Yalnız Mesajı Göster

6 Kişilik Skeç - Arzuhalci Hasan Efendi

Eski 10-24-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

6 Kişilik Skeç - Arzuhalci Hasan Efendi

III PERDE

(Birinci perdedeki dekorun aynı Yalnız Hacı Mehmet Efendinin dükkânı kapalı Sahnenin ortası biraz yükseltilerek sandalye veya koltuk konulmuş Buraya Kadı oturacak ve açık havada hükmünü verecektir)

1 SAHNE

HACI MEHMET EFENDİ (Kapının önünde yalnız) — Bu ne iş! Hep aynı masal! Aynı martaval! Bu gidişle yerimi yurdumu da elimden alacaklar Herkes beni soymaya çalışıyor Dün birisi karşıma çıkar kumaşımı alır, savuşur Bugün çobanım Durmuş beni aldatır… Artık bu vurgunculuklara bir son vermek gerek… (Çoban Durmuş görünür)

2 SAHNE

Hacı Mehmet Efendi — Çoban Durmuş

HACI MEHMET EFENDİ — Ettiklerin yetişir hesaplaşmak zamanı geldi Beni aldatmanın ne demek olduğunu sana göstereceğim ve sana yol vermekle işe başlayacağım, anladın mı, hilekâr herif!

ÇOBAN DURMUŞ (Köylü şivesiyle heceleri uzatarak) — Kuzum Hacı efendi Aramızda bir anlaşmazlık olduğunu sanıyorum Benden şikâyet ettiğini öğrendim Kadı efendinin huzuruna çıkacakmışım Başıma hiç böyle bir iş gelmedi; şimdiye dek kimseyi aldatmak da aklımdan bile geçmedi

HACI MEHMET EFENDİ — Kendini doğru bir adam olarak satmağa kalkışma Koyunlarımı döve döve öldüren, sonra etlerini kasaba satan sen değil misin? Bu hayinliğini yanına bırakmayacağım Seni ipe çektirinceye kadar uğraşacağım!

ÇOBAN DURMUŞ — Kuzum Hacı efendi! Beni boğazımdan mı astıracaksın? Sana yalvarırım Şunun bunun lâfına kulak asma Namuslu, emektar çobanına acı

HACI MEHMET EFENDİ — Ya! Mallarımı kırıp geçirirsin değil mi? Fakat Kadı’mn huzurunda on arşın kumaşımı, hayır koyunlarımı ödemeğe mahkûm olacaksın Uğursuz herif! Senelerden beri bana açtığın zararları düşündükçe aklımı oynatacak gibi oluyorum

ÇOBAN DURMUŞ — Şeytana uyup da düşman sözüne inanma Hacı efendi Hastalıktan ölen koyunların eti nasıl satılabilir?

HACI MEHMET EFENDİ — Defol buradan Yaptığın iş meydanda seni astırmadan rahat edemeyeceğim (Soldan evine girer)

3 SAHNE

Çoban Durmuş — Sonra Arzuhalci Hasan Efendi

ÇOBAN DURMUŞ (Yalnız) ~ Bu belâdan biran önce kurtulmak için bir arzuhalci bulmalı (Sağdan Hasan efendiyi görür) Affedersin efendim Koyunlarımı kırda bıraktım da geldim Beni kurtaracak bir adam arıyorum

HASAN EFENDİ — Ben arzuhalciyim Derdin ne ise söyle

ÇOBAN DURMUŞ — Bir iftiraya uğradım Bundan kurtulmak için her şeyimi vermeğe hazırım

HASAN EFENDİ (Kendi kendine) — Bize iyi bir kısmet çıktı Çobanın budalalığına bakılırsa elimiz biraz para görecek, galiba!

ÇOBAN DURMUŞ — Kadı’ya ne diyeceğimi bana öğretir misiniz?

HASAN EFENDİ — İşini anlat bakayım

ÇOBAN DURMUŞ — Aramızda kalsın ama Olduğu gibi anlatmak, doğru olur mu?

HASAN EFENDİ — Elbette Olduğu gibi söyleyeceksin

ÇOBAN DURMUŞ — Peki anlatayım Ben kumaşçı Hacı Mehmet efendinin çobanıyım Beni Kadı’ya şikâyet etmiş, astırıncaya kadar yakamı bırakmayacakmış Hâlbuki benim hiç bir suçum yok Yalnız, güttüğüm koyunlarından seksenini aksilik ettikleri için öldürmüştüm Bir gün Hacı Efendi köye geldi Koyunların neden kırıldığını sordu; ben de “sakağı”dan öldüklerini söyledim “O halde ölenleri uzakça bir yere göm Hastalık diğerlerine bulaşmasın” dedi Ben neden öldüklerini bildiğim için etlerini bir kasaba satıyordum Böylece birer ikişer sürüyü tükettim Hacı efendiye de tekmil haberini verdim

HASAN EFENDİ — Seni bu işten kurtaracağımı sanıyorum Yalnız Hacı efendinin şahitleri var mı?

ÇOBAN DURMUŞ — On kişiden fazla! Darağacına gitmekten korkuyorum!

HASAN EFENDİ — Suçun çok büyük Fakat ben seni beraat ettirmeğe çalışacağım Yalnız, davayı kazandırırsam bana ne verebilirsin?

ÇOBAN DURMUŞ — Altı sarı lira, belki daha da fazla verebilirim

HASAN EFENDİ — Sözlerimi iyi dinler ve göstereceğim yoldan gidersen bu davayı yüzde yüz kazanırsın Beni Kadı’nın yanında gördüğün zaman tanışıklık gösterme Hacı efendi söylerken de hiç sesini çıkarma Sıra sana gelince bütün sorulara koyunların gibi “Meee!” diye karşılık ver Bunu kolaylıkla yapacağını sanıyorum “Oyun yapıyor, mahkeme ile eğleniyor, kendini hayvanlarının yanında sanıyor” derler, sen bu sözlere hiç kulak asma ve daima “Mee!” diye cevap ver; anladın mı?

ÇOBAN DURMUŞ — Hay hay! dediklerini yapacağım Bana ne sorarlarsa sorsunlar, anlamamış gibi davranacağım; yalnız, koyunlar gibi meleyeceğim

HASAN EFENDİ — Böylece Hacıyı alt edeceğimizi sanıyorum Fakat sonunda hakkımı vereceksin ha!

ÇOBAN DURMUŞ (Israr ederek) — Ne demek efendim, paranın sözü mü olur? Hiç merak etme sen

HASAN EFENDİ — Pekâlâ! Biraz sonra, ayrı ayrı yoldan gelerek burada birleşelim

ÇOBAN DURMUŞ — Baş üstüne (Mübaşir, Kadının mahkemeye başlayacağını ilân eder) HASAN EFENDİ — Mübaşir haber veriyor Kadı yerine oturmak üzere Çabuk buradan uzaklaş! (Her biri bir taraftan çıkar)

Alıntı Yaparak Cevapla