|  10-24-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Yangın Yerinde Orkideler 

Yangın Yerinde Orkideler

Oyunu Adı: Yangın Yerinde Orkideler

Yazan: Memet Baydur

NURİ – Bir kere Zonguldak'a gitmiştim, yıllarca önce
    Karanlıktı abicim    (Sessizlik  ) Kömür madenlerinde çalışıyordum o zamanlar    Grizu patlar, herkes ölür, geriye kalanlar çalışmaya devam eder, yine grizu patlar, yine herkes ölür    geriye kalanlar çalışmaya devam eder    Ama bir gün geldi ki   kravatın icadını açıkladım abicim  Kravat abicim   boyunbağı   hani "kravatsız girlmez" derler ya   işte oradaki kravat   (Bir elinde tabanca, öbüründe Dom Perignon) Madendeydik abicim   ineli on saat olmuştu    Hepimiz öksürüyorduk    Birisi başlıyordu kısa bir öksürük solosu geçmeye   derken bir diğeri katılıyordu   derken bir üçüncü, dördüncü derken onlarca, yüzlerce, binlerce insan öksürmeye başlıyordu    Senfoni gibi! Feci bir durum abicim   bildiğin gibi değil   orada   o gün aklıma geldi abicim    Kravat abicim   boyunbağının icadını icat ettim orada, yerin yedi kat dibinde    Şöyle dedim kendi kendime: Uygar insan öksürmez  Doğrudur ha, kaç yüz kere gözlemiştim, o herifler hiç öksürmüyordu   karıları da öksürmüyordu, çocukları da    Çünkü uygardılar    Neden uygardılar abicim ve biz neden uygar değildik ve ha babam öksürüyorduk? Ha? Sorarım size ulan dedim kendime içimden bağırarak! Biz neden öksürüyorduk durup dururken?! Dokuzuncu koridorda bir patlama oldu abicim   ben bunları düşünürken    Bütün galeri çökmüş   ertesi gün öğrendim    44 ölü   yaralı filan yok   zaten o meslekte ya ölürsün   ya da yaşarsın   ikisini de öksürerek yaparsın ama   ama   neden, neden, neden öksürüyorduk acaba? (Sessizlik  ) Uygar değildik  Neden uygar değildik? Kravat takmıyorduk çünkü! (Sessizlik  ) Anlaman gerekiyor abicim, kravatlar öksürmez  Bak anlatayım sana! Yıllarca   yüzyıllarca önce   kravatın icadından epey önce   kömüre ihtiyaç duyan bazı insanlar   bazı ince insanlar, boğazlarına kömür tozu kaçmasın diye boyunlarına bez parçaları bağlamaya başladılar! Basit bir eylemdi bu ama koskoca bir tekstil, mensucat sanayi doğdu bu gereksinimden! (Sessizlik  ) Bez parçaları pahalıydı   yerin yedi kat dibinde kendi ciğerini tükürmek ucuzdu   dolayısıyla herkes boynuna dolayamıyordu şu medeniyet yularını! Kravat takabilenler   yeryüzüne çıktılar   takamayanlar   yeraltında kaldılar    O gün orada bunu açıkladım herkese    Kravat, kömür tozları boğazınıza kaçmasın diye icat edilmiş ve son derece uygar bir alettir  İşime son verdiler abicim  Ben de buraya döndüm    Yine    Kravatın İcadı ve Muhtelif Kullanılışı diye bir kitap yazdım  Yazmak istedim yani    Heh heh heh   kağıt kalem zor bulunuyor buralarda   kravat gibi namussuzum! (Sessizlik  ) İşte böyle! (Sessizlik  Birbirlerine bakarlar bir an  Sonra Nuri önüne bakar hüzünlü  ) Kravat   kömür madenlerinde icat edilmiştir  

| 
	|  |   |