10-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Adisyon Kağıtları 6 Kişilik Oyun
TÜRKAN – (Adam’ın gözlerinin içine bakar ) Bende içimden “işallah soba için çıra almayı unutmamıştır” diyorum (Aynanın karşısına geçer, saçını düzeltir ) İki ev ötemizde ki bakkaldan ekmeği alıp dönüncceye kadar aynada kendini düzeltiyorum
ADAM – Tahtadan yapılmış kapıyı, büyük demir anahtarlarla açıyor, aldığım şeyleri birinci basamağa bırakıyorum (gülümser ) Merdiven altında ki kümesten, taze yumurta bakıyorum
TÜRKAN – (Adam’ a yaklaşır ) İç kapıyı ben açıyorum sana Elindeki paketleri alıp, şöyle bir bakıveriyorum (seyirciye doğru yönelir ) İş gömleği için tursil istemiştim almışsın Patates, soğan, tahin helvası… köpeğimiz için kemikte var Çırayı da unutmamış (Adama yönelir ) Seni seviyorum, seni seviyorum
ADAM – Ağlamayı çok seven ıslak gözlerimle uzun uzun bakıp “beni özledin mi koca bebeğim” diyorum
TÜRKAN – (Adam’a sarılır ) Paltonun önünü aralayıp sarılıyorum, hasretle Sıcaklığına dostluğuna ihtiyacım var diye fısıldıyorum (Koşar adımlarla sahneden çıkar )
ADAM – (Maşayla sobayı kurcalar Pencerede ki çiçeklere su verip, yere uzanır )
TÜRKAN – (Dışardan sesi duyulur ) Varislerini dinlendir, bir iki yastık ayaklarının altına…
ADAM – (İskemlelerden birini ayağının altına koyar )
TÜRKAN – (Elinde tencereyle içeriye girer ) Yorgunluktan sobanın rehavetinden aç uyumana dayanamam Yemeği çok sevdiğini biliyorum (yemeği servis yapar ) Acıkınca gözün birşey görmez
ADAM – Ben dinlenirken, sevdiğim yemekleri diziyorsun soframıza (Masanın yanında ki iskemleye oturur Yemekleri yemeye başlar )
TÜRKAN – (Adamın yemek yemesini izler ) Karşısına oturup, iştahla yemeni seyrediyorum Bir anne gibi … ( Adam peçeteyle ağzını siler Türkan sofrayı toplamaya başlar Bu sırada Adam, Türkan’ın kolundan tutup yanına çeker Tek tek örgü yapıp topladığı saçlarını çözmeye başlar Elleri Türkan’ın saçlarına dolaşır Türkan gülmeye başlar Koşar adımlarla sobanın yanına gider )
TÜRKAN – (Güğümde ki sıcak suyu demliğe boşaltır ) Nerdeyse yanacakmış
ADAM – Fırfırlı basma geceliğini giysene Türkan
TÜRKAN – Hınzır… Açıklığı seversin bilirim
ADAM – Saçınıda bir iki tokayla topla, hani bir defa sıcaktan toplamıştın da hoşuma gitmişti…
TÜRKAN – Bardakları tepsiye dizip yanına geliyorum (Çıkar )
ADAM – (Dışarıya seslenir ) Birazda dostça konuşalım değil mi? (gülümser ) Günün nasıl geçtiğini anlatırsın bana… (Bir an için eline düdüğünü alır geri bırakır )
TÜRKAN – (Saçları yarı açık yarı toplu şekilde, üstünde fırfırlı basma elbisesiyle içeri girer ) Çenesiz, kaprisli kadınları sevmediğini biliyorum (Adamın elini tutar ) Ellerim ellerinde olsun, Konuşmasam da olur
ADAM – Bardaklar Türkan, bardakları unutmuşsun…
TÜRKAN – (Ayağa kalktığı sırada, adam kendine doğru çeker ) Çayımızı doldurmak için kalkıyorum…
ADAM – (Göz kırpar ) O da benim işim (Çıkar) (Türkan sobaya doğru ayaklarını uzatır Tam bu sırada, gözünde güneş gözlüğü, kulağında walkman, pantolonun çeşitli yerlerinde zincirler asılı olan Aytaç içeri girer Aytaç, Türkan’ı görmeden şarkı söyleyerek yavaş adımlarla sahneden çıkar Bu sırada Belinde Önlükle koşarak Bilge içeriye girer Pencereye yaklaşır Dışarı bakar )
BİLGE – Hay aksi yine kaçtı
TÜRKAN – Bilge…
BİLGE – (Türkan’ı görmez Dışarıya bakmaya devam eder Yüksek sesle) Aytaç! Aytaç! Gitti işte… (önlüğü çıkarır )
TÜRKAN – B ilge…
BİLGE – (Türkan’a doğru döner ) Efendim anne! (Güler ) Anne! Bu ne hal!
TÜRKAN – Şey! Sabah sabah nasıl olabilirim ki…
BİLGE – Anne senin saatten haberin yok galiba, saat 17 00 a geliyor Bahriye teyzenin konukları gelmek üzeredir Bu gece burda oğlunun nişanı var unutuun mu?
TÜRKAN – (Ayağa kalkar ) Nasılsa unuttum…
BİLGE – Üstelik saat altıda okulda olmam gerekiyor Oğlun da çekip gitti Güya baharatçıya gidecekti…
TÜRKAN – Bahriya teyzen geldi mi?
BİLGE – Geldi, ahçıya yardım ediyor (Annesine yaklaşır ) Yine o adamla konuşuyordun dimi?
TÜRKAN – (Saçlarını toplamaya çalışır ) Saçmalama Bilge… (kendi kendine) gidip üstümü değiştireyim (Bilgeye döner ) Gördün mü yoksa?
BİLGE – İnan ki anne, o adamı senden başka kimse göremez…
TÜRKAN – (Doğrularmışcasına başını sallar )
BİLGE - Burada babam…
TÜRKAN – Baban mı? Ne olmuş babana?
BİLGE – Hiç bir şey anne, hiç bir şey… (Elinde ki önlüğü iskemlenin üstüne atar ) Ben okula gidiyorum (çıkar )
TÜRKAN – Bilge…
(Eline cep telefonu, üstünde siyah takım elbisesiyle Bahri içeri girer Bahriyle adam aynı kişidir )
|
|
|