10-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Albert Eistein Skeç Tiyotro Metni
ELSA – Ha öyle mi Tamam öyleyse
LEO – Elbette çok iyi Einstein! Bu ışık teorinden yola çıkarak atomu da açıklıyorsun Işıktaki enerji sayesinde atomun parçalanabileceğini 
EINSTEIN – (Gülerek sözü alır ) Evet, atomu da kurtlara benzetiyorum Elsa'nın anlaması için Yalnız ve zalim olan kurtlar Aynı durumda birden fazlası bulunmayan; elektronlar, protonlar, nötronlar ve temel tanecikler Aralarında koyun alışverişiyle kurt topluluğu Nükleonlar ve elektronlar İşte bu e=mc² formülümle kütle, enerji ve ışık hızı arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyorum Madde katılaşmış bir enerjdir Eğer madde herhangi bir şekilde enerjiye dönüştürülürse, küçücük bir kütlenin oldukça etkili miktarda enerji ortaya çıkaracağını ifade ediyorum
LEO – (Elsa'ya) Einstein ünlü bir fizikçi artık (Einstein'a) Ödül olarak verilen parayı nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsun?
EINSTEIN – Milevya'ya, ilk karıma göndereceğim Söz vermiştim ona, bir gün para kazanır 
ELSA – (Einstein'ın sözünü keserek kalkar ) Birer kahve içsek hiç de fena olmaz (Çıkar )
EINSTEIN – (Leo'ya) Buzdolabından haber var mı?
LEO – AEG Araştırma Enstitüsü beğenmiş ama, patent vermiyor Biliyorsun İkinci Dünya Savaşı  Dünya ekonomik ve siyasi bir kriz yaşıyor
EINSTEIN – Evet
LEO – (Alçak sesle ) Biliyor musun? Adolf Hitler öldürülmen için yirmi bin mark ödül koymuş!
EINSTEIN – (Kendi kendine) Bu kadar değerli olduğumu bilmiyordum (Leo'ya) Neden peki?
LEO – (Alçak sesle) Neden olacak Birincisi silahlanmaya karşı her gün bir yerlerde konferans veriyorsun İkincisi Siyonizme büyük destek veriyorsun Yahudileri destekliyorsun
(Işıklar kararır Sahnenin sağ ve sol tarafındaki bir kürsüde Hitler güya halkına bir konuşma yapmaktadır )
HİTLER – (İzleyicilere bir süre bakar Sol eli kemerinde, sağ elini ileriye doğru uzatır ) Üstün Alman ırkı! Amacımız, Alman olmayan bütün ırkları ortadan (bilgi yelpazesi net) kaldırmak! Özellikle de yahudileri Einstein'da bir Yahudi'dir Gereğinin yapılması  (İzleyicileri süzer ) Üstün Alman ırkı dünyada bin yıl hüküm sürecektir İlk hedefimiz bin yıl! (Alkışlarla kürsüden iner Çıkar )
(Sahne aydınlanır Einstein ve Elsa kahve içmektedirler )
EINSTEIN – (Masada kahveden bir yudum alır ) Eline sağlık Elsa
ELSA – Afiyet olsun (Kapı vurulur Leo girer Oldukça heyecenlı)
LEO – Einstein!
EINSTEIN – (Leo'ya doğru bir iki adım atar ) N'oldu Leo? Otur şöyle Lütfen sakin ol Elsa, sevgili meslektaşıma bir kahve getirir misin? (Elsa çıkar )
LEO – (Kendini koltuğa bırakmıştır ) Einstein! Almanya senin bulduğun e=mc² formülüne korkunç bir uygulama alanı bulmuş! Alman bilim adamları atomu parçalamışlar! Yakında akıl almaz güçlü bir bomba yapabilecekler!
EINSTEIN – (Eli ayağı titreyerek masaya yönelir ) Hayır olmaz! Olmamalı! Bu korkunç bir şey!!! (Kalem ve kağıt alır ) ABD Başkanı Roosevelt'e bu durumu bildireceğim (Sahne kararır )
(Hitler'in konuşma yaptığı kürsüde ABD Başkanı Roosevelt görülmektedir İzleyicileri süzer )
ROOSEVELT – Çok değerli bilim adamları! Ünlü Alman fizikçi Einstein'dan bir mektup aldım Hitler atom bombası yapıyormuş Bu duruma engel olmamı istiyor Mümkün değil  Rakiplerimiz bomba yaparken bizler boş duramayız Biz neden atom bombası yapmayalım Bunu sizden istiyorum Einstein gibi karşı çıkarsanız eğer  Bilin ki vatan hainisiniz!
(Sahne aydınlanır Einstein ayağa kalkar Sahne önüne gelir İzleyicilere)
EINSTEIN – Ben e=mc² formülünü insanlığın yararına kullanılsın diye bulmuştum Böyle olmasını hiç istemedim Atom bombasının yapılmasının yapılmasına, yaşadığım sürece karşı çıktım Evrenin yasalarını değiştirdim, insanları değiştiremedim
Gülten KARLI
|
|
|