|
Prof. Dr. Sinsi
|
Amma Da Aldanmışız. 13 Kişilik Komedi Oyun
ALİ AĞA — Efendime söyliyeyim,bu oyun da böylece biter (Tavlayı kapar )
DERVİŞ AĞA — Ah Aliciğim,vallahi biliysin,bu oyun benim için kolaydıy ama suç hep zayda Kaç el bekledim duydum
MUHTAR — (Yan masaya dönüp) Ne oldu Derviş Ağa,yine oyunlar sende mi?Koç kaç oldu bu?
ALİ AĞA — Efendime söyliyeyim,Dervişcik yani,efendime söyliyeyim,dörde karşı sıfırdı,sonra efendime söyliyeyim yediye karşı yani bir oldu (Hoca ve Muhtar,sandalyelerini alıp bu tarafa yanaşırlar )
HOCA — Desene kahveler yine Derviş Ağadan,ha?
MUHTAR — (Kahveciye bağırır ) Hayri Ağa,hey Hayri Ağa…Sağar adam ne olacak?Sana diyorum Hayri Ağa…İşitmez Oğlum,ustana söyle gelsin Şu tavlayı da kaldır
ÇIRAK — (Yaklaşır ) Tavlayı mı? (Tavlayı alırken lokumu da almak ister )
HOCA — (Atılır ) Bak kerataya!Bırak bakalım o cennet taamı lokumu Burada tavla gürültüsünü lokumun hatırı için dinleriz (Lokumu ağzına atar ) Of,içim bayılıyordu açlıktan (Sakalına dökülen lokum unlarını eliyle temizler )
ÇIRAK — (Ustasının yanına gitmiştir Ekmeği yemekte olan kahveciyi itekler ) Haydi kalk,seni sesliyorlar
KAHVECİ — Dün akşam mı?Evet ne olacak üç tebeşirli çizdim
ÇIRAK — Değil usta,değil Muhtar emmi,seni çağırıyor
KAHVECİ — Evet,hep tebeşirli…Ne edeceğiz şu adamlarla?
ÇIRAK — (Kolundan tutarak) Gel usta,gel Muhtar seni, seslendi (Çekerek götürür )
KAHVECİ — Ne çekersin beni manda güder gibi?
MUHTAR — Gel sağarım,gel İçtiğimiz kahvelerin hepsi Derviş Ağadan Anladın mı?Hepsi Parti ona kaldı
KAHVECİ — Bizim parti mi?Ona lâf yok
MUHTAR — Hay Allah iyliğini versin Ne partisi?Onu da nerden çıkardın?
KAHVECİ — Yaa,ak koyun,kara koyun seçimlerde belli olacak Görürüz kim kazanacak
MUHTAR — Canım usta,dinle İçtiğimiz kahveler var ya?
KAHVECİ — İçtiğiniz,evet
ALİ AĞA — Bak dört tane
KAHVECİ — Evet,beş tane;ne olacak?
DERVİŞ AĞA — Dört,Hayri Ağa,dört
KAHVECİ — İşte kendi de diyorsun,beş…
MUHTAR — Canın cehenneme,haydi git,(Bağırır) onlar Derviş Ağadan (Kahveci,”beş”, “beş”, “beş” diye sayıklayarak gider )
HOCA — Vallâhi,bu sizin oyunuzdan bir şey anlamam,baklava hakkı için anlamam
ALİ AĞA — Yoo,efendime söyliyeyyim,yani,bunun lezzeti başka Başka,efendime söyliyeyim Başka lezzet…
HOCA — (Keser) Sus,sus günaha girersin “Lezzet” kelimesinin böyle şeyler için ağza almak günahtır Canım yemeklere,o tatlı ve mugatti taamlara karşı hakarettit bu (Ağzını şapırdatır ) Lezzet,evet lezzet…Nasılı tatlı lâfız değil mi?Lezzet,mülezzim,izaz hep aynı
MUHTAR — Yemek lafı açılmaya görsün,hemen başlarsın
DERVİŞ AĞA — Ya,sahih,demiyvey,hemen başlay 
HOCA — Bırakın anlatayım Lâfı bile hoştur Yemek vesselâm Dünyaya niçin geldin?Yemek için Demin bir nebze muhtara da anlattım ya
MUHTAR — Evet,yarıda kaldı
HOCA — 8Arada sırada geğirir,koca göbeğini okşar ) Akşam yemeğinde bizim köroğlu,erişte yaptı Hem de yoğurtlu…Yağ akıyor mübarekten Onu mideye indirdik,yanında hoşaf,arkadan,Hamdi Ağanın ölümüne yaptıkları helvayı sofraya koydular O da indi mideye Çal kaşığı,çal kaşığı Eh,göbek burnuma vardı Yatsı namazını kılarken…
DERVİŞ AĞA — Hoca efendi,”yatsı” dedin de aklıma geldi Şu yatsıyılayı niçin camide kılmayız cemaatle?
HOCA — Dur Allah’ını seversen,dur Baklava hakkı için,dur Muhabbetimiz tam revani gibi kıvamına gelmişti Ne kesersin?Böyle dersiniz de hiçbiriniz gelmiyverirsiniz Ha,dediğim gibi…Hay aksi şeytan şaşırttırdın beni,Derviş Ağa Evet yatsı namazını zor kıldım
ALİ AĞA — Efendime söyliyeyim,gözlerin yani,efendime söyliyeyim,ha kapandı,ha kapanacak
|