Prof. Dr. Sinsi
|
Terbiye Tiyatro Oyunları, Terbiye Skeç
ZİL SESİ)
Fikret: (Heyecanla)Babam geldi,istediklerimi getirmiştir inşallah (AYAK SESİ)
(KAPI SESİ)
Orhan selamun aleyküm çocuklar
Güzin:Aleyküm selam
Fikret:Babacığım hoş geldin
Orhan:Hoş bulduk Hiç gözüme bakma Fikret,istediklerinin hepsini alamadım
Fikret: (İtirazcı)Babaa 
Orhan: (Yorgun)Oğlum,bir sürü şeyi bir arada istiyorsun,tek tek istesen neyse
Fikret:Ama babacığım  
Orhan:Ama Fikret’ciğim her şeyi ben alıyorum Artık büyüdün,bakkal, manav işlerini sen hallet, benim işim azalsın
Fikret:Ya,ben nasıl yapayım?
Orhan:Hıı  Ben yapmayınca, “Niye yapmadın?” Sana gelince, “Ben nasıl yapayım?”
Güzin dünya tersine döndü Babalar çocuklarına soracakken,çocuklar babalarına soruyorlar
Orhan:Yaa,bugün Zeki amcan da öyle söyledi Durun bir ellerimi yıkayayım
(FON)
Orhan:Mımm  Anneniz de nefis bir çorba yapıyor
Fikret:Biliyorum,yayla çorbası
Güzin:Baba,Zeki amca ne söyledi bugün?
Orhan:Torunlarından bahsetti Sürekli anneleriyle babalarıyla çekişip duruyorlarmış
Fikret sebep neymiş?
Orhanebebi,söz dinlememeleriymiş
Güzin dinlemez onlar, müthiş yaramazlar Bacak kadar boylarıyla sözlerini yürütüyorlar
Orhan:Bildiğin gibi değil Bu defa söz dinlemeyenler anne babalarıymış Çocuklar dedelerine şikayet ediyorlarmış,hiç bizim sözümüzü dinlemiyorlar diye  
Güzin dünya tersine dönüyor
Orhan:Evet eskiden babamız annemiz sorgulayacak diye korkardık Şimdi de çocuklarımız bizi sorgulayacak diye korkuyoruz
Fikret:Ya babaa  
Orhan:Valla doğru Fikret Eve gelirken, “Acaba bugün Fikret’in hangi isteğini unuttum?” diye endişeleniyorum
Fikret:Babacığım lütfen
Orhan:Şimdi “lütfen” deme Fikret Hadi söyle bakalım,sen hiç eve gelirken veya ben eve gelince “Acaba bugün bir yanlış yaptım mı ya da hangi (bilgi yelpazesi net) isteği unuttum?” diye korkuyor musun?
Güzin: (Gülerek) Aaa babaa, Fikret’ten bir şey isteyen mi var?
Orhan:İyi dedin Hiç istetmez bir şey kendisinden
Fikret:(Kızar)Abla n’oluyor?
Güzin:Yalan mı Fikret? Biraz önce annem yoğurt isteyince ne dedin?
Fikret:      
Güzin: (Şakacı)Ters ters bakma da,hadi,annem; “Limon yok ” deyince ne dedin onu söyle
Orhan:Ah kızım ah,dedin ya dünya tersine dönmüş
Güzin:Ama babacığım hani herkes tersine giderken, biz düz giderdik
Orhan doğrusun da kızım,ister istemez dengemiz bozuluyor,sendeliyoruz Bizimkisi akıntıya kürek çekmek Gerçi kürek çekmeye de razı olacağım ama terbiyemiz bozuluyor,ayıp oluyor
Güzin:Bence de Arkadaşım büyüklerin yanında ayaklarını üst üste atıp,daha olmazsa iki seksen uzanıyormuş Ayıp ettiğini söyledim Annesi de çok üzülüp ikaz ediyormuş
Orhan:Eee,vazgeçmiş mi peki?
Güzin:Ne gezer  “Günah mı canım,haram mı?” diyor
Orhan dedim ya kızım,terbiyemiz bozuluyor Yani bu şımarık nesil Rasulullah’ı karşısında bulsa, ona da dikelip “Ne var, sanki günah mı?” diyecek
Fehiman sonra da batılın karşısında selam duracak
Fikret:Vay vay,ablam da burada sessiz sessiz bizi dinliyormuş
Orhan:Gel kızım gel,dua edelim de Allah bizi korusun Zaaflarımızla, hatalarımızla büyük günahlara düşmeyelim
Fehiman:İnşallah babacığım Yoksa sonradan Allah’ın terbiye etmesi nefsimize ağır gelebilir
Güzin:Nasıl terbiye eder abla?
Fehiman:Çok çeşitli şekillerde olabilir Tebük Savaşı’na gitmeyen sahabeleri hatırlıyorum da  
Orhan:Allah bizi korusun,onların halleri içler acısı
Fehiman düşünsene Güzin, annem, babam, yakınlarımız, sevdiklerimiz bizimle konuşmuyor,yüz çeviriyor
Orhan:Hem de onlardan Rasulullah ve ashab yüz çeviriyor Ahirette kendileriyle haşrolmak için bunca çaba gösteriyoruz ki bizim mürebbimiz Rabbimiz,bu durumlara düşmeyelim de kademe kademe kemale ulaşalım diye bize yardım eder Tüm işaretler yollara dizilmiştir Yeter ki biz istifade edelim
Fehiman:Evet,terbiyenin amacı da budur,değil mi baba?
Orhan:Evet,kişiyi atıl olmaktan kurtarıp,işe yarar,kaliteli hale getirmek, olgun, kıvamlı  
Zişan: (Seslenir)Yemeğe neden gelmiyorsunuz?
Fehiman:Namazının bitmesini bekledik anne
Orhan:Of,çok acıkmışım,hadi gidelim sofraya Fikret nereye kayboldu?
Güzin:Biraz önce çok mahcup oldu babacığım,sessizce çıktı
Orhan:Eh,terbiyeli çocuk benim oğlum
(AYAK SESLERİ, ÇATAL-KAŞIK SESLERİ)
Orhan:Zişan bu ne çorbası?
Zişan:Bilmem
Orhan:Fikret,sen yayla çorbası pişiyor dedin  
Fikret:Öyle sanıyordum
Zişan:Maksadım öyleydi Yoğurt kalmadığını fark ettim,şehriye çorbasına,dönüştürdüm
Orhan:İyi de bu çorbanın suyu bir tarafa,şehriyesi bir tarafa kayıyor Sanki tabağın üzerinde salçalı sular yüzüyor
Fehiman:Babacığım siz de yani  Görüyorsunuz bu çorba terbiyesiz
Zişan:N’apabilirdim?Aksi gibi evde limonla yumurta da kalmamış
Orhan:İyi de aslan gibi oğlun var elinin altında
Zişan
Orhan:Ah ah,gelin kaynana terbiyesi görmezse olacağı bu İyi de bu çorbayı yapamamak için hem yoğurtsuz, hem limonsuz,hem yumurtasız (bilgi yelpazesi net) zamanı seçmeyi nasıl becerebildin?
Zişan:Orhaan,Orhan  Anlaşılan sen Zeki amcayla beraberdin Biraz daha böyle devam edersen değil terbiyeli çorba,terbiyesiz çorbayı da alacağım önünden
Orhan:Tamam tamam,sustum (Daha sessiz) Sustum (Korkarak) Şeyy Zişan ya,bunlar benim kaşığıma gelmiyor  
(Gülüşebilirsiniz Yoksa anneniz sinirlenecek)
|