Yalnız Mesajı Göster

Albert Einstein - 6 Kişilik Oyun

Eski 10-24-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Albert Einstein - 6 Kişilik Oyun

LEO – (OtururEinstein’e) Elsa’ya açıklamadın mı?

EINSTEIN – (Elsa’ya) Benden önceki fizikçiler ışığın parçacık mı, dalga mı olduğuna karar verememişlerdi Ama ben diyorum ki, ışık parçacıklardan yani fotonlardan oluşuyor Ve ışık girişimlerde yaptığına göre dalgadır

ELSA – Işık hem parçacık hem dalga… Benim anlayacağım şekilde örnek versen Einstein Şöyle gözümde canlansın

EINSTEIN – Koyun sürüsünü düşün Elsa Tek tek parçacıklar halindedirler ama, birbirlerine bağlı olarak yaşarlar Yani gidecekleri yere hep birlikte giderler Yolda hiçbirisi kaybolmaz Söz gelimi Dünya’dan Ay’a bir lazer demeti gönderildiğinde böyle olur Doğası gereği Yönelimcilerdir Ayrıca ışık boşlukta yayılır Ve hızı evrenseldir Hiçbir cisim yada fiziksel olay ışık hızından daha büyük bir hızla yayılamaz

ELSA – (Anlamış gibi) Aslan kocacığım! Işığı koyun sürüsüne benzetiyor Ve Nobel Fizik Ödülü’nü alıyor (Alkışlar)

LEO – Sen gene anlamamışsın Elsa Einstein ışığın yapısını, teknolojide kullanıma yardımcı olabilecek biçimde açıklıyor Örneğin televizyonun geliştirilmesi, kapıların otomatik olarak açılmasını sağlayan elektrik göz, ışık teknolojisinin ürünleridir

ELSA – Ha öyle mi Tamam öyleyse

LEO – Elbette çok iyi Einstein! Bu ışık teorinden yola çıkarak atomu da açıklıyorsun Işıktaki enerji sayesinde atomun parçalanabileceğini…

EINSTEIN – (Gülerek sözü alır) Evet, atomu da kurtlara benzetiyorum Elsa’nın anlaması için Yalnız ve zalim olan kurtlar Aynı durumda birden fazlası bulunmayan; elektronlar, protonlar, nötronlar ve temel tanecikler Aralarında koyun alışverişiyle kurt topluluğu Nükleonlar ve elektronlar İşte bu e=mc² formülümle kütle, enerji ve ışık hızı arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyorum Madde katılaşmış bir enerjdirEğer madde herhangi bir şekilde enerjiye dönüştürülürse, küçücük bir kütlenin oldukça etkili miktarda enerji ortaya çıkaracağını ifade ediyorum

LEO – (Elsa’ya) Einstein ünlü bir fizikçi artık (Einstein’a) Ödül olarak verilen parayı nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsun?

EINSTEIN – Milevya’ya, ilk karıma göndereceğim Söz vermiştim ona, bir gün para kazanır…

ELSA – (Einstein’ın sözünü keserek kalkar) Birer kahve içsek hiç de fena olmaz (Çıkar)

EINSTEIN – (Leo’ya) Buzdolabından haber var mı?

LEO – AEG Araştırma Enstitüsü beğenmiş ama, patent vermiyor Biliyorsun İkinci Dünya Savaşı… Dünya ekonomik ve siyasi bir kriz yaşıyor

EINSTEIN – Evet

LEO – (Alçak sesle) Biliyor musun? Adolf Hitler öldürülmen için yirmi bin mark ödül koymuş!

EINSTEIN – (Kendi kendine) Bu kadar değerli olduğumu bilmiyordum (Leo’ya) Neden peki?

LEO – (Alçak sesle) Neden olacak Birincisi silahlanmaya karşı her gün bir yerlerde konferans veriyorsun İkincisi Siyonizme büyük destek veriyorsun Yahudileri destekliyorsun

(Işıklar kararır Sahnenin sağ ve sol tarafındaki bir kürsüde Hitler güya halkına bir konuşma yapmaktadır)

HİTLER – (İzleyicilere bir süre bakar Sol eli kemerinde, sağ elini ileriye doğru uzatır) Üstün Alman ırkı! Amacımız, Alman olmayan bütün ırkları ortadan kaldırmak! Özellikle de yahudileri Einstein’da bir Yahudi’dir Gereğinin yapılması… (İzleyicileri süzer) Üstün Alman ırkı dünyada bin yıl hüküm sürecektir İlk hedefimiz bin yıl! (Alkışlarla kürsüden iner Çıkar)

(Sahne aydınlanır Einstein ve Elsa kahve içmektedirler)

EINSTEIN – (Masada kahveden bir yudum alır) Eline sağlık Elsa

ELSA – Afiyet olsun (Kapı vurulur Leo girer Oldukça heyecenlı)

Alıntı Yaparak Cevapla