|
Prof. Dr. Sinsi
|
Amma Da Aldanmışız. 13 Kişilik Komedi Oyun
HOCA — Bir kişi,canım,bir kişi…Ne işler yaptı…Bilmediğimiz neler varmış…
MUHTAR — Her şeyi bırakın şu su meselesi az değil Topladı köylüyü,üç günün içinde suyun yarısını çevirdi o tarafa…Bunca ehalinin ekini kurtuldu…Bir daha sel olmaz…
(Onbaşı oflaya puflaya girer )
ONBAŞI — Selâmünaleyk…
HEPSİ — Ve aleyküm selâm,onbaşım
MUHTAR — İyi,çabuk döndün
ONBAŞI — Şey,kasabaya dün önleyin vardım…Şey yaptım,gezdim Alacakları aldım Şeyin siparişleri vardı,delikanlının Onları şey yaptım Defter,kalem,kâğıt,bir de şey,silgi…Bir de şey,neydi o muhtar,çınarın yanında söylemiştiniz
MUHTAR — Önlüklük…
ONBAŞI — Hah,tamam…Of çok şey yaptım…yoruldum…Sağır,bir kahve al gel bakalım…Size,şeyim var;havadisim…
MUHTAR — Ne havadisi yine…Gider gelir kara kara bir şeyler getirirsin…
HOCA — Kaymakam mı denişmiş yine?
MUHTAR — Kaymakam dedin de aklıma geldi…Gönderdiğim postu,tilki postunu almış mı?
HOCA — Hey,babana rahmet…Sabret anlatsın bakalım neymiş havadisi…
ONBAŞI — Bize gelecek şu malim yok muydu?Şu şey,ahlâksız malim…İşte o yok olmuş be…Kasabadan Buraya gidiyorum ” deye çıkmış,burada da yok,orada da yok…
MUHTAR — Buraya geleğim deye,çıkmış mı?
DERVİŞ AĞA — Peki,neyeye gitmiş?
ONBAŞI — Onu kim bilir?
DERVİŞ AĞA — Yâni yey yayılmış,oyaya giymiş…
ONBAŞI — Tam öyle…Geçenlerde şeye indiğim zaman kasabaya,işye o gün o ayrılmış…Maarif şeyine,memuruna söyledim de şaşırdı
MUHTAR — Bizim istida işini deyiverdin mi?
ONBAŞI — Dedim ya…”Biz hırsız,hem uğursuz o malimi istemeyiz,kaymakama pullu vereceğiz ” dedim Şey,dedi,iyi olurmuş…Ama adam olmadıktan kelli Ha,imza basacağız dedim…
MUHTAR — İmza deyince şaştı mı?
DERVİŞ AĞA — Doğru söyle;ne dedi?
ONBAŞI — Şaştı…”Siz şey basarsınız dedi…parmak…imza felan bilmezsiniz…”
ALİ AĞA — Sen ne dedin o zaman?
ONBAŞI — Elifbeleri gösterdim ”İşte,köye iletiyorum ” deyince,şey yaptı,şaşırdı…
DERVİŞ AĞA — Yaşa be,onbaşı;vay ol!
ONBAŞI — Bütün kasabada şu şeye,su işine şaşıyorlar ”Biz bildik bileli,deyorlar,sizin şeyde,köyde su baskını vardır ” Zor inandırdım
MUHTAR — Şaşarlar,şaşarlar…
ONBAŞI — Sonra şeye,uğradım,şunun ismini deyiver,şeye canım,ha,sıtma mücadeleye uğradım…Hemen ”Kinin verin!” deyince hekim şaşırdı…”Köyümüze ” dedim; “Haydi,dedi,sizin köy kinin içmez ” İmzalı şeyi gösterince,kâğıdı…Yarım okka kinin verdi ”Daha da gönderirim ” dedi…
HOCA — Bizim delikanlı için ne diyorlar oralarda?
ONBAŞI — Parmak ısırıyorlar…”Okutuyor ” deyorum;”Malimdir ” deyorlar,”Yok ” deyorum “Köprüyü onardı ” derken;”Mühendistir ” deyorlar ”Yok ” “Camiyi tamir etti ” “Öyleyse yapıcıdır ” “Değil ” “Peki?” “Arabalara çember taktı ” “Ha,anladık demircidir ” “Değil ” deyorum “Peki ” “Isıtmanın köküne kiprit suyu” derken, “Şey,diyorlar,doktor ” “Değil ” deye karşılıyorum…”Yeni yeni şeyler ektik,sebzeyi turfanda biz vereceği ” “Ha,anladık,ziraat malimi ” “DEĞİL ” “e,PEKİ,NEDİR?” diyorlar “Bilmiyorum…İş arayan garip bir kişi ” diyorum…Güldüler…Ben de onlara şey,şeyli bir lâf ettim,okkalı…Dedim ki: “Biz istediğimiz adamı bulduk,siz iki mum yakın da derdinize yanın ”
HEPSİ — Aferin,onbaşı
ONBAŞI — Jandarma komutanının yanına vardım “Şuraya şey at ” dedi…”İmza ”
Hiç” Elim ağrıyor,filan ” demedim,çakıştırdım şeyi,imzayı…
MUHTAR — Sen elifbayı bitirdin mi?
ONBAŞI — Bitirdim ya…Durun lâfım bitmedi,neydi o diteceğim?Tam dilimin ucunda Ha,şey gelecekmiş buraya,şey canım…Adını unuttum “Gönderdiğimiz malim gitmemiş git,rapor et ” diye birine,şeye telefon ettiler
MUHTAR — Kime?
DERVİŞ AĞA — Valiye mi?
ONBAŞI — Değil…Hey canına,yolda ta şuraya gelinceye kadar hep tekrarladım
MUHTAR — Ne dedin?
ONBAŞI — Ne mi dedim?Sayıklıyordum işte Hep “müfettiş,müfettiş” diyordum da,unutuverdim…Tam buraya gelince unuttum
MUHTAR ve DİĞERLERİ — (Gülerler )
MUHTAR — İlâhi onbaşı,tuhaf adamsın Allah cezanı vermesin,”müfettiş” diyorsun ya
ONBAŞI — Hah,tam buldun muhtar Evet,müfettiş gelecek…
HEPSİ — Müfettiş mi?
ONBAŞI — Evet,müfettiş gelecek ”Gönderdiğimiz öğretmen gelmedi mi?” deyecek ”Hayır ” O zaman bir rapor yazacak vilayete,altını imza ettirecek…
MUHTAR — Peki,o malimi ne ederler bulunca?
ONBAŞI — Ne mi ederler,şey yaparlar be,asarlar
(Sükût)
ALİ AĞA — Efendime söyliyeyim,aklıma bir şey geldi…Şu müfettiş geldiği zaman,”Biz o malimi istemiyoruz Burada bir delikanlımız var,onu malim yapalım ” diyelim
DERVİŞ AĞA — Diyelim,vallâhi yapaylay da
MUHTAR — Yapmazlar…
ONBAŞI — Onun şeyi yok,neydi o?
MUHTAR — Diploması yok…
HOCA — Diploma da ne olacak?Bak bu kadar işi beceriyor bu adam
ALİ AĞA — İşe bakmazlar,diploma gerek
KAHVECİ — (Yanaşır ) Çay mı?Ha,ne dediniz?
MUHTAR — Taze mi?
KAHVECİ — Çay mı?
HOCA — Süphanallah…Çay taze mi?
KAHVECİ — Çay mı?
HEPSİ — Çay…
|