10-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Albert Eistein Skeç Tiyotro Metni
EINSTEIN – ( Sözünü keser ) Astronot olan ikiz geri döndüğünde diğerinden daha gençtir
ELSA – Neden?
EINSTEIN – Bulunduğu yerde kalan ikiz “normal” zamanı yaşarken, uzaydaki ikizin zamanı yolculuğu boyunca yavaş ilerlemiştir ( Elsa'nın elindeki dergiyi alır Gururla bakar, kapatır Önündeki kağıtlara eğilir, çalışmaya koyulur )
ELSA – ( Ayağa kalkar ) Kuzen! Benim eve gelsene ( Çantasından minik bir makas çıkarır )
EINSTEIN – Niçin Elsa?
ELSA – Baksana yaşadığın yere kuzen Sağlığın bozulacak ( Einstein'ın arkasında diz üstü çöker Saçlarını kesmeye başlar Bu arada Einstein'ın yazdığı kağıdı dolmuştur Bakınırken Elsa'nın çantası gözüne ilişir Formülü çantanın üzerine yazar Bu arada Elsa boynunu kırarak Einstein'ın saçlarına bakar ) Eveet, çok güzel oldu ( Çantasını aranır Einstein üzerine yazı yazmaktadır, çeker alır ) Kalk kuzen! ( Elinden tutar ) Hadi bize gidiyoruz! Ben sana bakarım
EINSTEIN – Bir saniye Elsa ( Elindeki kağıda bakar ) Şey, çanta nerede? Az önce bir formül yazmıştım üzerine ( Çantayı almaya çalışır )
ELSA – ( Çantasını çeker ) Olmaz kuzen! Çantamı karalamana izin veremem
EINSTEIN – Lütfen Elsa Ufak bir şey ekleyeceğim
ELSA – ( Çantasına iyice sarılır ) Hayır!
EINSTEIN – ( Bir hamleyle Elsa'nın eteğini tutar ) Ne olur dur, kıpırdama!
ELSA – ( Geri sıçrar ) Ne yapıyorsun?
EINSTEIN – ( Formülü Elsa'nın eteğine yazar ) Oldu işte
ELSA – ( Bağırarak ) Yeni aldığım elbiseme!
EINSTEIN – ( Duymazdan gelir Elsa'nın koluna girer ) Hadi gidelim Ha sakın unutma Evde çantanı ve elbiseni bana vereceksin
ELSA – (Gülerek) Tamam tamam (Çıkarlar )
Sahne 2:
Elsa'nın evi Odada masa, koltuklar, kitaplık vardır Einstein masada oturmuş, gazete okumaktadır Masanın üzerinde Einstein'ın çalışma kağıtları ve kitapları vardır Ayrıca Eintein, derli toplu görünmektedir Elsa koltukta oturmuş, dikiş dikmektedir Kapı çalınır, Elsa açar Gelen Leo'dur )
LEO – Merhaba Elsa
ELSA – Buyurun, hoş geldiniz (Yerine oturur )
EINSTEIN – (Ayağa kalkar, elini uzatır ) Hoş geldin dostum, nasılsın?
LEO – (Einstein'ın elini sıkar, koltuğa oturur ) Teşekkür ederim, sen nasılsın? Üzgün görünüyorsun?
EINSTEIN – (Elindeki gazeteyi gösterir Üzgün) Yedi çocuklu bir aile, buzdolabından sızan zehirli gazların etkisiyle uyurken ölmüşler (Gazeteyi Leo'ya uzatır Leo üzgün bakar ) Bunu önlemenin bir yolu olmalı
ELSA – (Ayağa kalkar ) Kahve ister misiniz?
EINSTEIN – Teşekkürler Elsa İyi olur (Elsa çıkar )
LEO – Elsa'yla evlendiniz değil mi?
EINSTEIN – Evet evlendik Leo, istersen şu laboratuara gidip buzdolabı üzerinde biraz çalışalım (Işıklar kararır )
(Einstein ve Leo'nun önünde bir buzdolabı vardır Çalışmaktan kan ter içinde kalmışlardır )
EINSTEIN – (Buzdolabının arkasından) Tamam Leo, büyük vidayı ver (Vidayı takar ) Şimdi küçük vidayı ver (Alır,takar ) Şu kabloyu bağlar mısın lütfen (Leo'da buzdolabının arkasına girer İşte oldu Bundan sonra pompadan zehirli gaz sızsın da görelim Çalıştır bakalım Leo (Buzdolabının arkasından çıkar )
LEO – (Fişi takar,elini düğmeye götürür ) Umarım korktuğumuz başımıza gelmez Çalıştırıyorum
EINSTEIN – Çalıştır Leo düğmeye basar Buzdolabından çakal ulumasına benzer ses çıkar Einstein ve Leo şaşkın kulaklarını tıkarlar )
EINSTEIN – Leo, tanrı aşkına Leo, kapat şunu!
(Işıklar karar)
(Einstein masa başında çalışmaktadır Leo heyecanla girer )
LEO – Einstein! Sevgili meslektaşım, kutlarım! (Elini sıkar ) Nobel Fizik Ödülü almışsın!
EINSTEIN – (Elini sıkarken, gülümseyerek) Evet öyle Teşekkür ederim
ELSA – (Girmiştir ) Hoş geldin Leo Bunu kutlamak gerekir Ama ben Einstein'ın niçin ödül aldığını hala anlamış değilim
LEO – (Oturur Einstein'e) Elsa'ya açıklamadın mı?
EINSTEIN – (Elsa'ya) Benden önceki fizikçiler ışığın parçacık mı, dalga mı olduğuna karar verememişlerdi Ama ben diyorum ki, ışık parçacıklardan yani fotonlardan oluşuyor Ve ışık girişimlerde yaptığına göre dalgadır
ELSA – Işık hem parçacık hem dalga  Benim anlayacağım şekilde örnek versen Einstein Şöyle gözümde canlansın
EINSTEIN – Koyun sürüsünü düşün Elsa Tek tek parçacıklar halindedirler ama, birbirlerine bağlı olarak yaşarlar Yani gidecekleri yere hep birlikte giderler Yolda hiçbirisi kaybolmaz Söz gelimi Dünya'dan Ay'a bir lazer demeti gönderildiğinde böyle olur Doğası gereği Yönelimcilerdir Ayrıca ışık boşlukta yayılır Ve hızı evrenseldir Hiçbir cisim yada fiziksel olay ışık hızından daha büyük bir hızla yayılamaz
ELSA – (Anlamış gibi) Aslan kocacığım! Işığı koyun sürüsüne benzetiyor Ve Nobel Fizik Ödülü'nü alıyor (Alkışlar )
LEO – Sen gene anlamamışsın Elsa Einstein ışığın yapısını, teknolojide kullanıma yardımcı olabilecek biçimde açıklıyor Örneğin televizyonun geliştirilmesi, kapıların otomatik olarak açılmasını sağlayan elektrik göz, ışık teknolojisinin ürünleridir
|
|
|