın köşesinde eski bir örtü görülmektedir )
EINSTEIN – ( Elektrik şokuna maruz kalmış görünümü vardır Ayakları çıplaktır Yerde oturmakta, kağıtlara hesaplar yapmaktadır Kapı vurulur ) Giriniz!
ELSA – ( Girer İri yarıdır Kolunda çanta, başında şapka vardır Şaşkın ) Kuzen! Burada ( Çevresine bakınır ) nasıl yaşıyorsun? Eşyaların nerede?
EINSTEIN – Onları Milevya’ya gönderdim
ELSA – Milevya gittiğinden beri kendini iyice bıraktın ( Lavaboya gider Ocağın üzerindeki tencereyi açar Yüzünü buruşturur İğrenerek, kendi kendine ) Çorbasının içinde yumurta haşlıyor! Tavuk pisliği de hala üzerinde Kuzen! Kendini çalışmaya öyle kaptırıyorsun ki yakında sağlığın bozulacak
( Köşedeki örtüyü ayağıyla iter ) Bu nedir kuzen?
EINSTEIN – ( Başını kaldırıp bakar ) Uyurken üzerime alıyorum
ELSA – Yazık, çok yazık Sağlığını hiç düşünmüyor musun? ( Einstein’ın önüne çömelir ) Bu çalıştığın nedir?
EINSTEIN – Genel Görecelik Teorisi
ELSA – ( Einstein’ın yanına oturur ) Bir dakika kuzen ( Einstein’ın kağıtlarını elinden alır İyice gözüne yaklaştırıp bakar ) Nedir bu görecelik dediğin teori?
EINSTEIN – Büyük mesafelerde zaman ve mekan görecelik kazanır Sadece ışık hızı sabit kalır
ELSA – ( Bir an düşünür ) Hiçbir şey anlamadım
EINSTEIN – Geçen gün işe gitmek için tramvaya binmiştim Saat kulesinin bulunduğu caddeye bakıyordum Diyelim ki tramvay ışık hızıyla gidiyor Ben de kulenin bulunduğu saate bakıyorum Görecelik teorime göre kulenin tepesindeki saat durmuş gibi görünüyor Buna karşılık kolumdaki sat daha yavaş hareket eder çünkü hız, ışık hızına yaklaştıkça zaman yavaşlar Işık hızına ulaşıldığında ise zaman sıfır noktasındadır Hızları ışık hızına yaklaştığında zaman her gözlemci için aynı değildir
ELSA – Ya “gerçek” zaman ne olacak? Saat kulesi ve kolumuzdaki saat gerçek olan tek saati göstermek zorunda değil mi?
EINSTEIN – “Gerçek zaman” diye bir şey yok Zaman sadece ölçüldüğü anı gösterir Zamanı ölçebilmenin başka yolu yoktur
ELSA – ( Çantasından bilim dergisi çıkarır Sevinerek ) Bu anlattıkların yani Görecelik Teorin kanıtlanmış ( Dergiyi açar ) Burada öyle yazıyor Ama bu teorin akla şunu getiriyormuş : İkizlerden biri uzayda ışık hızına yakın bir hızla uzun bir yolculuğa çıkarken, öteki evde kalır
EINSTEIN – ( Sözünü keser ) Astronot olan ikiz geri döndüğünde diğerinden daha gençtir
ELSA – Neden?
EINSTEIN – Bulunduğu yerde kalan ikiz “normal” zamanı yaşarken, uzaydaki ikizin zamanı yolculuğu boyunca yavaş ilerlemiştir ( Elsa’nın elindeki dergiyi alır Gururla bakar, kapatır Önündeki kağıtlara eğilir, çalışmaya koyulur )
ELSA – ( Ayağa kalkar ) Kuzen! Benim eve gelsene ( Çantasından minik bir makas çıkarır )
EINSTEIN – Niçin Elsa?
ELSA – Baksana yaşadığın yere kuzen Sağlığın bozulacak ( Einstein’ın arkasında diz üstü çöker Saçlarını kesmeye başlar Bu arada Einstein’ın yazdığı kağıdı dolmuştur Bakınırken Elsa’nın çantası gözüne ilişir Formülü çantanın üzerine yazar Bu arada Elsa boynunu kırarak Einstein’ın saçlarına bakar ) Eveet, çok güzel oldu ( Çantasını aranır Einstein üzerine yazı yazmaktadır, çeker alır ) Kalk kuzen! ( Elinden tutar ) Hadi bize gidiyoruz! Ben sana bakarım
EINSTEIN – Bir saniye Elsa ( Elindeki kağıda bakar ) Şey, çanta nerede? Az önce bir formül yazmıştım üzerine ( Çantayı almaya çalışır )
|
|
|