Yalnız Mesajı Göster

Çanakkale Zaferini Anlatan Tiyatro Skeç Oyun

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

SİLAHINI VERMEYEN ŞEHİT

(Anlatıcı perdenin önüne gelir,perde kapalıdır Şu bilgileri verir ve çıkar):

ANLATICI : Çanakkale Savaşından yıllar sonra anıtlar yapmak üzere yollar açılmaktadırŞimdi Kanlı Sırt Kitabesinin olduğu yerde kazı yapılırken elinde tüfeği ile bir şehide rastlandıŞehit askerimiz elindeki silahı sımsıkı muhafaza etmektedir

( Ortada çuvallardan bir siper yapılmıştırAskerler siper kazmakta,yolu ölçmektedir3 asker ve üstteğmen sahnededirAskerler bir yandan da sohbet etmekte,üstteğmen yakınlarında oturmaktadır)

1ASKER: Çok değil bundan 50 sene önce buralarda ne fırtınalar kopuyorduBabalarımız,amcalarımız dedelerimiz Çanakkale'yi düşmana dar ettiler

IIASKER : 250000 cana mal oldu bu Dile kolay 250000 genç Benim amcam da Çanakkale gazisiydi

Neler anlatırdı neler!Uykusuz,yorgun geceler,aylarca ölümün nefesini ensesinde hissettiğ mücadelelerÇok

zorluklar çekmişler

IIIASKER: Üstte yok,başta yok Yarı tok aylarca cenk etmek kolay mı?

IIASKER: Dünyanın en çetin mücadelelerinden biri olmuşAmcamın yanında siperde tüm arkadaşları şehit olmuşO birkaç küçük yarayla kurtarmışÇok zor savaşmışOradan da Kurtuluş Savaşına katılmış,bir-

çok cephede savaşmışAma hiç şikayet etmedi,yıllarca süren zorlu savaşlardan Bir daha olsa bugün yine giderim,vatana her şeyim feda olsun derdi hep

1ASKER:Nerdeyse bahar geldi,şu soğuğa bakİçim üşüdü vallaYaman oluyor şu Çanakkale'nin ayazı da rüzgârı da

ÜSTTEĞMEN: Doğru söylersin askerÇanakkale'nin soğuğu ve ayazı meşhurdurBaharda bile dayanılmaz olur bazen Ama (bilgi yelpazesinet) Çanakkale Savaşları 1915 Mart'ından 1916 Ocak sonlarına kadar sürdü Kış ayazını da yedi Çanakkale'de savaşan kahramanlar Üzerlerindeki incecik elbiseleriyle hem düşmanla hem soğukla boğuştularDoğru söylersiniz çok çetin savaşlar oldu bizim bulunduğumuz şu yerlerde deAşağıdaki müzede havada birbirini vuran kurşunları görmediniz mi?Nasıl çetin savaşlar oldu-

ğunu varın siz düşünün

IIIASKER:Haklısınız komutanımBiz de gelmiş bahar ayında soğuktan şikayet ediyoruzAtalarımızın yaptığının yanında askerlik mi yapıyoruz biz?

ÜSTTEĞMEN: Öyle demeyinKendinize haksızlık edersinizŞu anda savaş çıksa can-ı gönülden katılma-yacak mısınız?

ASKERLER (Hep bir ağızdan): Seve seve komutanım

ÜSTTEĞMEN :Bakın siz de o yüce kahramanlar için çalışıyor,onlara lâyık anıtlar yapmak için uğraşıyor- sunuzKazma kürek günlerdir çalışıyoruzAma ne yapsak az onlar içinŞu metreyi getirin de şurayı ölçüp işaretleyelim ( IAsker,emredersiniz deyip metreyi getirirYan tarafta üstteğmenle I asker ölçüm yapmakta işaret koymaktadırDiğer iki asker de kazma kürek çalışmaya devam etmektedirİçeriye Çanak kale Gazisi Halil Emmi girer)

HALİL EMMİ: Selamün aleyküm komutanKolay gelsin

ÜSTTEĞMEN : Aleykümselam amca, hoşgeldin

HALİL EMMİ: Ben Çanakkale Gazisi Halilİntepe köyündenimDuydum ki şehitlerimize anıtlar yapılı yormuşDuydum geldim hemenBelki bir yardımım dokunur

ÜSTTEĞMEN : Sağol emmi Sen yapacağını yapmışşsın bu vatanaArtık sen dinlenOnu da biz gençler halledelim izninle

HALİL EMMİ : Olur mu komutan ?Daha elim kolum tutuyor Allah'a şükürHer Türk'ün ölene kadar vatana hizmeti devam eder (DuygulanırDuraklar İç geçirir)Çok arkadaşım,çok komutanım yanımda şehit olduAha şu aşağıda Edincikli Ahmet'le Yozgatlı İsmail ,tam yanımda şehit oldularKurşun beni sıyırıp geçti (İyice duygulanır) Ne yiğitti ikisi deOnlar için yapılacak anıtlarda izin ver de benim de emeğim bulunsun(ağlamaklıdır)

Alıntı Yaparak Cevapla