Prof. Dr. Sinsi
|
Usta Tiyatro Metni, Usta Skeç
KAMBER – (Halil’i göstererek) buna da havadis Halil deyirik
AYDIN – Niye?
ALİ – Her şeyden haberi oluyor Ondan havadis diyoruz (Turan’ı göstererek) bu da Traş Turan Palavracının tekidir Bol bol atar
TURAN – Ne zaman attım ulan (üzerine yürür gibi yapar) Hoş geldin Aydın usta
AYDIN – Hoş buldum
MUHARREM – Hoş geldin
ALİ – Muharrem ağabey en büyüğümüzdür, üstelik evli ve üç de çocuğu var
AYDIN – Hoş buldum (Ali’ye döner) Senin adın ne?
ALİ – Ali, ama bana da Fırıldak diyorlar, güya çok üç kağıtçıymışım
AYDIN – Sevdim seni Ali, Her şeyi doğru söylediğinden hiç şüphem yok Arkadaşlar da seni sevdiğinden fırıldak diyorlardır
ALİ – Herkesin sevdiğine inanırım da, havadise asla Çok gıcıktır, hep üstüme gelir Bende terslemek zorunda kalıyorum Onun beni hiç sevmez
AYDIN – sana öyle geliyor, aslında seviyordur Senin de biraz daha saygı göstermen gerek çünkü o senin ağabeyin sayılır, ustandır Evet arkadaşlar, Tanıştığımıza memnun oldum Birlik ve beraberlik içinde çalışacağımızı ve anlaşacağımızı umut ediyorum Belki düşünüyorsunuz şimdi, patronun adamıdır, başımıza usta kesilecek diye Buranın sorumlusu olmam demek sizin başınıza usta kesilmem demek değildir Ben kimseye karışmam, karışmaya da hakkım yok Başkasının işi ve kendi çıkarlarım için işçi arkadaşlarımla kötü olamam Aramızda niyeti bozuk olanlar varsa hep birlikte onun da hakkından geliriz Birlik olup birlikte hareket etmeliyiz Aldığımızın karşılığını fazlasıyla vereceğimiz kesin, ama verdiğimiz emeğin karşılığını tam olarak almadığımızı biliyoruz Bunun için bir birimizi desteklemeliyiz Herkes tek başına bildiğini okursa birlik beraberlik bozulursa bu da patronların işine gelir Eğer birlik olmazsak patron istediğini istediği an işten çıkarır ve bu durumla hepimiz karşılaşabiliriz Hiç birimizin maddi durumu iyi değil Zaten iyi olsa çalışmayız Yani bir gün bile çalışmazsak, kendimizin, ailemizin durumu sarsılır Sıkıntılar yaşarız Ama birlik olursak hakkımız olan her şeyi patrondan alırız Bir güvenceye sahip olmak için anca beraber kanca beraber deyip çalışmalıyız Öyle değil mi? Patron şu an isterse sizi işten çıkarabilir mi? Çıkarır Belki diyeceksiniz çıkaramaz Çünkü biz çalışmazsak, o kazanamaz O zaman haklısınız Ama işçiler birlik olmazsa patron yeni birini bulduğunda canı istediğini çıkarır Kamber diyelim ki patron seni işten çıkardı, yeni iş buluncaya kadar ne yaparsın? Belki de ve para götüren yalnız sensin ailen de Sen Turan, senin durumun farklı mı olur? Muharrem, aynı şeyin senin başına geldiğini düşün, üstelik evlisin ve üç çocuğun var Ne olur onların hali? Ya sen Halil?
HALİL – Patron beni çıkarmaz
AYDIN – Sen öyle san Kim bilir neler vaat etti sana? Ve sende inandın Karşılığını almadan kim kime bir şey verir? Neyse Halil zamanla anlarsın Şunu unutmayın ki bizim durumumuzda nice Muharremler, Kamberler, Turanlar, Aliler, Haliller, Aydınlar var Birlikte hareket etmediğimiz zaman sonucu hep bizim zararımızadır Bunu önlemek için, çalışsak da beraber, kaytarsak da beraber olmalıyız Ben bir sigara alıp geliyorum (dışarı çıkar)
HALİL – Aklınca bizi kandıracak, yok şöyleymiş de yok böyleymiş de
MUHARREM – Söyledikleri yalan mı ulan?
TURAN – Vallahi çok doğru, benim aklıma yattı
KAMBER- Menimde ağlıma yattı, ne de yağşı deyirdi, sanki içimi oğudu
MUHARREM – Neler düşündüğümüzü ifade etti
KAMBER- Mene ele gelir ki, aydın usta her şeyi eyi bilir
TURAN – Öyle Ama aklımı kurcalayan bir şey var, bunları neden yapıyor? Bizleri bu kadar düşünmesine sebep nedir?
HALİL – Yahu bir çıkarı olmasa yapar mı? Bizimle birlik olup patrona karşı olduğumuzu gösterip, yerini sağlamlaştıracak Patron da onun işini beğeniyor
MUHARREM – Bana göre amacı o olamaz ,
TURAN – Ama Muharrem usta, Halil’in dediği gibi olabilir de, değil mi? (Aydın elinde sigara paketiyle içeri girer)
ALİ – Usta neden beni göndermedin ki?
AYDIN – Buna benim ne hakkım var? Kimse kimsenin hizmetçisi değil İşine hizmet edersin bana değil (hepsi şaşkın bir şekilde bir birinin yüzüne bakar) Ama Adil beyin verdiği paranın karşılığı olarak emeğini, hizmetini vereceksin Ben ya da bu, şu sana ne veriyoruz ki, karşılığında bir şey isteyelim? Bizim sana vereceğimiz tek şey işi öğretmek Karşılığını da sen yardım ederek vereceksin O da işyerinde olacak, işle ilgili olacak Onun için, kimsenin özel bir şeyini yapmak zorunda değilsin, kendin isteyerek yaparsan o başka
ALİ – Şimdi bütün söylediklerin doğru mu?
AYDIN – Tabi doğru Aksini söyleyecek olan varsa buyursun söylesin
ALİ – Onu sen bunlara anlat Döve döve yaptırırlar valla
AYDIN- Yok canım
KAMBER – Aydın usta
AYDIN – Efendim
KAMBER – (ötekilere bakarak) şeyyyy, yoğ bişe 
AYDIN – Söyle ne söyleyeceksen, çekiniyor musun yoksa? Baştan konuşalım her şeyi
KAMBER – (ötekilere bakarak) peki deyim Sen niye bele yapırsan?
AYDIN – Yani, senin bizimle birlik olmanda çıkarın nedir demek mi istiyorsun?
KAMBER – Heeeee
AYDIN – İyi ettin sormakla Anlatayım, bir arkadaşım vardı, evliydi, iki çocuğu vardı çoluk çocuğu için durup dinlenmeden, gece gündüz demeden hep çalışırdı Aynı yerde çalışıyorduk Bir gün karısını doktora götürdü diye işe gelemedi Ertesi gün patron işten çıkardı
ALİ – Siz ne yaptınız?
Aydın – Biz bir şey yapmadık Çünkü hepimiz patrona iyi görünmek için sadece işimizle ilgilenirdik Arkadaşımız sonra iş aradı, günlerce hatta haftalarca Bulamadı çoluk çocuğa ekmek alabilmek için evinde para eder ne varsa sattı
KAMBER – Boyyy  beçere uşağ 
AYDIN – Sonra bir süre hamallık yaptı, ama çocuklar gıdasızlıktan hasta düştü Hamallıktan kazandığını da doktorlara verdi Çocuğun biri öldü, bunun yüzünden karısı da hastalandı, kendisi de Böylece ailesine bakamayacak duruma düştü Karısı öteki çocuğunu alıp evi terketti Nereye gittiğini kimse bilmiyor hala
MUHARREM – Şimdi nerededir?
HALİL – Yoksa intihar mı etti
AYDIN – (Ağlayarak) şimdi akıl hastanesinde (bir süre sessizlik olur ve Aydın gözlerinin yaşını siler)
KAMBER – Yani (eliyle deli işareti yapar, Halil bunu görünce güler, Aydın Halil’e sertçe bakar, Halil ciddileşir)
AYDIN – İşte arkadaşlar, o günden beridir kendimi hep suçlu görüyorum, hiçbir şey yapamadığım için Şimdi de hiçbir işçi arkadaşımın bu duruma düşmemesi için uğraşacağım, elimden geldiğince İşte bunun için diyorum birlik olalım, o zaman kimse o duruma düşmez Benim nedenim, çıkarım budur (hepsi susar, Aydın herkese tek tek bakarak bir sigara yakar ve ötekilere de ikram eder) Anlaştık mı arkadaşlar? (hepsi onaylarcasına başlarını sallar) Öyleyse şimdi işimizin başına geçelim (saatine bakar) eyvah öğlen olmuş Artık yemekten sonra (çıkar)
MUHARREM – Bende çıkıyorum
KAMBER – Mende gelirem dur
TURAN – Beni de bekleyin (üçü birlikte iş önlüklerini çıkarıp sahneyi terk ederler)
MUHARREM – (çıkarken) Havadis sen gelmiyor musun?
ALİ – Yok, o patrona havadis anlatacak (hepsi gülerek çıkarlar, Halil kalır)
HALİL – (çıkanların yönüne bakarak) Şerefsizler, zibidiler (seyirciye dönerek) Hele şu Aydın denilen dürzüye ne demeli Ulan neyine güveniyorsun sen? Adil beylerle uğraşılır mı? Adamda tonlarca para var Her tarafın ateş olsa ne yazar? O geri zekalıları kandırabilirsin, ama ben yutar mıyım? Adil bey beni seviyor, nasıl karşısına geçerim? Üstelik bana neler yapacak neler, kendi işyerimi kurmama yardım edecek, evlendireceğini bile söyledi (Adil içeri girer, Halil, Adil ’in içeri girmesinden habersizdir) Bunu bir baba bile yapmaz, yapar mı?
ADİL – Yapmaz Halilciğim yapmaz (Halil hızla geri döner, utanarak başını önüne eğer)
|