|  10-24-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Çanakkale Zaferini Anlatan Tiyatro Skeç Oyun 

Çanakkale Zaferini Anlatan Tiyatro Skeç Oyun

SİLAHINI VERMEYEN ŞEHİT

(Anlatıcı perdenin önüne gelir,perde kapalıdır
  Şu bilgileri verir ve çıkar): 
 ANLATICI : Çanakkale Savaşından yıllar sonra anıtlar yapmak üzere yollar açılmaktadır
  Şimdi Kanlı Sırt Kitabesinin olduğu yerde kazı yapılırken elinde tüfeği ile bir şehide rastlandı  Şehit askerimiz elindeki silahı sımsıkı muhafaza etmektedir  
 ( Ortada çuvallardan bir siper yapılmıştır
  Askerler siper kazmakta,yolu ölçmektedir  3 asker ve üstteğmen sahnededir  Askerler bir yandan da sohbet etmekte,üstteğmen yakınlarında oturmaktadır   ) 
 1
  ASKER: Çok değil bundan 50 sene önce buralarda ne fırtınalar kopuyordu  Babalarımız,amcalarımız dedelerimiz Çanakkale'yi düşmana dar ettiler  
 II
  ASKER : 250  000 cana mal oldu bu  Dile kolay 250  000 genç Benim amcam da Çanakkale gazisiydi  
 Neler anlatırdı neler!Uykusuz,yorgun geceler,aylarca ölümün nefesini ensesinde hissettiğ mücadeleler
  Çok 
 zorluklar çekmişler

III
  ASKER: Üstte yok,başta yok Yarı tok aylarca cenk etmek kolay mı? 
 II
  ASKER: Dünyanın en çetin mücadelelerinden biri olmuş  Amcamın yanında siperde tüm arkadaşları şehit olmuş  O birkaç küçük yarayla kurtarmış  Çok zor savaşmışOradan da Kurtuluş Savaşına katılmış,  bir- 
 çok cephede savaşmış
  Ama hiç şikayet etmedi,yıllarca süren zorlu savaşlardan Bir daha olsa bugün yine giderim,vatana her şeyim feda olsun derdi hep  
 1
  ASKER:Nerdeyse bahar geldi,şu soğuğa bak  İçim üşüdü valla  Yaman oluyor şu Çanakkale'nin ayazı da rüzgârı da   
 ÜSTTEĞMEN: Doğru söylersin asker
   Çanakkale'nin soğuğu ve ayazı meşhurdur  Baharda bile dayanılmaz olur bazen Ama (bilgi yelpazesi  net) Çanakkale Savaşları 1915 Mart'ından 1916 Ocak sonlarına kadar sürdü  Kış ayazını da yedi Çanakkale'de savaşan kahramanlar Üzerlerindeki incecik elbiseleriyle hem düşmanla hem soğukla boğuştular  Doğru söylersiniz çok çetin savaşlar oldu bizim bulunduğumuz şu yerlerde de   Aşağıdaki müzede havada birbirini vuran kurşunları görmediniz mi?Nasıl çetin savaşlar oldu- 
 ğunu varın siz düşünün

III
  ASKER:Haklısınız komutanım  Biz de gelmiş bahar ayında soğuktan şikayet ediyoruz  Atalarımızın yaptığının yanında askerlik mi yapıyoruz biz? 
 ÜSTTEĞMEN: Öyle demeyin
   Kendinize haksızlık edersiniz  Şu anda savaş çıksa can-ı gönülden katılma-yacak mısınız? 
 ASKERLER (Hep bir ağızdan): Seve seve komutanım

ÜSTTEĞMEN :Bakın siz de o yüce kahramanlar için çalışıyor,onlara lâyık anıtlar yapmak için uğraşıyor- sunuz
  Kazma kürek günlerdir çalışıyoruz  Ama ne yapsak az onlar için  Şu metreyi getirin de şurayı ölçüp işaretleyelim  ( I  Asker,emredersiniz deyip metreyi getirir  Yan tarafta üstteğmenle I   asker ölçüm yapmakta işaret koymaktadır  Diğer iki asker de kazma kürek çalışmaya devam etmektedir  İçeriye Çanak kale Gazisi Halil Emmi girer  ) 
 HALİL EMMİ: Selamün aleyküm komutan
  Kolay gelsin 
 ÜSTTEĞMEN : Aleykümselam amca, hoşgeldin

HALİL EMMİ: Ben Çanakkale Gazisi Halil
    İntepe köyündenim  Duydum ki şehitlerimize anıtlar yapılı yormuş  Duydum geldim hemen  Belki bir yardımım dokunur  
 ÜSTTEĞMEN : Sağol emmi
  Sen yapacağını yapmışşsın bu vatana   Artık sen dinlen  Onu da biz gençler halledelim izninle   
 HALİL EMMİ : Olur mu komutan ?Daha elim kolum tutuyor Allah'a şükür
   Her Türk'ün ölene kadar vatana hizmeti devam eder  (Duygulanır  Duraklar  İç geçirir  )Çok arkadaşım,çok komutanım yanımda şehit oldu  Aha şu aşağıda Edincikli Ahmet'le Yozgatlı İsmail ,tam yanımda şehit oldular  Kurşun beni sıyırıp geçti (İyice duygulanır  ) Ne yiğitti ikisi de   Onlar için yapılacak anıtlarda izin ver de benim de emeğim bulunsun  (ağlamaklıdır  ) 

| 
	|  |   |