Prof. Dr. Sinsi
|
Amma Da Aldanmışız. 13 Kişilik Komedi Oyun
HOCA — Dur be, adam Evet,gözler,ha kapandı,ha kapanacak Eli kulağında,şöyle bir soyundum Kaşık düşmanı yatağı serivermişti Yastığa koyduğumu hatırlıyorum başımı İşte o kadar Baklava hakkı için doğru söylüyorum,hemen sızıvermişim
MUHTAR — (Eğlenerek) Sarhoş gibi…
HOCA — Neûzübillâh Baktım kapı çalınıyor ”Güm,güm!” diye…Uyandım
MUHTAR — İyi uyanabilmişsin Geçenlerde beni ava çağırırlarken kapıyı yarım saat dövmüşler de ben uyanmadım İyi geçti av…Tilki,hani kuyruğu alacalıydı ya,işte o…Önümde kıç kıç kaçı…
DERVİŞ AĞA — Şu tahsildaya veydiğin tilki mi?Sen onu vuymamışsın ki…Senin yanaşma vuymuş
MUHTAR — Yanaşma mı?Hadi canım,silâh bile alamaz eline
DERVİŞ AĞA — Öyle deme,muhtay,öyle deme…Ben biliyim onun avcılığını…Geçenleyde beyabey gitmiştik ya…
MUHTAR — Sen mi?
HOCA — Süphanâllah,on defa süphanâllah Canım,şimdi kim konuşuyordu?
MUHTAR ve DERVİŞ AĞA — Ben
HOCA — Sizden evvel?
MUHTAR ve DERVİŞ AĞA — Sen
HOCA — Öyleyse bırakın konuşayım;lâfı ağzıma tıkıyorsunuz
KAHVECİ — (Yerinden fırlayarak gelir ) Ne beni mi çağırdın,hoca efendi?
HOCA — Al sana Bir de sen eksiktin
KAHVECİ — Dört çay mı?Ha?
HOCA — Ey ümmeti Muhammet’in sağırı,seni kim çağırdı?Vallâhi çıldıracağım Hey Allah’ım,git,efendim git,çay filân istemiyoruz
KAHVECİ — Filcan mı?Filcanda çayı sen nerde gördün,hoca efendi?Ha?Çay mı?Ha?
HOCA — Hay batasın yerin dibine Git Allah’ım git,baklava hakkı için git
KAHVECİ— Baklva gibi mi olsun?Ha?Yandan şekerli içerdin ya?
ÇIRAK — (Atılır) Gel,gel,çay istemiyorlar
KAHVECİ — Yo,bir şey dediğim yok Çay isterler sonra cayarlar (Söylene söylene yerine oturur,gevelemeye devam eder )
HOCA — Ne baş belâsı bu böyle Yere batasıca Allah’ım
MUHTAR — (Fırsattan istifade ederek) Ha,tilkiden bahsediyorduk,şu alaca,kuyruktan Ne kuyruktu sen gördün,Aliciğim
ALİ AĞA — Efendime söyliyeyim Görmeye gördüm amma,efendime söyliyeyim,yani
öyle alaca filân değildi,efendime söy…
HOCA — Vallâhi çıldıracağım,bırakın anlatayım,canım Ne olacak hep aynı döl bunlar (Kızar ve sandalyede geriye döner ) Sakallıymış,hocaymış,hürmet yok,efendin Yok efendim,yok Ne bilirler Lâf anlatıyoruz…
ALİ AĞA — Ha,”lâf” dedin de aklıma geldi Efendime söyliyeyim,yâni efendime söyliyeyim,şu Arslan Ağanın bana ettiği doğru mu?Efendime söyliyeyeyim,tarlamı bilirsiniz,efendime söyliyeyim,taşı koyduk onun tarlayla benimki arasına Efendime söyliyeyim,sürmüş ta içerden,bir şey dedim de beni mahkemeye vermiş,efendime söyliyeyim…
HOCA — (Alayla) Efendime söyliyeyim,yâni,efendime söyliyeyim yâni Çıldıracağım yahu Durun anlatayım Ne demiş Hazreti Muhammet?Ne demiş bilir misiniz?Nerden bileceksiniz? (Yerinden fırlar,vaaz verir gibi) Ey Ümmeti Muhammet,senden gayri kişi lâ ederken sen dinle lâf etme,ancak, “İzâca… Neydi o?İzâca…unutturdunuz,vallâhi
MUHTAR — Hoca,bir şey deyiver,biz anlamayız
HOCA — Her ne ise…
ALİ AĞA — Efendime söyliyeyim,beni mahkemeye vermiş yani,efendime söyliyeyim
MUHTAR — (Hemen katılır acı acı) Benim köpek de çok fena hasta oldu İştahtan kesildi Ağzını bıçaklar açmıyor
HOCA — Bir taraftan karnım ağrıyor,bir taraftan sizin köpekleriniz,tarlalarınız Bırakın,lâfı ağzıma tıkamayın Karnım Akşamki hamur aşı yapıyor bu işi Epeyce de yedim Ha anlatıyordum Kapı “güm” “güm” diye vuruldu (Masaya vurur) Hemen kalktım
KAHVECİ — (Yerinden fırlar) Ha?Çay mı?Yeni demledim ya,yeni
HOCA — Hay Allah’ım Yine bu adam mı?Git,git,git haydi
KAHVECİ — Ha?
|