10-24-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
6 Kişilik Skeç - Arzuhalci Hasan Efendi
KADI EFENDİ (Ümitsiz işaretler yaparak onu hayretle süzdükten sonra) — İpi sapı olmayan sözlerim dinlemekten bıktım, usandım Sen kumaşı koyuna karıştırıyorsun Hiç bir şey anlamıyorum Ne demek istediğini kısaca söyle de bu işi neticeye bağlayalım
HASAN EFENDİ — Bence zavallı çobanın hakkını vermek istemiyor herhalde
HACI MEHMET EFENDİ — Pekâlâ! öyleyse çobanın hakkını kumaşın bedelinden çıkarın!
KADI EFENDİ — Kim isterse dinlesin Ben bir şey anlamıyorum (Omuzlarını kaldırır ve koltuğun içinde çalkalanır )
HACI MEHMET EFENDİ — Benim aldatılmama razı olur musunuz? Elbisesine dokunulmasın Fakat kumaşın bedelini ödesin
KADI EFENDİ (Hiddetle ayağa kalkarak) — A! Artık kafa şişirdin Mademki çobanındır, hakkını vereceksin, adalet bunu emrediyor
HASAN EFENDİ (Çoban Durmuşu göstererek) — Zavallı köylü bir şey söylemeye cesaret edemiyor Savunmasını üzerime aldım Lütfen beni dinleyin Kadı efendi!
KADI EFENDİ — Doğrusu acınacak bir zavallı Aklı gibi parası da olmasa gerek
HASAN EFENDİ — Sizi temin ederim ki, bir ücret mukabili değil Onu sırf acıdığım için müdafa ediyorum (Çoban Durmuş’a ) Haydi! Durma orada, biraz yaklaş Korkmadan, çekinmeden söyle
ÇOBAN DURMUŞ — Mee! 
HASAN EFENDİ — Hakkında yapılan şikâyete verilecek cevabın bu mu? Ya evet, yahut hayır de ÇOBAN DURMUŞ — Mee! 
HASAN EFENDİ — Boyuna “mee, mee!” diye bağırıyorsun Burası melenecek, eğlenecek yer değil Sorulara karşılık veer
ÇOBAN DURMUŞ — Mee! 
HASAN EFENDİ — A! (Yavaşça) İyi, çok iyi Böylece devam et! (Yüksek sesle) Diyecek başka şeyin yok mu?
KADI EFENDİ — Durmuş’un anadan doğma budala olduğu anlaşılıyor Fakat bunun aleyhine dava açmak da akıl kân değil
HACI MEHMET EFENDİ — Evet, orası öyle! Fakat benim de karakuşÃ® hükümlere aklım ermiyor!
KADI EFENDİ — Sus! Bir kadıya karşı saygısızlık göstermenin ne demek olduğunu biliyor musun?
HACI MEHMET EFENDİ — Peki! Ama, biri kumaşımı aşırdı, biri de koyunlarımı kırdı Bunlara bir şey yapılmayacak mı?
KADI EFENDİ — Kırk yıllık kadıyım, böyle dava görmedim! Mütemadiyen saçmalıyorsun Abuk sabuk sözlere daha fazla tahammül edemem Durmuş sürüsünün başına gitsin O ancak koyunlarıyla anlaşabilir Hasan efendi sizi de Tanrı’ya emanet ederim (Kadı kalkar, gider, mübaşir, zaptiye ve halk kendisini takibeder )
|
|
|
|