Yalnız Mesajı Göster

Amma Da Aldanmışız. 13 Kişilik Komedi Oyun

Eski 10-24-2012   #12
Prof. Dr. Sinsi

Amma Da Aldanmışız. 13 Kişilik Komedi Oyun

HOCA — Bir kişi,canım,bir kişi…Ne işler yaptı…Bilmediğimiz neler varmış…

MUHTAR — Her şeyi bırakın şu su meselesi az değilTopladı köylüyü,üç günün içinde suyun yarısını çevirdi o tarafa…Bunca ehalinin ekini kurtuldu…Bir daha sel olmaz…

(Onbaşı oflaya puflaya girer)

ONBAŞI — Selâmünaleyk…

HEPSİ — Ve aleyküm selâm,onbaşım

MUHTAR — İyi,çabuk döndün

ONBAŞI — Şey,kasabaya dün önleyin vardım…Şey yaptım,gezdimAlacakları aldımŞeyin siparişleri vardı,delikanlınınOnları şey yaptımDefter,kalem,kâğıt,bir de şey,silgi…Bir de şey,neydi o muhtar,çınarın yanında söylemiştiniz

MUHTAR — Önlüklük…

ONBAŞI — Hah,tamam…Of çok şey yaptım…yoruldum…Sağır,bir kahve al gel bakalım…Size,şeyim var;havadisim…

MUHTAR — Ne havadisi yine…Gider gelir kara kara bir şeyler getirirsin…

HOCA — Kaymakam mı denişmiş yine?

MUHTAR — Kaymakam dedin de aklıma geldi…Gönderdiğim postu,tilki postunu almış mı?

HOCA — Hey,babana rahmet…Sabret anlatsın bakalım neymiş havadisi…

ONBAŞI — Bize gelecek şu malim yok muydu?Şu şey,ahlâksız malim…İşte o yok olmuş be…Kasabadan Buraya gidiyorum” deye çıkmış,burada da yok,orada da yok…

MUHTAR — Buraya geleğim deye,çıkmış mı?

DERVİŞ AĞA — Peki,neyeye gitmiş?

ONBAŞI — Onu kim bilir?

DERVİŞ AĞA — Yâni yey yayılmış,oyaya giymiş…

ONBAŞI — Tam öyle…Geçenlerde şeye indiğim zaman kasabaya,işye o gün o ayrılmış…Maarif şeyine,memuruna söyledim de şaşırdı

MUHTAR — Bizim istida işini deyiverdin mi?

ONBAŞI — Dedim ya…”Biz hırsız,hem uğursuz o malimi istemeyiz,kaymakama pullu vereceğiz” dedimŞey,dedi,iyi olurmuş…Ama adam olmadıktan kelliHa,imza basacağız dedim…

MUHTAR — İmza deyince şaştı mı?

DERVİŞ AĞA — Doğru söyle;ne dedi?

ONBAŞI — Şaştı…”Siz şey basarsınız dedi…parmak…imza felan bilmezsiniz…”

ALİ AĞA — Sen ne dedin o zaman?

ONBAŞI — Elifbeleri gösterdim”İşte,köye iletiyorum” deyince,şey yaptı,şaşırdı…

DERVİŞ AĞA — Yaşa be,onbaşı;vay ol!

ONBAŞI — Bütün kasabada şu şeye,su işine şaşıyorlar”Biz bildik bileli,deyorlar,sizin şeyde,köyde su baskını vardır” Zor inandırdım

MUHTAR — Şaşarlar,şaşarlar…

ONBAŞI — Sonra şeye,uğradım,şunun ismini deyiver,şeye canım,ha,sıtma mücadeleye uğradım…Hemen”Kinin verin!” deyince hekim şaşırdı…”Köyümüze” dedim; “Haydi,dedi,sizin köy kinin içmez” İmzalı şeyi gösterince,kâğıdı…Yarım okka kinin verdi”Daha da gönderirim” dedi…

HOCA — Bizim delikanlı için ne diyorlar oralarda?

ONBAŞI — Parmak ısırıyorlar…”Okutuyor” deyorum;”Malimdir” deyorlar,”Yok” deyorum “Köprüyü onardı” derken;”Mühendistir” deyorlar”Yok” “Camiyi tamir etti” “Öyleyse yapıcıdır” “Değil” “Peki?” “Arabalara çember taktı” “Ha,anladık demircidir” “Değil” deyorum “Peki” “Isıtmanın köküne kiprit suyu” derken, “Şey,diyorlar,doktor” “Değil” deye karşılıyorum…”Yeni yeni şeyler ektik,sebzeyi turfanda biz vereceği” “Ha,anladık,ziraat malimi” “DEĞİL” “e,PEKİ,NEDİR?” diyorlar “Bilmiyorum…İş arayan garip bir kişi” diyorum…Güldüler…Ben de onlara şey,şeyli bir lâf ettim,okkalı…Dedim ki: “Biz istediğimiz adamı bulduk,siz iki mum yakın da derdinize yanın

HEPSİ — Aferin,onbaşı

ONBAŞI — Jandarma komutanının yanına vardım “Şuraya şey at” dedi…”İmza

Hiç” Elim ağrıyor,filan” demedim,çakıştırdım şeyi,imzayı…

MUHTAR — Sen elifbayı bitirdin mi?

ONBAŞI — Bitirdim ya…Durun lâfım bitmedi,neydi o diteceğim?Tam dilimin ucundaHa,şey gelecekmiş buraya,şey canım…Adını unuttum “Gönderdiğimiz malim gitmemiş git,rapor et” diye birine,şeye telefon ettiler

MUHTAR — Kime?

DERVİŞ AĞA — Valiye mi?

ONBAŞI — Değil…Hey canına,yolda ta şuraya gelinceye kadar hep tekrarladım

MUHTAR — Ne dedin?

ONBAŞI — Ne mi dedim?Sayıklıyordum işteHep “müfettiş,müfettiş” diyordum da,unutuverdim…Tam buraya gelince unuttum

MUHTAR ve DİĞERLERİ — (Gülerler)

MUHTAR — İlâhi onbaşı,tuhaf adamsınAllah cezanı vermesin,”müfettiş” diyorsun ya

ONBAŞI — Hah,tam buldun muhtarEvet,müfettiş gelecek…

HEPSİ — Müfettiş mi?

ONBAŞI — Evet,müfettiş gelecek”Gönderdiğimiz öğretmen gelmedi mi?” deyecek”Hayır” O zaman bir rapor yazacak vilayete,altını imza ettirecek…

MUHTAR — Peki,o malimi ne ederler bulunca?

ONBAŞI — Ne mi ederler,şey yaparlar be,asarlar

(Sükût)

ALİ AĞA — Efendime söyliyeyim,aklıma bir şey geldi…Şu müfettiş geldiği zaman,”Biz o malimi istemiyoruzBurada bir delikanlımız var,onu malim yapalım” diyelim

DERVİŞ AĞA — Diyelim,vallâhi yapaylay da

MUHTAR — Yapmazlar…

ONBAŞI — Onun şeyi yok,neydi o?

MUHTAR — Diploması yok…

HOCA — Diploma da ne olacak?Bak bu kadar işi beceriyor bu adam

ALİ AĞA — İşe bakmazlar,diploma gerek

KAHVECİ — (Yanaşır) Çay mı?Ha,ne dediniz?

MUHTAR — Taze mi?

KAHVECİ — Çay mı?

HOCA — Süphanallah…Çay taze mi?

KAHVECİ — Çay mı?

HEPSİ — Çay…

Alıntı Yaparak Cevapla