10-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
6 Kişilik Piyes Örneği - 6 Kişilik Oyun
(FON)
Orhan:Off kapatın televizyonu Güzin,şu iğrençliklerden nefret ediyorum
Zişan: Sen mi,ben mi Orhan? Ne kadar müptezel bir nesil yetişmiş
Orhan: Bir de biz de Müslümanız demezler mi?
Güzin: Ne yapsınlar baba,onlarda öyle Müslüman
Orhan:Öyle Müslüman mı olur Güzin?
Güzin:Niye olmasın? Sadece günahkarlar Demez misiniz; “Günah Müslüman için ”
Orhan
Güzin:Öyle göründüklerine bakmamak lazım Belki kalpleri temizdir
Orhan: (Alaylı) Hıh her kalbi pisin en büyük özelliği kalbim temiz demesi
Güzin: Babacığım lütfen,inanmak zorundasınız Demiyor musunuz; “Müslüman Müslümanda hoşlanmadığı bir şey görürse hüsnü zan eder ” Müslüman’ım derlerse inanacağız Gördüğümüz,dışa yansıyan davranışlarını da hüsnü zanla hayra yoracağız
Zişan: O kadarda değil Güzin Hanım
Orhan: Kızım bunlar hem fısk içinde hem de övünerek günahlarını açığa çıkarıp günahlarının reklamını yapıyorlar Hiç Müslüman günahını açığa çıkarır mı?
Zişan: Aman Orhan,o kadar hassas olsalar öyle büyük günahları açıktan işlemezler zaten
Orhan: Onu Güzin Hanıma söyle Hüsnü zanmış Haya imandandır Hayası olmayanın imanı olmaz
Zişan:Abisi,onlar öyle görünüyor
Orhan: Hee he ablası   Neyse bunları bırakın hele Söz zandan açılmışken size anlatayım biraz
Güzin: Hep anlatıyorsunuz ya babacığım,hadi yine anlatın bakalım  Ama önce bir dakika,anneciğim size Güler’den haber vermeyi unuttum Esra’nın telefonu kursun lavabosunda bulunmuş Esra abdeste girdiğinde telefonunu orada unutmuş
Zişan: Çok sevindim Güler’in gözleri aydın Evet Orhan Bey,siz buyurun
(FİKRET GÜRÜLTÜYLE GİRER ODAYA)
Fikret:İyaaaayt,geçin karşıma  Akşam akşam oturmayın ya
Orhan Çok önemli bir meselede konuşuyoruz
Fikret:Bu daha önemli baba,kalkın hadi
Orhan: Dur ya Fikret,çok önemli dedim ya
Fikret: (Meraklı) Ne konuşuyordunuz?
Orhan: Hani biz öğrenmeyi severiz,sürekli yeni bilgiler edinmeye çalışırız Bir şey hakkında şüpheye düşersek araştırıp doğrusunu öğreniriz
Güzin: Hıı tamam,özetleyin lütfen baba,yani ilim ediniriz
Orhan: Ya her şey ilim olur mu?
Güzin: Aaa ya ne olur baba?
Orhan: Bilgi olur,malumat olur,zan olur
Fikret:İlim niye olmazmış? O zaman biz beşikten mezara kadar kilim mi dokuyoruz?
Orhan
Güzin:Zannetmem baba,bana kalırsa ilim
Orhan: O senin zannın,zaten zan ilimden bir şey ifade etmez
Fikret:Hadi baba,lütfen özetler misiniz? Benim dersim var
Orhan: Bitiyor Söyleyeceğim şey,ilim kesin olandır Yani mesela vahiy eksenli olan
Güzin:Aaa baba şimdi ben tıp ilmine vakıf olamam mı?
Orhan:Tıbbi bilgilerle,malumatlarla tahsil yapabilirsin ama biliyorsun,tıp bir zaman doğru dediğine bir zaman sonra yanlış (bilgi yelpazesi net) diyebiliyor
Güzin: Hıı anladım,yani vahyi öğreti Hz Adem’den bu güne değişmedi Onun için ilmin aslı odur
Orhan: Ya evet,tevhit esası üzerine bina edilmiştir
Fikret: Ben de sanıyorum ki herkes gittiği okulda ilim ediniyor
Orhan:O senin zannın Fikret,yani hüsnü zannın Zan ise ilimden bir şey ifade etmez Açık nass gerek
Fikret: Anladım,peki babacığım,şimdi bir sağ kroşe,aparkart,bir thaı kıck,bir mıdırı kıck arka arkaya çektiğim zaman,bunu gözle görüp,derinden acısını da duyduğunuz zaman,buna yine de zan diyebilir misiniz? Şimdi başlıyoruz derse   İyaaayt
(VURMA SESLERİ)
Güzin: (Telaşlı) Fikret dur,önce babam test etsin ilim mi zan mı?
Orhan: Allahu Ekber   
Güzin: (Gülerek) Fikret sanırım babam namazla meşgul Ders saatini ileriye alsak nasıl olur?
Fikret: Sanıyorum mesele yok,nasılsa ilimden değil Geç karşıma   Kaçma,kaçma,bak bak şu davul kıck bir al bakalım (KAPI ÇARPARAK KAPANIR) İyaaaayt        
|
|
|