Yalnız Mesajı Göster

Amma Da Aldanmışız. 13 Kişilik Komedi Oyun

Eski 10-24-2012   #14
Prof. Dr. Sinsi

Amma Da Aldanmışız. 13 Kişilik Komedi Oyun

MUHTAR — (Yabancıya) Niçin sustun?Bir şey söylemedin?Bilirsin,sen bizim akıl hocamızsınGeçen gün ava giderken,çulluk mu,keklik mi vurayım deye sana akıl danıştımO istidayı pullamakta geçe mi kaldık,ne dersin?

YABANCI — (Düşünceli) Yo,olmaz bir şeyDemek müfettiş gelecekmiş öyle mi?Kimmiş bu müfettiş?

ONBAŞI — Şu müfettiş…Hani var ya…Bu bölgeye bakarmış…Hani konuşurken hep eliyle işaret ederBoyna ellerini oynatırGeçenlerde,nerdeydi o,ha,kasabada belediye kahvesinde…bir köylüye bir şeyler anlatırdı…”Kalem” dedi,böyle yaptı…”Kitap” dedi,böyle yaptı…Hiç konuşmasa,neydi o,insan ne demek istediğini anlar…

YABANCI — Halit Bey bu

MUHTAR — Halit Bey mi?Evet,evet Halit Bey…(Sükût)

(Yabancı yavaş yavaş düşüncelerini atar)

HOCA —Ne oldu,delikanlı,memnun olmadın?Korkma,biz seni köyden salıvermeyizMemur filân gelince olur ya çekinirsin…

MUHTAR — Yok canım,niçin çekinsin?Köyün taşına sorsan,ondan memnundur…Benim köpek…

ALİ AĞA — Çobanlar bile,efendime söyliyeyim, “Bizim delikanlı” diyor da başka demiyor

DERVİŞ AĞA — Herkes sevey onu

ONBAŞI — (Gizlice hocaya) Açalım mı?

HOCA — (Gizli) Erken değil mi?

ONBAŞI — Şey,yo…

HOCA — Oğul,bak biz ne düşündük “Seni baş göz ediversek” diyoruzMektep köşelerinde tek başına oturmak iyi değildirEr kişiye bir hatun gerek

YABANCI — Beni mi evlendireceksiniz?

ONBAŞI — Seni ya…Hem de biliyor musun kiminle?Şeyle,neydi onun adı?Söyle…Muhtar neydi o?

MUHTAR — (Başını önüne eğer)

DERVİŞ AĞA — Muhtayın kızı Gülsüm’le…

YABANCI — Gülsüm’le mi?(Başını eğer)

HOCA — Her ikisi de başını eğdiİyi,çok iyi…Eh,muhtar,uzun etme gayri…Ziyafet sana düşer…Çil çil altınları çıkar gömüden…Şöyle okkalı bir düğün…Dernekli filân…Yemeklerini de iyi yapÇoktan beri etlisiyle,tuzlusuyla,tatlısıyla yemek yiyemedim

MUHTAR — Vallâhi,delikanlıyı beğenirim…fakat…

HOCA — Fakatı ne?

DERVİŞ AĞA — Bıyakın biyaz nazlansın

MUHTAR — Demem o deme değilBizimkinin,yani hanımın,aklını kurcalarmış bu meseleKıza açmış bir günAğzını yoklamışKız “Olmaz…” filân demiş,nihayet baklayı ağzından çıkarmış”Öğretmen olsaydı varırdım” Demiş,dayatmış…Kabahat bende değil…

HOCA — Malim mi istiyormuş?…Zamane kızı…

MUHTAR — Ben bilmem,bir şeycik de demem,anası öyle diyor

DERVİŞ AĞA — Ah,şu kadın milleti

HOCA — Demek bu iş olmayacakKız malim istiyormuş,nerden buluruz malimi…Bizim ziyafet suya düştü desenize…

DERVİŞ AĞA — Bu olmadı işte

ALİ AĞA — Efendime söyliyeyim,kızın lâfına bakmamalıOnları bırakırsan ya davulcuya,ya zurnacıya kaçar…

YABANCI — Ağalar,sizi kırmamak için bu işi kabul edebilirdim,fakat kız istemedikten sonra,bu işi bırakalımOlmayacak duaya amin denmez

(Ağlayarak Çocuk II girer)

ÇOCUK II — Kalem benimdi

YABANCI — Ne oldu,Ali?

ÇOCUK II — Ver kalemimi,kalem benim

MUHTAR — Ne oldu buna?

YABANCI — Kim bilir?Yine dövüşmüşlerdirSöyle,Ali

ÇOCUK II — Ahmet kalemimi aldı,istedim vermedi

YABANCI — Hangi Ahmet?

ÇOCUK II — Koca Ahmet…Sonra bana vurduVer kalemimi,kalem benim

YABANCI — (Çocuğun omzunu tutup) Haydi gidip bakalım

ÇOCUK II — Muhtar emmi, “J” nin üzerine nokta konur mu?

MUHTAR — Nokta mı?Şey,vallâhi…

ÇOCUK II — Akşam yolda sordun ya,öğrendin mi?

MUHTAR — (Kendi kendine) Bak yumurcuğa (Açık) Ha,Ali,öğrenmedim

YABANCI — Haydi Ali gidelimAğalar,ben biraz sonra gelirimSiz buradasınız değil mi?Şunlara bakayımBir vazife veriyorsun,şaşırıyorum,hemen bitiriyorlarSonra gelsin yaramazlık…

(Çocuk II ile çıkarlar)

HOCA — E,muhtar,demek yollarda çocuklara soruyorsun artık?

MUHTAR — Yok,şöyle imtihan için sordum

ONBAŞI — Fakat sen şey veremedin,cevap…Nasıl imtihan?

MUHTAR — Aman siz de…

MÜFETTİŞ — (Dışardan) Oğlum atı gezdir de öyle bağla…

MUHTAR — Bu kim?

Alıntı Yaparak Cevapla