| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Usta Tiyatro Metni, Usta Skeç 

KAMBER – (Halil’i göstererek) buna da havadis Halil deyirik

AYDIN – Niye?

ALİ – Her şeyden haberi oluyor
  Ondan havadis diyoruz  (Turan’ı göstererek) bu da Traş Turan  Palavracının tekidir  Bol bol atar 
 TURAN – Ne zaman attım ulan (üzerine yürür gibi yapar)
  Hoş geldin Aydın usta 
 AYDIN – Hoş buldum

MUHARREM – Hoş geldin

ALİ – Muharrem ağabey en büyüğümüzdür, üstelik evli ve üç de çocuğu var

AYDIN – Hoş buldum (Ali’ye döner) Senin adın ne?

ALİ – Ali, ama bana da Fırıldak diyorlar, güya çok üç kağıtçıymışım

AYDIN – Sevdim seni Ali,
  Her şeyi doğru söylediğinden hiç şüphem yok  Arkadaşlar da seni sevdiğinden fırıldak diyorlardır   
 ALİ – Herkesin sevdiğine inanırım da, havadise asla
  Çok gıcıktır, hep üstüme gelir  Bende terslemek zorunda kalıyorum  Onun beni hiç sevmez   
 AYDIN – sana öyle geliyor, aslında seviyordur
  Senin de biraz daha saygı göstermen gerek çünkü o senin ağabeyin sayılır, ustandır  Evet arkadaşlar, Tanıştığımıza memnun oldum  Birlik ve beraberlik içinde çalışacağımızı ve anlaşacağımızı umut ediyorum  Belki düşünüyorsunuz şimdi, patronun adamıdır, başımıza usta kesilecek diye  Buranın sorumlusu olmam demek sizin başınıza usta kesilmem demek değildir  Ben kimseye karışmam, karışmaya da hakkım yok  Başkasının işi ve kendi çıkarlarım için işçi arkadaşlarımla kötü olamam  Aramızda niyeti bozuk olanlar varsa hep birlikte onun da hakkından geliriz  Birlik olup birlikte hareket etmeliyiz  Aldığımızın karşılığını fazlasıyla vereceğimiz kesin, ama verdiğimiz emeğin karşılığını tam olarak almadığımızı biliyoruz  Bunun için bir birimizi desteklemeliyiz  Herkes tek başına bildiğini okursa birlik beraberlik bozulursa bu da patronların işine gelir  Eğer birlik olmazsak patron istediğini istediği an işten çıkarır ve bu durumla hepimiz karşılaşabiliriz  Hiç birimizin maddi durumu iyi değil  Zaten iyi olsa çalışmayız  Yani bir gün bile çalışmazsak, kendimizin, ailemizin durumu sarsılır  Sıkıntılar yaşarız  Ama birlik olursak hakkımız olan her şeyi patrondan alırız  Bir güvenceye sahip olmak için anca beraber kanca beraber deyip çalışmalıyız  Öyle değil mi? Patron şu an isterse sizi işten çıkarabilir mi? Çıkarır  Belki diyeceksiniz çıkaramaz  Çünkü biz çalışmazsak, o kazanamaz  O zaman haklısınız  Ama işçiler birlik olmazsa patron yeni birini bulduğunda canı istediğini çıkarır  Kamber diyelim ki patron seni işten çıkardı, yeni iş buluncaya kadar ne yaparsın? Belki de ve para götüren yalnız sensin ailen de  Sen Turan, senin durumun farklı mı olur? Muharrem, aynı şeyin senin başına geldiğini düşün, üstelik evlisin ve üç çocuğun var  Ne olur onların hali? Ya sen Halil? 
 HALİL – Patron beni çıkarmaz

AYDIN – Sen öyle san
  Kim bilir neler vaat etti sana? Ve sende inandın  Karşılığını almadan kim kime bir şey verir? Neyse Halil zamanla anlarsın  Şunu unutmayın ki bizim durumumuzda nice Muharremler, Kamberler, Turanlar, Aliler, Haliller, Aydınlar var  Birlikte hareket etmediğimiz zaman sonucu hep bizim zararımızadır  Bunu önlemek için, çalışsak da beraber, kaytarsak da beraber olmalıyız  Ben bir sigara alıp geliyorum (dışarı çıkar) 
 HALİL – Aklınca bizi kandıracak, yok şöyleymiş de yok böyleymiş de

MUHARREM – Söyledikleri yalan mı ulan?

TURAN – Vallahi çok doğru, benim aklıma yattı

KAMBER- Menimde ağlıma yattı, ne de yağşı deyirdi, sanki içimi oğudu

MUHARREM – Neler düşündüğümüzü ifade etti

KAMBER- Mene ele gelir ki, aydın usta her şeyi eyi bilir

TURAN – Öyle
  Ama aklımı kurcalayan bir şey var, bunları neden yapıyor? Bizleri bu kadar düşünmesine sebep nedir? 
 HALİL – Yahu bir çıkarı olmasa yapar mı? Bizimle birlik olup patrona karşı olduğumuzu gösterip, yerini sağlamlaştıracak
  Patron da onun işini beğeniyor   
 MUHARREM – Bana göre amacı o olamaz
  , 
 TURAN – Ama Muharrem usta, Halil’in dediği gibi olabilir de, değil mi? (Aydın elinde sigara paketiyle içeri girer)

ALİ – Usta neden beni göndermedin ki?

AYDIN – Buna benim ne hakkım var? Kimse kimsenin hizmetçisi değil
  İşine hizmet edersin bana değil  (hepsi şaşkın bir şekilde bir birinin yüzüne bakar)  Ama Adil beyin verdiği paranın karşılığı olarak emeğini, hizmetini vereceksin  Ben ya da bu, şu sana ne veriyoruz ki, karşılığında bir şey isteyelim? Bizim sana vereceğimiz tek şey işi öğretmek  Karşılığını da sen yardım ederek vereceksin  O da işyerinde olacak, işle ilgili olacak  Onun için, kimsenin özel bir şeyini yapmak zorunda değilsin, kendin isteyerek yaparsan o başka   
 ALİ – Şimdi bütün söylediklerin doğru mu?

AYDIN – Tabi doğru
  Aksini söyleyecek olan varsa buyursun söylesin   
 ALİ – Onu sen bunlara anlat
  Döve döve yaptırırlar valla   
 AYDIN- Yok canım

KAMBER – Aydın usta

AYDIN – Efendim

KAMBER – (ötekilere bakarak) şeyyyy, yoğ bişe

AYDIN – Söyle ne söyleyeceksen, çekiniyor musun yoksa? Baştan konuşalım her şeyi

KAMBER – (ötekilere bakarak) peki deyim
  Sen niye bele yapırsan? 
 AYDIN – Yani, senin bizimle birlik olmanda çıkarın nedir demek mi istiyorsun?

KAMBER – Heeeee

AYDIN – İyi ettin sormakla
  Anlatayım, bir arkadaşım vardı, evliydi, iki çocuğu vardı  çoluk çocuğu için durup dinlenmeden, gece gündüz demeden hep çalışırdı  Aynı yerde çalışıyorduk  Bir gün karısını doktora götürdü diye işe gelemedi  Ertesi gün patron işten çıkardı   
 ALİ – Siz ne yaptınız?

Aydın – Biz bir şey yapmadık
  Çünkü hepimiz patrona iyi görünmek için sadece işimizle ilgilenirdik  Arkadaşımız sonra iş aradı, günlerce hatta haftalarca   Bulamadı  çoluk çocuğa ekmek alabilmek için evinde para eder ne varsa sattı   
 KAMBER – Boyyy
    beçere uşağ     
 AYDIN – Sonra bir süre hamallık yaptı, ama çocuklar gıdasızlıktan hasta düştü
  Hamallıktan kazandığını da doktorlara verdi  Çocuğun biri öldü, bunun yüzünden karısı da hastalandı, kendisi de  Böylece ailesine bakamayacak duruma düştü  Karısı öteki çocuğunu alıp evi terketti  Nereye gittiğini kimse bilmiyor hala   
 MUHARREM – Şimdi nerededir?

HALİL – Yoksa intihar mı etti

AYDIN – (Ağlayarak) şimdi akıl hastanesinde (bir süre sessizlik olur ve Aydın gözlerinin yaşını siler)

KAMBER – Yani
  (eliyle deli işareti yapar, Halil bunu görünce güler, Aydın Halil’e sertçe bakar, Halil ciddileşir) 
 AYDIN – İşte arkadaşlar, o günden beridir kendimi hep suçlu görüyorum, hiçbir şey yapamadığım için
  Şimdi de hiçbir işçi arkadaşımın bu duruma düşmemesi için uğraşacağım, elimden geldiğince  İşte bunun için diyorum birlik olalım, o zaman kimse o duruma düşmez  Benim nedenim, çıkarım budur (hepsi susar, Aydın herkese tek tek bakarak bir sigara yakar ve ötekilere de ikram eder) Anlaştık mı arkadaşlar? (hepsi onaylarcasına başlarını sallar) Öyleyse şimdi işimizin başına geçelim (saatine bakar) eyvah öğlen olmuş  Artık yemekten sonra  (çıkar) 
 MUHARREM – Bende çıkıyorum

KAMBER – Mende gelirem dur

TURAN – Beni de bekleyin
  (üçü birlikte iş önlüklerini çıkarıp sahneyi terk ederler) 
 MUHARREM – (çıkarken) Havadis sen gelmiyor musun?

ALİ – Yok, o patrona havadis anlatacak (hepsi gülerek çıkarlar, Halil kalır)

HALİL – (çıkanların yönüne bakarak) Şerefsizler, zibidiler (seyirciye dönerek) Hele şu Aydın denilen dürzüye ne demeli
  Ulan neyine güveniyorsun sen? Adil beylerle uğraşılır mı? Adamda tonlarca para var  Her tarafın ateş olsa ne yazar? O geri zekalıları kandırabilirsin, ama ben yutar mıyım? Adil bey beni seviyor, nasıl karşısına geçerim? Üstelik bana neler yapacak neler, kendi işyerimi kurmama yardım edecek, evlendireceğini bile söyledi  (Adil içeri girer, Halil, Adil ’in içeri girmesinden habersizdir) Bunu bir baba bile yapmaz, yapar mı? 
 ADİL – Yapmaz Halilciğim yapmaz
  (Halil hızla geri döner, utanarak başını önüne eğer) 

|