Prof. Dr. Sinsi
|
Amma Da Aldanmışız. 13 Kişilik Komedi Oyun
HOCA — “Git” diyorum (Bağırır ) Git,git
KAHVECİ — Hoca olacak,hem çağırır,hem de “git” der Taze demledim (Geçer oturur )
HOCA — (Nefes alır ) Nerde kaldık?Ey Yârabbi Evet kapı “güm” “güm” diye vuruldu (Yine elini vuracak olur,muhtar tutar ve kahveciyi gösterir )Baktım üzerim giyinik Hem de yenileri giymişim ”Vay” dedim kendi kendime ”Yenilerle yatmışım ” Kapıda bir palabıyık…Uşak kılıklı adam…”Ne istersin?” dedim ”Efendi sizi ziyafete çağırıyor ” dedi Ziyafet mi?Hemen fırladım A,a,a yollar tertemiz Koca koca saraylar
MUHTAR — Sonra?Rüya,vallâhi,rüya
HOCA — Bir konağa geldik Girdik içeri A,a,a Bir sofra,amma alafranga…”Geç,başa otur ”dediler,”Sen hocasın ” Geçtik kurulduk ”E,başlıyalım ”dediler ”Hemen”diye cevap
verdim Beni oraya götüren uşak kılıklı adam yanıma yaklaştı ”Çorbadan mı?” dedi ”Eee,tabii ” dedim ”Peki” dedi,”Hangi çorbadan istersiniz?” “Hangi çorbadan mı?”
Dur muhtar,sen kaç çeşit çorba bilirsin?
MUHTAR — Ben mi,hiç,sanki işte…Çok bilirim Sayayım (Oradakilerin hepsi parmaklarıyla kendi kendilerine saymaya başlarlar ) Bir pirinç çorbası,keklikle olur,tavşanlısı daha iyidir Sonra şehriye,tarhana…sonra?…Çok bilirim şimdi aklıma gelmiyor…
HOCA — Var mı daha bilen ?
ALİ AĞA — Efendime söyliyeyim,un çorbası yani
DERVİŞ AĞA — Tayhana çoybası Ama muhtay söyledi
HOCA — Yo bilemezsiniz,bilemezsiniz Bakın,o uşak kılıklı adam bana neler dedi (Hoca,bu ikili konuşmlaraı sesini değiştirerek belirtir ) “Hangi çorbadan istersiniz?” (Kaykılır ) “Hangileri var?” “Efendim,pirinç çorbası,şehriye çorbası,şehriye çorbası çeşit çeşittit,tel,gül,sümbül şehriye,sonra işkembe,düğün çorbası,midye çorbası,balık çorbası,sebze çorbası,terbiyeli terbiyesiz tavuk çorbası
MUHTAR — Ne çokmuş be?
DERVİŞ AĞA — Peki hoca,sen hangisini getiydin?
HOCA — Ben mi?Aşçıbaşına haber saldım Büyükçe bir tabağın,kâsenin yâni,içine hepsinden biraz koydurdum Seçemedim de onun için,sizim anlıyacağınız Ya Çorbayı içtik,şöyle sandaliyeye bir dayandım Kâseyi ittim Bizim uşak hemen yanaştı ”E hoca efendi,etlilerden?” “Etlilerden mi?Hangileri var?” “Vallâhi efendim,çeşitimiz azca…Sayayım ” Başladı saymaya ”Tas kebabı,tencere kebabı,orman kebabı,yoğurtlu kebap,çömlek kebabı,talâş kebabı,yufkalı kebap,döner kebabı,rende kebabı,şiş kebabı…”Baktım daha da sayacak, “Getir,dedim yoğurtlu bir döner Şöyle yağlı yağlı,bol biberli,üzerinde iki üç şiş ” Hemen getirdiler Çaldım kaşığı,çok yağlıymış be Hey sağar,bir su al gel Bu döner kebabı pek yağlı
MUHTAR — Hakikaten yağlı
DERVİŞ AĞA — Buynuma kokmaya başladı
ALİ AĞA — Efendime söyliyeyim,yalan da olsa dinliyoruz
HOCA — Baklava hakkı için lâfımı hiç kesmeyin,dinleyin Sıra böreklere geldi Bizim palabıyık yanaştı ”Böreklerden hangisini istersiniz?” “Hangileri var?” “Efendim,su böreği,puf böreği,fincan,midye,nemse,el böreği ” “Sigara böreğinden getir?” “Peynirli,sade,kıymalı,hangisinden olsun?” “Hangisinden mi?Üçünden de biraz biraz olsun ” “Yanına hoşaf,komposto,bir şey istemez misiniz?” “Komposto mu?Hangileri var?” “Çilek,al…” “Peki,yeter…çok koyun da getirin…” Börek geldi…Komposto da geldi
DERVİŞ AĞA — Hoca,mendilin vay mı?
HOCA — Baklava hakkı için lâfımı yarılama Arkadan tatlılar, “Efendim hangisini istersiniz? “Hangileri var?” “Efendim çeşidimiz az Hanım göbeği,tulumba,vezir parmağı,has lokma,saray lokma,bal lokma,samsa tatlısı,bohça tatlısı,Giresun tatlısı,revani,tel,ekmek kadayıfı,sonra sütlüler,en sonra,baklava… Aman getir Getir baklava Bir dersin iki dersin lüp,üç dersin,şup,dört dersin,şup…Sizin anlıyacağınız…ham hup,şaralop…
MUHTAR— Sonra?
HOCA — Sonra,bana bir torba altın Duaya başladım…(Duayı sessiz mırıldanır Sonra ellerini açıp yüksek sesle Allah ziyafet sahibinin kesesine bereket,bizim ağzımıza da daimî lezzet lütfeyleye…
HEPSİ — Amin,aminnnnn
MUHTAR — “Amin” dedik ama bir şey yiyemedik biz
ALİ AĞA — Efendime söyliyeyim,yani,bizim hoca delirmiş…Nerde bu ziyafet hoca,nerde?
DERVİŞ AĞA — Kim veymiş bu ziyafeti?Neyde?Ne zaman?
HOCA — Bilmiyorum
MUHTAR — Nasıl olur?
|