Prof. Dr. Sinsi
|
Amma Da Aldanmışız. 13 Kişilik Komedi Oyun
MÜFETTİŞ — Ya sudan bahsediyorum Efendim,insanın dişleri zangır zan…
ALİ AĞA — (Hemen keser ) Efendime söyliyeyim İyisiniz inşallah…
MÜFETTİŞ — Hey Allah’ım,çok şükür Süphanallah…ne diyecektim?…
ONBAŞI — Müfettiş bey,afiyetesiniz,şey,inşallah?
MÜFETTİŞ — Afiyetim mi?Yerinde canım,yerinde…Üçten dokuza şart olsun,bırakın yakamı artık…
MUHTAR — Yo müfettiş bey,âdettir bizde bu Bir cigara içmez misin?
MÜFETTİŞ — Haydi içeyim,pek kullanmam da…Nefes darlığı yapar,efendim,bende…Yokuş filân çıkarken başlar bir tıkanıklık…(Nefes darlığı taklidi )
DERVİŞ AĞA — Müfettiş beg,biy cigaya mı?
MÜFETTİŞ — Sağol,mersi,aldım
DERVİŞ AĞA — Dayılıyım
MÜFETTİŞ — Haydi,hatırın için (Alır ) Şuraya takalım (Bir kulağına takar ) Ya,dediğim gibi tıkar gider
ONBAŞI — (Kalkar ) Yak bir sigaramı
MÜFETTİŞ — (Az alıngan) Yaktık ya Teşekkür
ONBAŞI — Şey şey ederim,darılırım
MÜFETTİŞ — Haydi bakalım,senin de hatırın kalmasın… (Alır ) Şunu da şuraya (Öteki kulağına takar ) Nefes darlığı çok kötü
ALİ AĞA — Efendime söyliyeyim,bir cigara içer misiniz?Buyrun yani
MÜFETTİŞ — (Çileden çıkmış) Vallâhi…Hey yarabbi,âdet,âdet…bu da âdet ha…(Alır ateş için ceplerini ararken,hepsi kibritleri yakıp uzatırlar )
HEPSİ — Yak,müfettiş bey
MUHTAR — Buyrun
DERVİŞ AĞA — Buyadan
ALİ AĞA — Yakar mısın?
MÜFETTİŞ — Tuhaf…Vallâhi tuhaf…Sizin bu köy âdetleriniz…
KAHVECİ — (Elinde maşa ve ucunda ateşle gözükür ) Yakacak mısın?
MÜFETTİŞ — Yaktım,sağol…
KAHVECİ — Ha,sonra mı?Yakacak mısın?
MÜFETTİŞ — Yanıyor
KAHVECİ — Ateş mi?İşte
MÜFETTİŞ — (Yerinden fırlar ve kahvecinin yüzüne üfürür Bak…ya…nı…yor
KAHVECİ — Peki yakma Ne bağırıyorsun?Karşında sağır mı var?
MÜFETTİŞ — (Oturur ) Ne misafirperverlik (Sükût) Niçin geldiğimi biliyorsunuz ”Malim gelmemiş de onu rapor et ” diye telefon ettiler bana Öteki köydeydim,karakoldan istediler Sonra,bir de bir istida mı,ne pullamışsınız (Pul yapıştırma taklidi) İmza da ettiniz mi? (İmza taklidi)
MUHTAR — Demek bunun için geldiniz?
MÜFETTİŞ — Öyle ya…Gelmeme sebep hem raporu yazmak,hem de sizin dilekçeyi soruşturmak Köy bu düşüncede mi?
MUHTAR — Vallâhi müfettiş beg,biz istemiyoruz bu malimi Çünkü…
MÜFETTİŞ — Çünkü?
MUHTAR — Bu köyden gitme ahlâksızım biridir
HOCA — Onun ne adam olduğunu biliyorlar hep
MÜFETTİŞ — Yok,bildiğiniz gibi değildir
HOCA — Biliriz bu yeni yetişme öğretmenleri On para etmezler Onların okuttuğu elifbe elifbe olmuyor da başka şey oluyor
ALİ AĞA —Sonra efendime söyliyeyim,biz köyümüze uygun adam bulduk Efendime söyliyeyim,çok çalışkan,bilgili,ahlâklı bir delikanlı…
ONBAŞI — Ya,ya…Neydi o,şey…köyümüzü onardı…Bak çocuklar,şeyde,mektepte okuyor
MÜFETTİŞ — Sahih,bütün köyler ağızlarının suyunu şöyle akıtarak,hep bu köyü anlatıyorlar “Şöyle iyi,böyle iyi ” diyorlar…Sonra da ağızlarından delikanlıyı düşürmüyorlar
MUHTAR — Benim av köpeğimi de iyileştirdi Geçen günkü avda…delikanlıyla beraber gitmiştik…truv truv pır pır dökülüyor avlar
HOCA — (Keser ) Fazla lâfa ne hacet…Bir muallimin yaptığı her şeyi bu delikanlı yapıyor
DERVİŞ AĞA — Fazlasiyle…
HOCA — Malim o,doktor o…midemi iyi etti Mühendis,usta,demirci…Müfettiş beg,siz şu mektep işinden anlarsınız Bizim köylere malim verecekseniz,bu delikanlı gibi malim yetiştirin de verin Delikanlıyı örnek tutun
ALİ AĞA — Efendime söyliyeyim,müfettiş bey,sen bilirsin,şunu bize malim yapıver Hem hayırlı bir iş de var Efendime söyliyeyim,muhtarın kızı Gülsüm…
MÜFETTİŞ — Anladım…Fakat nasıl olur?O mektep medrese mezunu değil…Diploması yok
MUHTAR — Çok şey biliyor,mal meydanda Senin mektebinden kapı kadar diploması olan bunları bilmez,değil mi?
ONBAŞI — Müfettiş beg haklı…Yapamaz onu,şey,malim…Sonra adamın elini şey yapıp bağlayıp atarlar dam altına…
MUHTAR — Peki,netsek şu gelecek adamı?
|