Yalnız Mesajı Göster

Vatan Sağ Olsun Skeç, Vatan Sağ Olsun Tiyatro Metni

Eski 10-24-2012   #9
Prof. Dr. Sinsi

Vatan Sağ Olsun Skeç, Vatan Sağ Olsun Tiyatro Metni

SES — Ayşe kadın ve Fatma tüm düşman askerlerini havya uçururken, sağ kalanlar da çeşitli yönlere kaçarak, köyü terke-derler Bu arada, Yunan askerlerinin elinden kurtulan Osman Ağa da Kocabaş köyüne ulaşmayı başarır Köyde tutsak bulunan iki kadını kurtarmak ve düşmanı yok etmek amacıyla bir müfreze hareket eder Köye geldiklerinde ise ceset yığınlarıyla (bilgi yelpazesinet) karşılaşırlar Köyde canlı olarak Ayşe kadın ve Fatma'yı bulurlar Türk askerleri iki kadının kahramanca davranışları karşısında kıvanç duyarlar ve durumu Mustafa Kemal Paşa'ya ileteceklerini söyleyerek köyü teslim alırlar Aradan aylar geçer Mustafa Kemal ve onun kahraman ordusunun savaşı kazandığı tüm ülkede duyulur Bu arada, ülkeyi işgale gelen tüm işgalci kuvvetler Türkiye'den atılırlar Barış sonunda köyünde oturmakta olan Ayşe kadın askere giden iki oğlunun dönmesini beklemektedir)

(Işıklar yanar)

3 PERDE

AYŞE KADIN — (Odanın dekoru ilk şekline dönüşmüştür Masanın yerini divanlar almıştır Işıklar yandığında Ayşe kadın bir kenarda oturmaktadır Bu sırada kapı çalınır Ayşe kadın diz çöküp oturduğu yerden kalkar, kapıya doğru ilerler Kapıyı açar İçeriye muhtar ve ihtiyar heyetinden iki kişi ile eşleri girerler Ayşe kadın konuklarını karşılar) Hoş geldin muhtar Hoş geldiniz ağalar Siz de hoş geldiniz, (diyerek hepsinin ellerini sıkar)

MUHTAR — Hoş bulduk Ayşe kadın

DİĞERLERİ DE HEP BİR AĞIZDAN —

Hoş bulduk hoş bulduk hoş bulduk (diyerek divanlara otururlar)

AYŞE KADIN — (Merakla muhtara doğru bakarak) Bu zamansız ziyaretinizin sebebi nedir?

MUHTAR — (Sakalını sıvazlar) Şey (diye kekeler)

1 ÜYE — Halini hatırını sormak için geldik Ayşe kadın

AYŞE KADIN — Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz

2 ÜYE — Bu yıl tarlayı sürmeyi düşünmüyor musun Ayşe kadın?

AYŞE KADIN — Oğullarımın dönmesini bekliyorum Onlar Mustafa Kemal Pasa ile beraber dövüştüler Onun öncülüğünde savaştılar Onlar gelmeden işe başlamak istemiyorum

MUHTAR — (Kısa bir sessizlik olur Muhtar ve odada bulunanlar hepsi göz göze gelirler)

AYŞE KADIN — Ben size birer ayran hazırlayayım, (der ve salondan ayrılır)

MUHTAR — (Ayşe kadın ayran hazırlamak için odadan ayrılınca) Ne edip, nasıl anlatmalı bilmem ki Dilim bir türlü söylemeye varmıyor

1 ÜYE — Ben de sizin fikrinizdeyim muhtar

2 ÜYE — Bana kalırsa en iyisi sözü kadınlardan biri açsın

MUHTAR — Olmaz Bu iş kadın işi değil

2 ÜYE — O zaman en münasibi sizsiniz muhtar

1 ÜYE — Evet evet doğrusu da bu olur

MUHTARIN KARISI — Her işi muhtara yıkmayın Acı haberi Ayşe kadın duyduğunda, bir yerine bir şey olursa bunun vebali kimin boynuna olacak?

MUHTAR — Hanımın hakkı var

1 ÜYE — Fakat muhtar, bu görev size verildi Mustafa Kemal o madalyaları sizin takmanızı istedi

MUHTAR — (Çaresizlik içinde) İhtiyar heyetinin hakkı var hanım Bu işi benim yapmam gerek Böylece Mustafa Kemal Paşa'nın da isteği yerine gelmiş olacak Fakat söze nereden başlayacağımı bir türlü bilemiyorum

MUHTARIN KARISI — Susun içeri giriyor

AYŞE KADIN — (Elinde bir tepsi ve içinde ayranlarla içeriye girer Konuklarına ikram edip divana oturur) Böyle toplu halde gelişinizin bir sebebi olmalı

MUHTAR — (Ayağa kalkar ve Ayşe kadının önüne gelir) Var Ayşe kadın var Size Mustafa Kemal Paşa'dan haber getirdim Dilersen anlatayım

AYŞE KADIN — (O da ayağa kalkar) Dilemekte ne söz muhtar Onun için seve seve canımı bile veririm

MUHTAR — Bundan hiç kuşkumuz yok

AYŞE KADIN — Tez Gazi'den gelen haberi anlat

MUHTAR — (Sahnenin tam ortasına gelir ve yüzünü seyircilere döner) Ayşe kadın, eşin Karabıyık Mustafa Anafartalar'da Gazi'nin yanında çarpışırken şehit oldu Onun şehit olduğu haberini getirdiğimde, iki oğlunu bağrına basıp "vatan için" bu çocuklarımı da feda ederim demiştin

AYŞE KADIN — Dediğimi de yaptım Muhtar Sözümden dönmedim ki

MUHTAR — Biliyoruz Ayşe kadın biliyoruz (Muhtar odayı enine boyuna dolaşır Odada derin bir sessizlik olur Muhtar tekrar sahnenin ortasına gelir Yine yüzü seyircilere dönüktür) Ayşe kadın Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın size gönderdiği haber şu

AYŞE KADIN — İnsanı merak içinde bıraktın muhtar Çabuk söyle de biz de meraktan kurtulalım

MUHTAR — (Başından kasketini çıkarıp eline alır ve gururlu bir ifade takınır) Ayşe kadın büyük oğlun Karabıyık Mehmet ve kardeşi Ahmet, Sakarya'da düşmana karşı canla başla dövüşmüşler Düşmanın püskürtülmesinde çok önemli rol oynamışlar İşte bu nedenle de Gazi Mustafa Kemal Paşa bu iki kahraman askeri istiklâl madalyası ile ödüllendirmiş bulunuyor

AYŞE KADIN — Ne? Gazi oğullarımı istiklâl madalyasıyla mı ödüllendirmiş Peki ne zaman köye dönecekler?

MUHTAR — (Cebinden bazı kâğıtlar çıkarır Bu arada iki de istiklâl madalyası vardır elinde Yavaş yavaş Ayşe kadına döner) Ayşe Kadın oğullarının Mehmet ve Ahmet artık bir daha hiç geri gelmeyecekler Az önce de anlattığım gibi Sakarya'da düşmanla kahramanca savaşırken şehit düşmüşler

AYŞE KADIN — (Bitkin bir durumdadır Güçlükle sahnenin önüne, muhtarın yanına doğru ilerler Bu sırada odada bulunanların hepsi ayakta ve (bilgi yelpazesinet) Ayşe kadının yürüyüşünü izlemektedir Ayşe kadın muhtarın yanına gelince durur) Muhtar, Gazi'nin oğullanma gönderdikleri madalyaları görebilir miyim?

MUHTAR — Ayşe kadın, Gazi Mustafa Kemal Paşa bu madalyaları senin takmanı ister bunun için göndermiştir, (der ve madalyaların ikisini yan yana Ayşe kadının göğsüne takar)

AYŞE KADIN — (Madalyaları okşar) Bunlar benim Mehmet ve Ahmetim'dir Ölünceye kadar bunları taşımaktan gurur duyacağım

MUHTAR — En fazla senin kadar bizler de onlarla gurur duyacağız Onların kahramanlık destanlarını dilden dile anlatıp, sonsuza kadar yaşatacağız

AYŞE KADIN — Mehmedim ve Ahmedim şehit oldular Onlar bizlerin rahat olması için savaştılar Bu uğurda can verdiler Buna karşın hiç üzülmüyor, onlarla gurur duyuyorum Yeter ki VATAN SAĞOLSUN

Alıntı Yaparak Cevapla